Ontstaan van de E-learning

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 639 keer bekeken
E-learning is een leersituatie waarbij een online cursus of opleiding gevolgd wordt door middel van een didactische en interactieve omgeving. E-learning is bij uitstek geschikt om zelfstandig en op afstand te leren.

De introductie van de eerste Mac, rond de jaren tachtig, zorgde ervoor dat mensen thuis gemakkelijk over bepaalde onderwerpen konden leren en bepaalde vaardigheden konden ontwikkelen. Door de komst van internet voor particulieren, rond de jaren negentig, kon meer informatie worden gevonden en gedeeld.

Opkomst van E-learning

De snelle veranderingen in de samenleving en het bedrijfsleven leidden in 1999 tot een toenemende behoefte aan bijscholing. Het systeem waarbij een docent identieke leerstof in een vaste volgorde instrueert aan een groep studenten met verschillende leerbehoeften was niet meer geschikt. Veel informatie en kennis was onderhevig aan veranderingen en daardoor snel verouderd, waardoor een sterkere interesse in eigen verantwoordelijkheid van het leren ontstond.

Deze verandering heeft grote gevolgen gehad voor de opkomst van E-learning. In 1999, tijdens een seminar van het bedrijf CBT Systems in Los Angeles, ontstond de naam: E-Learning. Hiermee bedoelde men: “a way to learn based on the use of new technologies allowing to online, interactive and sometimes personalized training through the Internet of other electronic media (intranet, extranet, interactieve TV, CD-Rom, etc.), so as to develop competencies while the process of learning is independent from time and space.

Steeds meer investeringen in internet

De opkomst van internet werd al snel geaccepteerd, wat ook een grote rol speelde in het ontstaan van E-learning. E-business en e-commerce ontstonden tegelijkertijd ook. Dit schepte hoge verwachtingen waardoor investeerders en overheid graag wilden investeren in internet. Initiatieven om ICT in te zetten voor effectiever en efficiënter leren kregen door deze belangstelling fors de wind in de rug.

E-learning zou helpen met sneller, interactiever en efficiënter leren. E-learning werd gezien als een verbetering van de traditionele manier van leren. Internettechnologie zou het mogelijk maken om flexibeler te leren, meer gericht te leren en een eigen leeromgeving te kiezen. Daarnaast leek de technologie veelbelovend in het licht van het inrichten van leerprocessen waarbij de lerende en het leerproces centraal staan en interactie en communicatie een centrale rol spelen. Vanaf halverwege de jaren negentig namen de (experimentele) toepassingen van ICT (met name internettechnologie) voor het leren van jongeren en volwassenen in sneltreinvaart toe.

Momenteel wordt er nog steeds veel geïnnoveerd op het gebied van E-learning. Voorbeelden zijn E-learning trainingen die te maken zijn op smartphones of tablets. Er wordt geïnvesteerd in gamificatie en virtual training, zodat interactievere leermethodes ontwikkeld worden.

Train jouw medewerkers

Houd jouw medewerkers ook up-to-date met E-learning. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Sjoerd-Remmers-1.jpg
Auteur: Sjoerd Remmers Teamleider Training & Education
Sjoerd-Remmers-1.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Teamleider Training & Education Sjoerd Remmers.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

besmettingsbronnen

5 onverwachte besmettingsbronnen binnen je productielocatie

Het is belangrijk om binnen je bedrijf de hygiëne op orde te hebben. Daarom doe je er waarschijnlijk alles aan om de hygiëne te borgen: je hebt goede schoonmaakprocedures, personeel is goed getraind...
28 Juni 2022
Spezifikationsmanagement

5 veelgemaakte fouten op een etiket

De behoefte aan juiste en duidelijke etiketten is de laatste jaren flink gegroeid. De consument wordt namelijk steeds kritischer en wil goed geïnformeerd worden om weloverwogen keuzes te maken. Echte...
10 Maart 2021
dienst-risicomanagement

Voedselfraudebeheersing in de praktijk

Het is voor bedrijven een hele uitdaging om de beste aanpak te bedenken voor voedselfraudebeheersing. Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voor...
28 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Sjoerd-Remmers-1.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Teamleider Training & Education Sjoerd Remmers

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Sjoerd-Remmers-1.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief