Tesco certificering

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 1136 keer bekeken

Tesco is een internationaal opererend Brits bedrijf en bezit als een van de grootste retailers ter wereld over een groot aantal supermarkten en hypermarkten. Zij hanteert daarom strenge kwaliteitseisen. De kwaliteitseisen van Tesco zijn vastgelegd in ‘Tesco`s Food Manufacturing Standard’ (TFMS). Deze norm is ontwikkeld om de eisen uiteen te zetten waaraan fabrikanten moeten voldoen om direct of indirect te kunnen gaan leveren of blijven leveren aan Tesco.

Waarom een eigen norm?

Met de TFMS wil Tesco ervoor zorgen dat alle Tesco-merkproducten voedselveilig zijn, voldoen aan de wettelijke eisen, en voldoen aan de verwachtingen van de consument met betrekking tot kwaliteit, herkomst en verantwoorde inkoop. Daarmee willen ze het vertrouwen in het merk en de toeleveringsketen versterken. Naleving van TFMS vervangt niet de noodzaak om te voldoen aan de relevante wettelijke normen in het land van fabricage of het beoogde land van verkoop.

Toepassingsgebied

TFMS dient te worden toegepast door voedselverwerkende bedrijven in elk stadium van de toeleveringsketen die aan Tesco leveren of voornemens zijn te leveren. Het toepassingsgebied omvat geen verpakkingsactiviteiten met betrekking tot overwerkte verse producten, aangezien deze zijn opgenomen in de Tesco Produce Packing Standard (TPPS). Dit is een andere Tesco-norm, welke van toepassing is op leveranciers van verse grondstoffen zoals groente en fruit.

Tesco’s Food Manufacturing Standard

De TFMS bestaat uit vier onderdelen:

  • Management systems
  • Facilities
  • People Management
  • Operational Controls

Deze onderdelen bestaan weer uit verschillende subcategorieën welke betrekking hebben op onderwerpen zoals beheer van voedselveiligheid, HACCP en kwaliteit,  productontwikkeling, voorzieningen voor medewerkers, ethische eisen, milieu, traceerbaarheid en ongediertebestrijding.Voor elk onderdeel zijn eisen opgesteld. Het niveau van eisen waaraan moet worden voldaan, wordt bepaald met behulp van een beslisboom. Leveranciers moeten de beslisboom gebruiken om hun producten te beoordelen bij elke stap van hun proces, om te bepalen of er sprake is van het niveau ‘Base’, ‘Medium’ of ‘High’. Dit niveau bepaalt aan welke eisen moet worden voldaan.Tesco voert audits uit bij fabrikanten tegen deze norm en bepaalt de mate van naleving voor elk onderdeel. Non-conformiteiten die bij een audit naar voren komen, zullen worden gecategoriseerd als kritisch, major, minor of aanbeveling. Afhankelijk van de categorie en aantal van geconstateerde non-conformiteiten, krijgen bedrijven een specifieke beoordeling. De beoordeling wordt uitgedrukt in een kleur; blauw, groen, amber of rood, waarbij blauw het hoogst haalbare is en bij de kleur rood is het resultaat onvoldoende.De norm en informatie over het auditproces is beschikbaar voor leveranciers van Tesco via de online Tesco Technical Library.

Nurture

Naast TFMS is in 1992 de Nurture-norm gelanceerd. Het is een exclusieve, onafhankelijke kwaliteitsstandaard die de klant verzekert dat Tesco-fruit en -groenten op een milieuvriendelijke en verantwoorde manier worden geteeld. De Nurture-norm is consistent voor telers over de hele wereld, en het is zo opgezet dat continue verbetering wordt gestimuleerd. Telers worden jaarlijks beoordeeld om te verzekeren dat ze voldoen aan de hoge normen die Tesco heeft gesteld. NSF en GlobalG.A.P. zijn de officiële onafhankelijke instanties die de Nurture-regeling namens Tesco uitvoeren. Zij beheren het telerregistratie- en certificeringsproces.

Ondersteuning

Mocht je als bedrijf willen leveren aan Tesco, is het van belang om te voldoen aan de Tesco`s Food Manufacturing Standard. Voor meer informatie over dit onderwerp kan je contact met ons opnemen.

Sanne-de-Backer.jpg
Auteur: Sanne de Backer Labelling specialist
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Zo voorkom je een voedselinfectie door virussen

Besmetting van voedsel met virussen vormt een groot voedselveiligheidsprobleem. Bij een voedselinfectie denkt men vaak vooral aan pathogene bacteriën zoals Salmonella. Maar het norovirus was in 2020 ...
28 Juni 2022

De herkomst van de pitloze druif

De laatste jaren zijn er veel nieuwe druivensoorten commercieel beschikbaar gekomen. De consument heeft tegenwoordig keuze uit veel verschillende rassen. Deze hebben ieder hun eigen eigenschappen en k...
12 Januari 2022
Aviko patat productie

50% tijdreductie voor Aviko B.V. met inspectie module

Aviko B.V. heeft meerdere productielocaties binnen Europa die allen gecertificeerd zijn volgens dezelfde voedselveiligheidsnormen- en auditstandaarden van klanten. Er was behoefte aan een digitaal sys...
13 September 2019

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief