header oranje fruit en groenten

Referentiedosissen allergenen

| Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 636 keer bekeken
Op dit moment zijn er verschillende referentiedosissen voor allergenen in omloop. Eén van de NVWA, Vital en sinds december 2017 ook één van het FAVV in België. Wat is nu het verschil in deze referentiedosissen en wanneer moet je wat gebruiken?

Behoefte van producenten

Momenteel is er nog geen eenduidige Europese wetgeving betreffende de levensmiddelen die (sporen van) allergenen kunnen bevatten. Vanuit producenten is er echter wel behoefte aan duidelijke communicatie ten aanzien van mogelijke aanwezigheid van allergenen en krijgen de producenten deze vraag ook steeds meer vanuit de retailers.

Welke te gebruiken?

De verschillen in referentiedosissen tussen de NVWA, Vital en de FAVV hebben te maken met verschillende keuzes in restrisico, toegepaste statistische modellen en geraadpleegde wetenschappelijke studies.De rekenmethode voor het bepalen van het gehalte van een bepaald allergeen in ppm (mg allergeen eiwit / kg product) kan in alle gevallen via de Vital rekentool worden berekend.Vervolgens:

  • Kan de NVWA handhaven op referentiedosissen die lager zijn dan de Vital referentiedosissen. Indien de berekende waarde dus boven de NVWA referentiedosis ligt, kan men toch kiezen voor een aanvullende risicoboodschap ten aanzien van dat allergeen voor producten die op de Nederlandse markt worden gebracht.
  • Kan de Vitalberekening worden toegevoegd aan de klantinformatiesystemen van de retailers die hierom vragen.

Op dit moment is het nog niet duidelijk of en wanneer er een Europese richtlijn komt voor informatie over de mogelijke onbedoelde aanwezigheid van allergenen in voedsel.

Meer informatie?

Normec Foodcare volgt alle veranderingen in de wetgeving en kan je helpen met advies omtrent het vermelden van allergenen en aanvullende risicoboodschappen over allergenen. Ook kunnen we helpen met het uitvoeren van Vital berekeningen. Mocht je meer informatie willen, neem contact met ons op!
Krista-Baar.jpg
Auteur: Krista Baar Senior Labelling specialist
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

suiker

Wat zijn toegevoegde suikers?

Steeds meer consumenten geven de voorkeur aan producten met minder suiker. Daarnaast willen ze meer inzicht in de samenstelling. Ook wij krijgen steeds vaker vragen over toegevoegde suikers van onze k...
12 Mei 2020
laptop

Keuzestress: de juiste certificeringsstandaard

Stel: als kwaliteitsmanager heb je een voorstel gedaan richting het management om jouw bedrijf te laten certificeren voor een certificeringsstandaard. Je zal gegarandeerd de vragen krijgen: welke stan...
20 Februari 2018
regelgeving voedselveiligheid

Is de KWID ook verplicht voor aroma’s en dergelijke?

Regelmatig krijgen onze etiketteringsspecialisten terugkerende vragen over etiketteren. Daarom hebben wij de top 5 van de veelgestelde vragen op een rij gezet. De komende maanden zullen wij de verschi...
13 Juli 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief