Spruitjes: gewaardeerd en ondergewaardeerd

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 1397 keer bekeken

Als de winter aanbreekt, is er één groente die zowel gewaardeerd als ondergewaardeerd wordt: de spruiten. Nu het spruitenseizoen is begonnen, moet de kwaliteit natuurlijk optimaal zijn. Maar hoe zorg je daar voor?

De consumptie van spruiten is al duizenden jaren populair in Europa. De Romeinen cultiveerden al spruitjes op kleine schaal. Er zijn verslagen van grootschalige teelt van spruitjes rond Brussel uit de 13e eeuw. Waarschijnlijk worden spruiten in het Verenigd Koninkrijk daarom “Brussels Sprouts” genoemd.

Hybride rassen

Spruiten maken deel uit van de koolfamilie, net zoals bloemkool, broccoli en mierikswortel. De groenten van de koolfamilie worden al vele jaren geteeld, vooral omdat de planten een grote tolerantie hebben voor zout en kalksteen en andere harde bodems. Veel wilde planten die op bladkool lijken, werden geselecteerd en gekruist tot de variëteiten die we tegenwoordig kennen. Deze zogenaamde hybride rassen geven meer productie en een betere kwaliteit. Maar ze hebben ook invloed op de smaak van de spruiten.

Wist je dat… de wrange, bittere smaak van de spruiten vaak komt doordat spruiten té lang gekookt worden?

Broers en zussen

Verse spruiten hebben een kleine, strakke kop met een levendige groene kleur en een stevige textuur. Maar de traditionele groene spruit heeft in de loop der jaren extra familieleden erbij gekregen. Zo zijn er paarse spruitjes met een milde spruitensmaak en een nootachtig accent. En de Kalettes of de Flower sprout; een kruising tussen boerenkool en spruiten wat een prachtig koolroosje oplevert met een zoete, nootachtige smaak.

Jouw partner in de wereld van AGF

Kwaliteit en beschikbaarheid van groente en fruit fluctueren doorlopend. Naast dagelijkse werkzaamheden zoals het keuren van AGF zijn er nieuwe uitdagingen. Denk aan het reduceren van verpakkingsmaterialen, de toenemende focus op smaak, de AGF-kennis van nieuw personeel, het verbeteren van specificaties, het optimaliseren van seizoensovergangen en de introductie van nieuwe teelttechnieken.

In deze complexe groente- en fruitwereld is Normec Foodcare jouw partner. Wij geven je grip op de kwaliteit van AGF. Dit doen wij door:

  • Monitoren van kwaliteit in de supermarkt
  • Productvergelijkingen
  • Houdbaarheidstesten
  • Smaakonderzoek
  • Winkelinspecties
  • Productspecificaties
  • Detachering keurmeesters & kwaliteitsmanagers
  • Opleidingen kwaliteit AGF

Ons team van AGF-experts en keurmeesters is er voor jou. Met vele jaren aan kennis en ervaring weten wij als geen ander hoe je als teler, importeur of supermarktketen het verschil kunt maken in AGF.

 Hulp nodig?

Wij helpen je graag met complexe kwaliteitsvraagstukken. Samen met jou maken we het verschil in het dagelijks leven van de consument. Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen of neem contact met ons op. Onze AGF-experts helpen je graag.

karin2
Auteur: Karin Gorree Director Quality & Business Development
karin2

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

besmettingsbronnen

5 onverwachte besmettingsbronnen binnen je productielocatie

Het is belangrijk om binnen je bedrijf de hygiëne op orde te hebben. Daarom doe je er waarschijnlijk alles aan om de hygiëne te borgen: je hebt goede schoonmaakprocedures, personeel is goed getraind...
28 Juni 2022
Spezifikationsmanagement

5 veelgemaakte fouten op een etiket

De behoefte aan juiste en duidelijke etiketten is de laatste jaren flink gegroeid. De consument wordt namelijk steeds kritischer en wil goed geïnformeerd worden om weloverwogen keuzes te maken. Echte...
10 Maart 2021
dienst-risicomanagement

Voedselfraudebeheersing in de praktijk

Het is voor bedrijven een hele uitdaging om de beste aanpak te bedenken voor voedselfraudebeheersing. Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voor...
28 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

karin2

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

karin2

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief