“Welke gerechten zijn koemelkvrij?”

17-08-2017 | Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 432 keer bekeken

Als chef-kok ben je bijna dagelijks bezig met het bedenken van nieuwe recepturen voor je menukaart. Een nieuwe receptuur betekent ook een mogelijke aanpassing in allergeneninformatie van de gerechten die je serveert. Als horeca onderneming of cateraar moet je gasten vooraf informeren over de aan- of afwezigheid van allergenen in producten. Door digitalisering van je recepten zie je snel welke allergenen in welke gerechten aanwezig zijn, zodat je gasten optimaal kunt informeren.

Verstrekken van allergeneninformatie

Onderzoekers schatten dat ongeveer 1 tot 7% van de mensen in Europa last heeft van een voedselallergie en er zijn aanwijzingen dat voedselallergieën steeds vaker voorkomen (Bron: Allergenenconsultancy.nl). De wet- en regelgeving ten aanzien van de vermelding van allergenen is enkele jaren geleden verder aangescherpt. Sinds december 2014 moeten alle bedrijven in de food sector, dus ook restaurants en cateraars, allergeneninformatie verstrekken over hun producten (Verordening (EU) nr. 1169/2011).

Allergenen in horeca en catering

Restaurants en cateraars moeten gasten vooraf informeren over de aan- of afwezigheid van allergenen in producten. Dit mag mondeling plaatsvinden, of schriftelijk bijvoorbeeld door een vermelding van allergenen op de menukaart. Als aan de gasten een mondelinge toelichting wordt verstrekt over allergenen, moet dit bijvoorbeeld op de menukaart worden vermeld met de tekst ‘Heeft u een allergie? Meld het ons!’.

Gasten snel en volledig informeren

Het digitaliseren van recepturen kan je helpen om op ieder moment van de dag de allergenen die zich in je gerechten bevinden inzichtelijk te hebben. Wij hebben hiervoor in de Specificatie module een handige allergenenmatrix ontwikkeld. Als chef-kok voer je nieuwe of gewijzigde recepturen snel en eenvoudig in. Na het invoeren is je allergenenmatrix automatisch aangepast. Als je collega van de bediening tijdens lunch of diner een gast ontvangt met een koemelk- en visallergie, kan via de allergenenmatrix direct worden gezien welke gerechten geen koemelk en vis bevatten of welke gerechten deze allergenen juist wel bevatten. Zo kan een gast met een allergie met een gerust hart een keuze maken uit de menukaart.

Digitale recepturen voor iedere bedrijfsgrootte

De Specificatie module is voor alle bedrijfsgrootten toepasbaar, dus ook voor het midden- en kleinbedrijf en de industrie.

Wil je meer weten over de mogelijkheden of een gratis vrijblijvende demo ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
Rick-Veldkamp.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

specificatiebeheer

Infographic check je etiket

Je hebt een nieuw product ontwikkeld en vraagt je af of het etiket wel compleet is. Voldoet het aan de wetgeving? Mis ik niets? Wat er precies op het etiket moet staan, is vastgelegd in Verordening (E...
13 Maart 2020
Challenge test

Is het nodig om een challenge test uit te voeren?

Een challenge test wordt veel ingezet door bedrijven voor de beheersing van Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen. Het product wordt opzettelijk besmet, waarna er wordt gekeken tot ho...
28 Maart 2022
wetboek-hamer

FSSC 22000 versie 4.1: uitleg documenten over voedselfraude en food defense

FSSC heeft twee guidance documenten uitgebracht met betrekking tot food fraud en food defense. Download de documenten op de website van FSSC 22000. Het food fraud guidance document gaat over de achter...
23 Mei 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Rick-Veldkamp.jpg

Hulp nodig met het digitaliseren van het kwaliteitssysteem?

Stuur jouw gegevens naar onze Accountmanager Martijn van de Wiel

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Rick-Veldkamp.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief