header oranje fruit en groenten

Meer dan 20 druivenrassen: welke ras is dan het beste?

18-12-2020 | Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 66 keer bekeken

Ook in de druivenwereld is steeds meer aandacht voor smaak. De laatste jaren zijn daardoor veel nieuwe druivenrassen commercieel beschikbaar gekomen. Dat biedt unieke kansen voor retailers en leveranciers om de smaakervaring voor consumenten verder te verbeteren en te differentiëren.

Wij monitoren de druivenmarkt doorlopend. Op sommige momenten in het jaar tellen wij meer dan twintig verschillende rode pitloze druivensoorten op de Europese markt. Deze nieuwe rassen verschillen aanzienlijk in smaak, uiterlijk en houdbaarheid. Brixgehaltes kunnen bijvoorbeeld variëren van 13 graden Brix tot 24 graden Brix en ook zuurgehaltes laten enorme verschillen zien. Naast de meetbare parameters is de schilkwaliteit van groot belang.

Consumenten geven bij druiven regelmatig aan dat de schil taai, wrang of een stroef mondgevoel geeft. Deze verschillen en gebreken zorgen ervoor dat de consument soms tevreden is en soms teleurgesteld wordt.

De keuze is reuze

De aanvoer van druiven was altijd al complex. Om consumenten jaarrond goede kwaliteit druiven te kunnen bieden, moeten druiven uit ten minste acht productielanden komen. Met de komst van zoveel nieuwe druivenrassen zijn de keuzes nog complexer geworden. Welk druivenras is dan het beste en welke vindt de consument het lekkerst? Kan ik met een betere specificatie de kwaliteit verbeteren? Kan ik een seizoen nu beter eerder beëindigen? En hoe fluctueert de smaak gedurende het seizoen?

rode-druiven-(2)-zw

Meten is weten

In ons laboratorium meten wij onder andere het suikergehalte, de zuurgraad en versheid van druiven. Daarnaast bieden we specifieke trainingen aan op het gebied van productkwaliteit. Een van onze trainingsmodules is speciaal gericht op de kwaliteit van druiven. We ondersteunen producenten, importeurs en supermarktketens ook met keurmeesters en het opstellen van productspecificaties. Kortom, een totaalpakket van kwaliteitsoplossingen dat grip biedt op de kwaliteit van AGF.

Hulp nodig?

Ook de perfecte smaakervaring creëren? Wij helpen je graag. Neem contact met ons op.

logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
karin2

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

kwaliteitsmanagement software

Kwaliteitsmanagement software: waarom het jou helpt

Op je kwaliteitsafdeling heb je te maken met diverse eisen uit wet- en regelgeving en certificeringsnormen, zoals BRC, IFS en FSSC 22000. Met voortdurende veranderingen in deze eisen wordt het takenpa...
28 December 2020
specificatiebeheer

Lettergrootte op een etiket

Verpakkingen van voorverpakte levensmiddelen zijn er in verschillende soorten en maten. Elk voorverpakt levensmiddel dient voorzien te zijn van een etiket met de verplichte voedselinformatie. Hoe groo...
10 April 2019
branche-agf-sappen-zuidvruchten-noten

Recall: wat is het en hoe ga je er professioneel mee om?

Levensmiddelenproducenten zijn verantwoordelijk voor de levensmiddelen die ze op de markt brengen. Breng je een levensmiddel op de markt die niet veilig is (bijvoorbeeld een product met ee...
23 September 2019

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

karin2

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
karin2

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu