De levensmiddelenindustrie staat steeds meer onder druk als het gaat om gezonde voeding. Zo verschenen onlangs rapporten van het RIVM en de NVWA naar aanleiding van onderzoeken naar reductie van zout, verzadigd vet en suiker in diverse voedingsmiddelen. Maar wat is gezonde voeding? De conclusies vanuit onderzoeksresultaten hierover lopen nogal uiteen.
Waar het ene onderzoek uitwijst dat minder suiker per definitie gezonder is, wordt dit door andere onderzoeksresultaten weerlegd. Consumenten zien soms door de bomen het bos niet meer. Feit is in ieder geval dat retail-, productie-, horeca- en cateringbedrijven meer dan ooit recepturen dienen bij te sturen om tot de gewenste voedingswaarden te komen. Dit betekent in de praktijk vaak veel rekenwerk. Gelukkig zorgen huidige technologische mogelijkheden ervoor dat dit proces door productontwikkelaars efficiënter uit te voeren is.
In 2014 werd het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP) opgesteld dat ondertekend is door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel), FNLI (Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie), KHN (Koninklijke Horeca Nederland) en Veneca (Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties). Het akkoord bevat doelstellingen om tot en met 2020 per productcategorie het gehalte aan zout, verzadigd vet en calorieën (suiker en vet) te verminderen.
Het RIVM en de NVWA publiceerden 6 april 2017 rapporten naar aanleiding van uitgevoerde onderzoeken naar de verlaging van gehalten aan zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen. Beiden schrijven dat het zoutgehalte in bepaalde soorten voedingsmiddelen verlaagd is ten opzichte van 2011 en dat enkele producten, bijvoorbeeld vleeswaren, een lager verzadigd vetgehalte hebben gekregen. Het RIVM meldt dat het suikergehalte in alle onderzochte productgroepen gelijk is gebleven.
Om ervoor te zorgen dat de doelstellingen zoals gesteld in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling volledig behaald kunnen worden, is het tijdens het productontwikkelingstraject noodzakelijk om de recepturen continu bij te sturen op de gewenste voedingswaarden. Met digitaal receptuurbeheer verkrijg je direct inzicht in de berekende voedingswaarden en kun je dus meteen zien of een wijziging in grondstoffen of receptuursamenstelling een positief of negatief effect heeft op de voedingswaarden. Ook zaken als vocht- en gewichtsverlies kunnen direct worden doorberekend om een reëel totaalbeeld van de voedingswaarden te verkrijgen. Zo heb je als productontwikkelaar direct inzichtelijk of aan alle gestelde eisen voldaan wordt en kunnen de rekenmachines en spreadsheets achterwege gelaten worden.
Wil je meer weten over automatisering van je recepturen? Onze QA consultants vertellen je graag meer over de mogelijkheden. Neem contact met ons op.
Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp.
Verpakkingen zijn alle producten, waaronder inbegrepen wegwerpartikelen, vervaardigd van materiaal van welke aard ook, die kunnen worden gebruikt voor het insluiten, beschermen, verladen, afleveren en...
Ter verificatie van berekende waarden, of als berekenen van de voedingswaarden niet mogelijk is, worden analyses uitgevoerd. Veelal wordt geanalyseerd op de ‘Big8’, de wettelijk verplicht te verme...
Lees op deze pagina over nieuws en wijzigingen in wet- en regelgeving, standaarden en keurmerken, etc. Wanneer er een oranje pijltje in het blok staat, kan je doorklikken om meer te lezen of een bi...
Bespaar tot 60% van je tijd door digitaal te inspecteren
Train medewerkers online op ieder moment en op elke gewenste locatie
Eenvoudig online productspecificaties maken en beheren in alle talen.
Altijd direct online inzicht in het verloop van processen.
Verlaag de foutgevoeligheid van het handboekbeheer.
Digitaliseer al je verslaglegging heel snel en simpel.
Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief
Door bundeling van alle expertises helpt Normec Foodcare met allerhande vraagstukken en oplossingen op het gebied van procesbeheersing, kwaliteit en voedselveiligheid, laboratoriumonderzoek, smaaktesten, QA-automatisering, flexibele inzet van kwaliteitsmanagers en keurmeesters, opleidingen en trainingen, risicomanagement en etiketcontrole.
Wil u meer weten? Neem contact met ons op.
Ben jij enthousiast over deze e-learning module? Bekijk dan de andere e-learning modules en trainingen in ons aanbod. Natuurlijk kan je ons ook altijd bellen voor een adviesgesprek, we horen graag van je!