• nl

  Referentiedosissen allergenen

  Op dit moment zijn er verschillende referentiedosissen voor allergenen in omloop. Eén van de NVWA, Vital en sinds december 2017 ook één van het FAVV in België. Wat is nu het verschil in deze referentiedosissen en wanneer moet je wat gebruiken?

  Behoefte van producenten

  Momenteel is er nog geen eenduidige Europese wetgeving betreffende de levensmiddelen die (sporen van) allergenen kunnen bevatten. Vanuit producenten is er echter wel behoefte aan duidelijke communicatie ten aanzien van mogelijke aanwezigheid van allergenen en krijgen de producenten deze vraag ook steeds meer vanuit de retailers.

  Welke te gebruiken?

  De verschillen in referentiedosissen tussen de NVWA, Vital en de FAVV hebben te maken met verschillende keuzes in restrisico, toegepaste statistische modellen en geraadpleegde wetenschappelijke studies.De rekenmethode voor het bepalen van het gehalte van een bepaald allergeen in ppm (mg allergeen eiwit / kg product) kan in alle gevallen via de Vital rekentool worden berekend.Vervolgens:

  • Kan de NVWA handhaven op referentiedosissen die lager zijn dan de Vital referentiedosissen. Indien de berekende waarde dus boven de NVWA referentiedosis ligt, kan men toch kiezen voor een aanvullende risicoboodschap ten aanzien van dat allergeen voor producten die op de Nederlandse markt worden gebracht.
  • Kan de Vitalberekening worden toegevoegd aan de klantinformatiesystemen van de retailers die hierom vragen.

  Op dit moment is het nog niet duidelijk of en wanneer er een Europese richtlijn komt voor informatie over de mogelijke onbedoelde aanwezigheid van allergenen in voedsel.

  Meer informatie?

  Normec Foodcare volgt alle veranderingen in de wetgeving en kan u helpen met advies omtrent het vermelden van allergenen en aanvullende risicoboodschappen over allergenen. Ook kunnen we helpen met het uitvoeren van Vital berekeningen. Mocht u meer informatie willen, neem contact met ons op!
  Referentiedosissen allergenen boxarrow-up

  Datum

  13-04-2018

  Categorie

  Blog

  Delen

  © 2019 Normec Foodcare Privacy
  nl
  Offerte aanvragen
  Care for Food Group gaat verder als Normec Foodcare

  Vanaf 1 september is de Care for Food Group met IvoMar Marktonderzoek overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

  Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

  Sluiten
  IvoMar Marktonderzoek gaat verder als Normec Foodcare

  Vanaf 1 september is IvoMar Marktonderzoek met de Care for Food Group overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

  Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

  Sluiten