Nutri-Score: het nieuwe voedselkeuzelogo

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 790 keer bekeken

Een voedselkeuzelogo kan de consument helpen om een gezondere keuze te maken. In één oogopslag is te zien hoe gezond of ongezond een product is. In 2016 is het ‘Ik kies bewust’ -vinkje afgeschaft. Op dit moment is er geen voedselkeuzelogo in Nederland. De regering wil hier verandering in brengen. De Rijksoverheid heeft onderzocht welk voedselkeuzelogo het meest geschikt is. Gisteren maakte staatssecretaris Blokhuis bekend dat Nutri-Score het beoogde voedselkeuzelogo voor Nederland is.

Een nieuw voedselkeuzelogo

In het Nationaal Preventieakkoord is vastgelegd dat er uiterlijk in 2020 een nieuw voedselkeuzelogo komt. Er zijn verschillende eisen waar het logo aan moet voldoen. Zo moet het logo bijvoorbeeld begrijpelijk zijn voor de consument en moet het aansluiten op de Schijf van Vijf. De keuze is gebaseerd op basis van onder andere consumentenonderzoek, gesprekken met organisaties, bezoek aan andere landen die al een voedselkeuzelogo hebben en het vergelijken van bestaande logo’s.

Wat is Nutri-Score?

Het logo van Nutri-score bestaat uit een schaal van vijf kleuren en letters; van groen (A) tot en met rood (E). Om te bepalen in welke categorie een levensmiddel valt, wordt eerst de voedingsscore berekend. Er worden punten toegekend aan ‘gunstige’ bestanddelen in het levensmiddel: eiwitten, vezels, groente, fruit, peulvruchten en noten en aan de ‘ongunstige’ bestanddelen: calorieën, suikers, natrium en verzadigde vetzuren. Hieruit wordt een totaalscore berekend die bepaalt of het product een A,B,C,D of E krijgt. Hierbij staat een A voor de meest gezonde en E voor de minst gezonde producten. Nutri-score houdt geen rekening met portiegrootte.

Discussie

In 2016 is Nutri-Score ingevoerd in Frankrijk. Ook België, Duitsland, Spanje en Zwitserland hebben voor Nutri-Score als voedselkeuzelogo gekozen. Het gebruik van het logo is niet verplicht. Of Nutri-Score een geschikt voedselkeuzelogo is voor Nederland, verschillen de meningen.Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) ondersteunt de invoering van Nutri-Score. De consumentenbond was zelfs, samen met andere Europese consumentenorganisaties, een burgerinitiatief gestart. Hierbij riepen ze de Europese commissie op om Nutri-Score op levensmiddelen verplicht te stellen. Ook Albert Heijn is voorstander van het logo en voedselfabrikant HAK vermeldt het logo al op hun producten.Maar niet iedereen is positief. Voedingswetenschappers hebben eerder via een brandbrief aan staatssecretaris Blokhuis hun zorgen geuit over het proces van de totstandkoming van het nieuwe voedselkeuzelogo. Zij hebben aangegeven dat Nutri-Score niet aansluit bij de Richtlijnen goede voeding en de Schijf van Vijf. Het vertrouwen van de consument in de overheid en voedingsmiddelenindustrie kan hiermee worden geschaad.

Aanpassingen

Inmiddels is het besluit genomen. Nutri-Score wordt het nieuwe voedselkeuzelogo voor Nederland. Maar eerst gaan ze nog aan de slag met aanpassingen, omdat het op dit moment nog niet goed aansluit bij de Nederlandse voedingsrichtlijnen. Een internationaal onafhankelijk comité gaat hier mee aan de slag. De verwachting is dat dit medio 2021 afgerond zal zijn.

Meer weten of hulp nodig?

Wil jij meer weten of heb je hulp nodig bij het toevoegen van dit logo? Wij helpen je! Neem contact met ons op.

Sanne-de-Backer.jpg
Auteur: Sanne de Backer Labelling specialist
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

besmettingsbronnen

5 onverwachte besmettingsbronnen binnen je productielocatie

Het is belangrijk om binnen je bedrijf de hygiëne op orde te hebben. Daarom doe je er waarschijnlijk alles aan om de hygiëne te borgen: je hebt goede schoonmaakprocedures, personeel is goed getraind...
28 Juni 2022
Spezifikationsmanagement

5 veelgemaakte fouten op een etiket

De behoefte aan juiste en duidelijke etiketten is de laatste jaren flink gegroeid. De consument wordt namelijk steeds kritischer en wil goed geïnformeerd worden om weloverwogen keuzes te maken. Echte...
10 Maart 2021
dienst-risicomanagement

Voedselfraudebeheersing in de praktijk

Het is voor bedrijven een hele uitdaging om de beste aanpak te bedenken voor voedselfraudebeheersing. Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voor...
28 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief