Meer dan 20 druivenrassen: welke ras is dan het beste?

18-12-2020 | Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 362 keer bekeken

Ook in de druivenwereld is steeds meer aandacht voor smaak. De laatste jaren zijn daardoor veel nieuwe druivenrassen commercieel beschikbaar gekomen. Dat biedt unieke kansen voor retailers en leveranciers om de smaakervaring voor consumenten verder te verbeteren en te differentiëren.

Wij monitoren de druivenmarkt doorlopend. Op sommige momenten in het jaar tellen wij meer dan twintig verschillende rode pitloze druivensoorten op de Europese markt. Deze nieuwe rassen verschillen aanzienlijk in smaak, uiterlijk en houdbaarheid. Brixgehaltes kunnen bijvoorbeeld variëren van 13 graden Brix tot 24 graden Brix en ook zuurgehaltes laten enorme verschillen zien. Naast de meetbare parameters is de schilkwaliteit van groot belang.

Consumenten geven bij druiven regelmatig aan dat de schil taai, wrang of een stroef mondgevoel geeft. Deze verschillen en gebreken zorgen ervoor dat de consument soms tevreden is en soms teleurgesteld wordt.

De keuze is reuze

De aanvoer van druiven was altijd al complex. Om consumenten jaarrond goede kwaliteit druiven te kunnen bieden, moeten druiven uit ten minste acht productielanden komen. Met de komst van zoveel nieuwe druivenrassen zijn de keuzes nog complexer geworden. Welk druivenras is dan het beste en welke vindt de consument het lekkerst? Kan ik met een betere specificatie de kwaliteit verbeteren? Kan ik een seizoen nu beter eerder beëindigen? En hoe fluctueert de smaak gedurende het seizoen?

rode-druiven-(2)-zw

Meten is weten

In ons laboratorium meten wij onder andere het suikergehalte, de zuurgraad en versheid van druiven. Daarnaast bieden we specifieke trainingen aan op het gebied van productkwaliteit. Een van onze trainingsmodules is speciaal gericht op de kwaliteit van druiven. We ondersteunen producenten, importeurs en supermarktketens ook met keurmeesters en het opstellen van productspecificaties. Kortom, een totaalpakket van kwaliteitsoplossingen dat grip biedt op de kwaliteit van AGF.

Hulp nodig?

Ook de perfecte smaakervaring creëren? Wij helpen je graag. Neem contact met ons op.

logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
karin2

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

uitfasering

Verplichte vermeldingen etiket

Een etiket van een levensmiddel bevat allerlei informatie. Sommige informatie is vrijwillig toegevoegd, zoals bijvoorbeeld claims. Sommige informatie is wettelijk verplicht om te vermelden. Wat er pre...
25 Februari 2020
Challenge test

Is het nodig om een challenge test uit te voeren?

Een challenge test wordt veel ingezet door bedrijven voor de beheersing van Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen. Het product wordt opzettelijk besmet, waarna er wordt gekeken tot ho...
28 Maart 2022
wetboek-hamer

FSSC 22000 versie 4.1: uitleg documenten over voedselfraude en food defense

FSSC heeft twee guidance documenten uitgebracht met betrekking tot food fraud en food defense. Download de documenten op de website van FSSC 22000. Het food fraud guidance document gaat over de achter...
23 Mei 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

karin2

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

karin2

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief