header oranje fruit en groenten

Ontstaan van de E-learning

18-07-2018 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 299 keer bekeken
E-learning is een leersituatie waarbij een online cursus of opleiding gevolgd wordt door middel van een didactische en interactieve omgeving. E-learning is bij uitstek geschikt om zelfstandig en op afstand te leren.

De introductie van de eerste Mac, rond de jaren tachtig, zorgde ervoor dat mensen thuis gemakkelijk over bepaalde onderwerpen konden leren en bepaalde vaardigheden konden ontwikkelen. Door de komst van internet voor particulieren, rond de jaren negentig, kon er meer informatie worden gevonden en gedeeld.

Opkomst van de E-learning

De snelle veranderingen in de samenleving en het bedrijfsleven leidden in 1999 tot een toenemende behoefte aan bijscholing. Het systeem waarbij een docent identieke leerstof in een vaste volgorde instrueert aan een groep studenten met verschillende leerbehoeften was niet meer geschikt. Veel informatie en kennis was onderhevig aan veranderingen en daardoor snel verouderd waardoor er  een sterkere interesse in eigen verantwoordelijkheid van het leren ontstond.

Deze verandering heeft grote gevolgen gehad voor de opkomst van E-learning.In 1999 tijdens een seminar van het bedrijf CBT Systems in Los Angeles ontstond de naam: E-Learning. Hiermee bedoelde ze: “a way to learn based on the use of new technologies allowing to online, interactive and sometimes personalized training through the Internet of other electroninc media (intranet, extranet, interactive TV, CD-Rom, etc.), so as to develop competencies while the process of learning is independent from time and space.

Steeds meer investeringen in internet

De opkomst van internet werd al snel geaccepteerd, wat ook een grote rol speelde voor het ontstaan van E-learning. E-business en e-commerce ontstonden tegelijkertijd ook, dit had hoge verwachtingen waardoor investeerders en overheid graag wilden investeren in internet. Initiatieven om ICT in te zetten voor effectiever en efficiënter leren kreeg door deze belangstelling fors de wind in de rug.

E-learning zou helpen met sneller, interactiever en efficiënter leren. E-learning werd gezien als een verbeterpunt van de traditionele manier van leren. Internettechnologie zou het mogelijk maken om flexibeler te leren, meer gericht te leren en eigen leeromgeving te kiezen. Daarnaast leek de technologie veelbelovend in het licht van het inrichten van leerprocessen waarbij de lerende en het leerproces centraal staan en interactie en communicatie een centrale rol spelen. Vanaf halverwege de jaren negentig namen de (experimentele) toepassingen van ICT (met name internettechnologie) voor het leren van jongeren en volwassenen in sneltreinvaart toe.

Momenteel wordt er nog steeds veel geïnnoveerd op het gebied van E-learning. Voorbeelden zijn E-learning trainingen die te maken zijn op smartphones of tablets, er wordt geïnvesteerd in gamificatie zodat er interactievere leermethodes ontwikkeld worden en wat nieuw is, is een leerweg met kortere trainingen.

Train jouw medewerkers

Houd jouw medewerkers ook up-to-date met E-learning. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Sjoerd-Remmers-1.jpg
Auteur: Sjoerd Remmers Teamleider Training & Education
Sjoerd-Remmers-1.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Teamleider Training & Education Sjoerd Remmers.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

header digitaal inspecteren

Inspecteer jij al digitaal?

Inspecties uitvoeren moet. Inspecties zijn namelijk onderdeel van het verificatieprogramma van het kwaliteitssysteem dat jij met jouw bedrijf hebt gekozen. Je voert inspecties uit om te controleren of...
25 Januari 2020
Carenet

Normec Foodcare Online support: de best passende oplossing voor iedere klant

Klanttevredenheid staat bij Normec Foodcare Online hoog in het vaandel. Daarom staat onze afdeling support iedere werkdag voor alle klanten klaar om vraagstukken telefonisch, per mail of via de chat t...
23 Juni 2020

BRC Food

De BRCGS voor Food Safety is een GFSI (Global Food Safety Initiative) erkende standaard en is 1998 ontwikkeld door Engelse retailers. BRC Food zorgt voor het beheer van de productveiligheid, integrite...
26 Februari 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Sjoerd-Remmers-1.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Teamleider Training & Education Sjoerd Remmers

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Sjoerd-Remmers-1.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu