header oranje fruit en groenten

Meer sturing op voedingswaarden noodzakelijk

20-04-2017 | Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 260 keer bekeken

De levensmiddelenindustrie staat steeds meer onder druk als het gaat om gezonde voeding. Zo verschenen onlangs rapporten van het RIVM en de NVWA naar aanleiding van onderzoeken naar reductie van zout, verzadigd vet en suiker in diverse voedingsmiddelen. Maar wat is gezonde voeding? De conclusies vanuit onderzoeksresultaten hierover lopen nogal uiteen. 

Waar het ene onderzoek uitwijst dat minder suiker per definitie gezonder is, wordt dit door andere onderzoeksresultaten weerlegd. Consumenten zien soms door de bomen het bos niet meer. Feit is in ieder geval dat retail-, productie-, horeca- en cateringbedrijven meer dan ooit recepturen dienen bij te sturen om tot de gewenste voedingswaarden te komen. Dit betekent in de praktijk vaak veel rekenwerk. Gelukkig zorgen huidige technologische mogelijkheden ervoor dat dit proces door productontwikkelaars efficiënter uit te voeren is.

Onderzoeksresultaten RIVM en NVWA

In 2014 werd het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP) opgesteld dat ondertekend is door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel), FNLI (Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie), KHN (Koninklijke Horeca Nederland) en Veneca (Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties). Het akkoord bevat doelstellingen om tot en met 2020 per productcategorie het gehalte aan zout, verzadigd vet en calorieën (suiker en vet) te verminderen.

Het RIVM en de NVWA publiceerden 6 april 2017 rapporten naar aanleiding van uitgevoerde onderzoeken naar de verlaging van gehalten aan zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen. Beiden schrijven dat het zoutgehalte in bepaalde soorten voedingsmiddelen verlaagd is ten opzichte van 2011 en dat enkele producten, bijvoorbeeld vleeswaren, een lager verzadigd vetgehalte hebben gekregen. Het RIVM meldt dat het suikergehalte in alle onderzochte productgroepen gelijk is gebleven.

Automatisering voor productontwikkelaars

Om ervoor te zorgen dat de doelstellingen zoals gesteld in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling volledig behaald kunnen worden, is het tijdens het productontwikkelingstraject noodzakelijk om de recepturen continu bij te sturen op de gewenste voedingswaarden. Met digitaal receptuurbeheer verkrijg je direct inzicht in de berekende voedingswaarden en kun je dus meteen zien of een wijziging in grondstoffen of receptuursamenstelling een positief of negatief effect heeft op de voedingswaarden. Ook zaken als vocht- en gewichtsverlies kunnen direct worden doorberekend om een reëel totaalbeeld van de voedingswaarden te verkrijgen. Zo heb je als productontwikkelaar direct inzichtelijk of aan alle gestelde eisen voldaan wordt en kunnen de rekenmachines en spreadsheets achterwege gelaten worden.

Meer informatie?

Wil je meer weten over automatisering van je recepturen? Onze QA consultants vertellen je graag meer over de mogelijkheden. Neem contact met ons op.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
Rick-Veldkamp.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

All your necessities stored in one place

Nutri-Score: status en toelating in Nederland en de EU

Eind november 2019 melde staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) dat Nutri-Score het nieuwe voedselkeuzelogo wordt voor Nederland. Met dit logo is het voor consumenten makkelijk om verschillende variante...
21 Juli 2020
handen-wassen

Hygiëne-inspecties als hulpmiddel naar ‘groene’ locaties bij de NVWA

De NVWA vermindert haar toezicht bij bedrijven die de wettelijke regels voldoende naleven. Wat houdt deze verminderde toezicht in en hoe kom je in aanmerking hiervoor? Door deelname aan het zelfco...
13 April 2021
Carenet gebruik

7 Voordelen van QA-software

Je wilt natuurlijk een goed en veilig product leveren aan je klanten. Daarvoor moet de kwaliteitsborging binnen je bedrijf top geregeld zijn. Wil je kwaliteitszaken beter borgen en als kwaliteitsmanag...
09 September 2021

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Rick-Veldkamp.jpg

Hulp nodig met het digitaliseren van het kwaliteitssysteem?

Stuur jouw gegevens naar onze Accountmanager Martijn van de Wiel

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Rick-Veldkamp.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

Menu