Up-to-date kwaliteitssysteem voor een vast bedrag per maand

| Gemiddelde leestijd: 4 min
Dit bericht is 322 keer bekeken

Wisselingen in personeel en een toename aan onaangekondigde audits: hoe houdt het je kwaliteitssysteem actueel en behoud je voedselveiligheidscertificaten? Het QA-abonnement biedt uitkomst. Aalt van den Hazel is QA-Adviseur bij Normec Foodcare en bezoekt bedrijven met een QA-abonnement. Hij vertelt ons wat het abonnement inhoudt en waarom het bedrijven ontzorgt.

QA-advies voor een vast bedrag per maand

Bij een QA-abonnement voert Aalt allerlei werkzaamheden rondom het kwaliteitssysteem op de locatie van de klant uit. De soorten werkzaamheden worden voorafgaande aan het jaar afgestemd. Ook wordt vooraf bepaald hoeveel tijd hiervoor benodigd is en welke kosten hierbij komen kijken. Aalt legt uit: “Bedrijven weten precies met welke kosten ze rekening moeten houden in het kwaliteitsbudget voor het aankomende jaar. Ze ontvangen een factuur voor een vast bedrag per maand. We vinden het belangrijk om bedrijven zo laagdrempelig mogelijk te helpen. Zeker in de periode rondom de externe audit komen bedrijven vaak voor een grote kostenpost te staan. Naast de audit facturen komen hier dan ook kosten voor voorbereiding, begeleiding en nazorg van de audit bij kijken. Met het QA-abonnement voorkomen we dergelijke hoge kosten.”

 

We vinden het belangrijk om bedrijven zo laagdrempelig mogelijk te helpen

Een passende oplossing voor iedere bedrijfsgrootte

“Het abonnement biedt voor midden- en kleinbedrijven een erg mooie oplossing, maar zeker ook voor grotere bedrijven. Iedere kwaliteitsafdeling heeft te maken met het opstellen van budgetten voor het aankomende jaar. Deze werkwijze biedt zowel voor de kwaliteitsafdeling als voor directie helderheid”, antwoordt Aalt. Hij bezoekt bijvoorbeeld een bedrijf waar geen kwaliteitsmedewerker aanwezig, maar waar kwaliteitszorg als neventaak wordt uitgevoerd door één van de medewerkers. “Bij dit bedrijf is de medewerker die kwaliteit als neventaak had een tijdje geleden weg gegaan en hierdoor is de kwaliteitszorg maanden stil komen te liggen. Het bedrijf is gestart met het QA-abonnement en door dit bedrijf nu maandelijks te bezoeken, worden alle werkzaamheden van de kwaliteitsplanning netjes uitgevoerd. Daarnaast verzorg ik de voorbereiding en begeleiding van interne en externe audits. Het bedrijf is erg opgelucht dat we deze zorgen uit handen hebben genomen.”

Als een auditor op de stoep staat voor een onaangekondigde audit zorgen we dat zo snel mogelijk een adviseur op locatie is

Goed voorbereid, ook bij onaangekondigde audits

Voor certificeringsnormen zijn onaangekondigde audits steeds meer de standaard. Bij onaangekondigde audits moeten bedrijven op ieder moment voorbereid zijn en de juiste mensen beschikbaar hebben. Ook in deze situaties biedt het QA-abonnement uitkomst. Aalt: “Door het kwaliteitssysteem met een vaste frequentie te onderhouden, kom je nooit voor verrassingen te staan. En als een auditor op de stoep staat voor een onaangekondigde audit zorgen we dat zo snel mogelijk een adviseur op locatie is. We begeleiden de audit en doen de nodige aanpassingen in het systeem. Bedrijven zijn zich niet altijd bewust van de kosten die het verlies van een certificaat met zich meebrengt. Dit kan oplopen tot wel 5000 euro. Bovendien heb je zes weken geen certificaat en moet je opnieuw beginnen met het certificeringstraject. Ook boetes van de NVWA kunnen flink oplopen.”

Uiteenlopende werkzaamheden

De werkzaamheden die Aalt tijdens het bezoek aan de klant uitvoert, zijn zeer uiteenlopend. Voorbeelden van werkzaamheden zijn:

  • Maandelijkse inspecties en rapportage
  • Verificatie van ingevulde registratieformulieren
  • Updaten van het kwaliteitshandboek
  • Centrale actielijst bijhouden
  • Overleg plaatselijke kwaliteitsverantwoordelijke
  • Kalibratie van meetmiddelen
  • Management review

“Eigenlijk kunnen we alle kwaliteitswerkzaamheden uit handen nemen. Het is aan het bedrijf om te kiezen welke werkzaamheden zij zelf willen uitvoeren en waar we hen in ondersteunen”, vertelt Aalt.

QA ondersteuning in jouw bedrijf

We nemen jouw zorgen op gebied van voedselveiligheid en kwaliteit graag uit handen. Samen bespreken we welke oplossing het best passend is voor jouw bedrijf. Lees meer over ons QA-abonnement of neem direct contact met ons op.

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

De herkomst van de pitloze druif

De laatste jaren zijn er veel nieuwe druivensoorten commercieel beschikbaar gekomen. De consument heeft tegenwoordig keuze uit veel verschillende rassen. Deze hebben ieder hun eigen eigenschappen en k...
12 Januari 2022

Zo voorkom je een voedselinfectie door virussen

Besmetting van voedsel met virussen vormt een groot voedselveiligheidsprobleem. Bij een voedselinfectie denkt men vaak vooral aan pathogene bacteriën zoals Salmonella. Maar het norovirus was in 2020 ...
28 Juni 2022
Aviko patat productie

50% tijdreductie voor Aviko B.V. met inspectie module

Aviko B.V. heeft meerdere productielocaties binnen Europa die allen gecertificeerd zijn volgens dezelfde voedselveiligheidsnormen- en auditstandaarden van klanten. Er was behoefte aan een digitaal sys...
13 September 2019

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief