Nieuwe wetgeving knaagdierbestrijding

24-04-2022 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 388 keer bekeken

Voor levensmiddelenbedrijven zijn muizen en ratten een continu aandachtspunt. Knaagdieren vormen een groot gezondheidsrisico voor mensen, omdat zij bacteriën, virussen en parasieten met zich meedragen en verspreiden. Bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor het bestrijden van knaagdieren. De wet- en regelgeving voor knaagdierbestrijding wijzigt per 1 januari 2023. Met welke veranderingen moet je rekening houden? En wat kun je zelf doen?

Certificering voor gebruik chemische middelen

Per 1 januari 2023 moet de professionele plaagdierbestrijder gecertificeerd zijn voor het gebruik van chemische middelen ter bestrijding van knaagdieren. De plaagdierbestrijder moet hiervan een certificaat aan je kunnen overleggen. De overheid heeft dit bepaald en door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) is dit geregeld via het wettelijk gebruiksvoorschrift (WG).

Beperkt gebruik chemische middelen

Daarnaast mogen chemische middelen ter bestrijding van knaagdieren pas worden ingezet als een laatste stap in de beheersing van de ongedierteoverlast. Eerst moeten alle beschikbare preventieve en niet-chemische maatregelen zijn ingezet. Pas als deze niet het gewenste effect hebben opgeleverd, mag overgegaan worden tot chemische bestrijding.

Afspraken over controle van vangkooien

Als de plaagdierbestrijder gebruik maakt van vangkooien, moeten afspraken zijn gemaakt over de controlefrequentie van de vangkooien. Dit om onnodig lijden te voorkomen. Gemaakte afspraken worden bij voorkeur schriftelijk vastgelegd.

Interne audit

Wat kun je zelf doen?

Overlast van ongedierte voorkom je door zelf de juiste maatregelen te treffen. Kies bij voorkeur voor duurzame en milieuvriendelijke oplossingen. Dit doe je door:

  • Het weren van ongedierte uit je bedrijf: sluit ramen en deuren, dicht gaten en kieren.
  • Optimalisatie van de hygiëne in en rondom je bedrijf en voorkomen van nestelmogelijkheden.
  • Een nauwe samenwerking met de plaagdierbestrijder voor het treffen van de juiste preventieve maatregelen.

Het beste resultaat bereik je door een goede samenwerking binnen je bedrijf.

  • Leid medewerkers op in het herkennen en melden van (sporen) van ongedierte en mogelijke toegangspunten. Door het volgen van de E-learning Ongedierte voorkomen en bestrijden weten medewerkers binnen een uur precies waar ze op moeten letten.
  • Voer frequent inspecties uit of laat deze uitvoeren door ervaren inspecteurs om bouwkundige tekortkomingen (die als toegangsplekken voor ongedierte kunnen dienen), (sporen van) ongedierte en hygiënische tekortkomingen tijdig te herkennen.

Website NVWA

Op de website van de NVWA vind je meer informatie over het bestrijden van knaagdieren en ander ongedierte. Deze informatie kan je helpen een juiste keuze te maken bij het inhuren van een professionele plaagdierbestrijder en het maken van heldere afspraken met de bestrijder. De invulling van het overheidstoezicht op deze wet- en regelgeving is nog volop in ontwikkeling.

Hulp nodig?

Medewerkers trainen in het voorkomen van ongedierte, zelf hygiëne-inspecties uitvoeren of de juiste ongedierte beheersmaatregelen treffen binnen je bedrijf? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder.

logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Carenet

Verbetering voedselveiligheidscultuur voor Simons Vleeswaren

Simons Vleeswaren voert sinds 2020 digitale inspecties uit via onze online inspectiemodule. Hierdoor werkt men niet alleen efficiënter binnen het bedrijf, er is ook een verbetering van de voedselveil...
13 Januari 2022
regelgeving voedselveiligheid

Voldoet mijn voeding- en gezondheidsclaim?

Een verkeerd gebruik van afbeeldingen en teksten op een verpakking kan leiden tot een forse boete en de verplichting om een verpakking aan te passen. Wat is nou wel en niet toegestaan binnen de claims...
12 Januari 2021

Risico’s proactief managen in 7 stappen

Hoe controleer je de effectiviteit van de beheersmaatregelen en hoe ben je goed voorbereid op incidenten? Het stappenplan Risico's proactief managen helpt je op weg.
12 November 2021

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief