Referentiedosissen allergenen

13-04-2018 | Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 584 keer bekeken
Op dit moment zijn er verschillende referentiedosissen voor allergenen in omloop. Eén van de NVWA, Vital en sinds december 2017 ook één van het FAVV in België. Wat is nu het verschil in deze referentiedosissen en wanneer moet je wat gebruiken?

Behoefte van producenten

Momenteel is er nog geen eenduidige Europese wetgeving betreffende de levensmiddelen die (sporen van) allergenen kunnen bevatten. Vanuit producenten is er echter wel behoefte aan duidelijke communicatie ten aanzien van mogelijke aanwezigheid van allergenen en krijgen de producenten deze vraag ook steeds meer vanuit de retailers.

Welke te gebruiken?

De verschillen in referentiedosissen tussen de NVWA, Vital en de FAVV hebben te maken met verschillende keuzes in restrisico, toegepaste statistische modellen en geraadpleegde wetenschappelijke studies.De rekenmethode voor het bepalen van het gehalte van een bepaald allergeen in ppm (mg allergeen eiwit / kg product) kan in alle gevallen via de Vital rekentool worden berekend.Vervolgens:

  • Kan de NVWA handhaven op referentiedosissen die lager zijn dan de Vital referentiedosissen. Indien de berekende waarde dus boven de NVWA referentiedosis ligt, kan men toch kiezen voor een aanvullende risicoboodschap ten aanzien van dat allergeen voor producten die op de Nederlandse markt worden gebracht.
  • Kan de Vitalberekening worden toegevoegd aan de klantinformatiesystemen van de retailers die hierom vragen.

Op dit moment is het nog niet duidelijk of en wanneer er een Europese richtlijn komt voor informatie over de mogelijke onbedoelde aanwezigheid van allergenen in voedsel.

Meer informatie?

Normec Foodcare volgt alle veranderingen in de wetgeving en kan je helpen met advies omtrent het vermelden van allergenen en aanvullende risicoboodschappen over allergenen. Ook kunnen we helpen met het uitvoeren van Vital berekeningen. Mocht je meer informatie willen, neem contact met ons op!
Krista-Baar.jpg
Auteur: Krista Baar Senior Labelling specialist
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

uitfasering

Verplichte vermeldingen etiket

Een etiket van een levensmiddel bevat allerlei informatie. Sommige informatie is vrijwillig toegevoegd, zoals bijvoorbeeld claims. Sommige informatie is wettelijk verplicht om te vermelden. Wat er pre...
25 Februari 2020
Challenge test

Is het nodig om een challenge test uit te voeren?

Een challenge test wordt veel ingezet door bedrijven voor de beheersing van Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen. Het product wordt opzettelijk besmet, waarna er wordt gekeken tot ho...
28 Maart 2022
wetboek-hamer

FSSC 22000 versie 4.1: uitleg documenten over voedselfraude en food defense

FSSC heeft twee guidance documenten uitgebracht met betrekking tot food fraud en food defense. Download de documenten op de website van FSSC 22000. Het food fraud guidance document gaat over de achter...
23 Mei 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief