• nl
    • en

Meer sturing op voedingswaarden noodzakelijk

De levensmiddelenindustrie staat steeds meer onder druk als het gaat om gezonde voeding. Zo verschenen onlangs rapporten van het RIVM en de NVWA naar aanleiding van onderzoeken naar reductie van zout, verzadigd vet en suiker in diverse voedingsmiddelen. Maar wat is gezonde voeding? De conclusies vanuit onderzoeksresultaten hierover lopen nogal uiteen. 

Waar het ene onderzoek uitwijst dat minder suiker per definitie gezonder is, wordt dit door andere onderzoeksresultaten weerlegd. Consumenten zien soms door de bomen het bos niet meer. Feit is in ieder geval dat retail-, productie-, horeca- en cateringbedrijven meer dan ooit recepturen dienen bij te sturen om tot de gewenste voedingswaarden te komen. Dit betekent in de praktijk vaak veel rekenwerk en handmatige handelingen. Kan dit proces voor de productontwikkelaar vergemakkelijkt worden?

Onderzoeksresultaten RIVM en NVWA

In 2014 werd het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP) opgesteld dat ondertekend is door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel), FNLI (Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie), KHN (Koninklijke Horeca Nederland) en Veneca (Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties). Het akkoord bevat doelstellingen om tot en met 2020 per productcategorie het gehalte aan zout, verzadigd vet en calorieën (suiker en vet) te verminderen.

Het RIVM en de NVWA publiceerden 6 april 2017 rapporten naar aanleiding van uitgevoerde onderzoeken naar de verlaging van gehalten aan zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen. Beiden schrijven dat het zoutgehalte in bepaalde soorten voedingsmiddelen verlaagd is ten opzichte van 2011 en dat enkele producten, bijvoorbeeld vleeswaren, een lager verzadigd vetgehalte hebben gekregen. Het RIVM meldt dat het suikergehalte in alle onderzochte productgroepen gelijk is gebleven.

Automatisering voor productontwikkelaars

Om ervoor te zorgen dat de doelstellingen zoals gesteld in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling volledig behaald kunnen worden, is het gedurende het productontwikkelingstraject noodzakelijk om de recepturen continu bij te sturen op de gewenste voedingswaarden. Met digitaal receptuurbeheer verkrijg je direct inzicht in de berekende voedingswaarden en kun je dus meteen zien of een wijziging in grondstoffen of receptuursamenstelling een positief of negatief effect heeft op de voedingswaarden. Ook zaken als vocht- en gewichtsverlies kunnen direct worden doorberekend om een reëel totaalbeeld van de voedingswaarden te verkrijgen. Zo heb je als productontwikkelaar direct inzichtelijk of aan alle gestelde eisen voldaan kan worden en kunnen de rekenmachine en spreadsheets achterwege gelaten worden.

Meer informatie?

Wil je meer weten over automatisering van je recepturen? Onze QA consultants vertellen je graag meer over de mogelijkheden. Neem contact met ons op via support@carenetonline.nl of telefoonnummer 073 553 06 78.

omgevingsmonitor boxarrow-up

Datum

20-04-2017

Categorie

Blog | Foodcare | CareNet Online

Delen

© 2019 Normec Foodcare Privacy
nlen
Offerte aanvragen
Care for Food Group gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is de Care for Food Group met IvoMar Marktonderzoek overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten
IvoMar Marktonderzoek gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is IvoMar Marktonderzoek met de Care for Food Group overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten