header oranje fruit en groenten

Manage ook in deze tijd de risico’s in jouw bedrijf

01-07-2020 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 145 keer bekeken

In deze tijden waar het COVID-19 virus ons dagelijks in de ban houdt en waarbij de anderhalve meter afstand gewaarborgd moet worden, wordt het voor sommige bedrijven door verminderde bezetting extra lastig in het kader van beveiliging. En voor sommige branches en bedrijven door afwezigheid van beveiliging juíst extra makkelijk. Het managen van risico’s in jouw bedrijf is juist nu in deze tijd extra belangrijk.

Kans op voedselfraude

Schaarste van verschillende goederen zorgt ervoor dat er op zowel veiligheid, fraude gevoeligheid als beveiliging concessies gedaan worden. In sommige situaties treedt er voedselfraude, opzettelijke besmetting of vervalsing op. Zo wordt er verhandeld via diefstal verkregen goederen of illegaal verkregen goederen worden tegen woekerprijzen aangeboden. Recentelijk werden mondkapjes en desinfectiemiddelen voor een bedrag van €6,64 miljoen aangeboden met de belofte snel te kunnen leveren. Uiteraard een valse belofte over de rug van het virus.

Daarnaast doen personen zich voor als medewerker van gigantische concerns en bieden bij bedrijven en organisaties – welke normaal moeilijk of niet bereikbaar zijn door aanwezige controles – nu producten aan.

interne-audits-remote-audit

Voorkom dergelijke situaties

Als bedrijf wil je zo’n dergelijke situatie natuurlijk voorkomen. Normen maken de eisen voor Food Defense steeds scherper en duidelijker. Certificerende instanties kijken tijdens inspecties verder dan enkel of de buitendeuren gesloten zijn. Het is daarom belangrijk om een volledige risicobeoordeling uit te laten voeren. Enkel daarmee ondervindt je waar de risico’s in jouw bedrijf aanwezig zijn.

Om de kans op voedselfraude in jouw bedrijf te minimaliseren is het belangrijk om een Vulnerability Assessment (VACCP) uit te voeren. Onze projectmanagers helpen je daar graag bij. Met een VACCP-inventarisatie beoordelen we de kwetsbaarheid van de productketen. Aan de hand van de VACCP-inventarisatie kun je vervolgens maatregelen vaststellen in een voedselfraudeplan.

Tevens helpen we je graag met het opstellen van een Food Defense-plan. Bij een TACCP-inventarisatie beoordelen we waar mogelijk risico’s aanwezig zijn op de productiefaciliteit. De gedefinieerde risico’s nemen we vervolgens op in een Food defense-plan.

Tip: E-learning Food Defense

Zelf onveilige situaties herkennen en leren hoe je daarmee om moet gaan? Volg onze E-learning Food Defense. Hierin leer je wat Food Defense is, aan welke richtlijnen aandacht besteed moet worden en hoe er moet worden gehandeld in geval van incidenten en/of calamiteiten.

Bekijk hier de E-learning

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig met het inventariseren van risico’s binnen jouw bedrijf? Onze adviseurs helpen je graag. Neem contact met ons op.

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina.

logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

header digitaal inspecteren

Inspecteer jij al digitaal?

Inspecties uitvoeren moet. Inspecties zijn namelijk onderdeel van het verificatieprogramma van het kwaliteitssysteem dat jij met jouw bedrijf hebt gekozen. Je voert inspecties uit om te controleren of...
25 Januari 2020
Carenet

Normec Foodcare Online support: de best passende oplossing voor iedere klant

Klanttevredenheid staat bij Normec Foodcare Online hoog in het vaandel. Daarom staat onze afdeling support iedere werkdag voor alle klanten klaar om vraagstukken telefonisch, per mail of via de chat t...
23 Juni 2020

BRC Food

De BRCGS voor Food Safety is een GFSI (Global Food Safety Initiative) erkende standaard en is 1998 ontwikkeld door Engelse retailers. BRC Food zorgt voor het beheer van de productveiligheid, integrite...
26 Februari 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu