header oranje fruit en groenten

Manage ook in deze tijd de risico’s in jouw bedrijf

01-07-2020 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 112 keer bekeken

In deze tijden waar het COVID-19 virus ons dagelijks in de ban houdt en waarbij de anderhalve meter afstand gewaarborgd moet worden, wordt het voor sommige bedrijven door verminderde bezetting extra lastig in het kader van beveiliging. En voor sommige branches en bedrijven door afwezigheid van beveiliging juíst extra makkelijk. Het managen van risico’s in jouw bedrijf is juist nu in deze tijd extra belangrijk.

Kans op voedselfraude

Schaarste van verschillende goederen zorgt ervoor dat er op zowel veiligheid, fraude gevoeligheid als beveiliging concessies gedaan worden. In sommige situaties treedt er voedselfraude, opzettelijke besmetting of vervalsing op. Zo wordt er verhandeld via diefstal verkregen goederen of illegaal verkregen goederen worden tegen woekerprijzen aangeboden. Recentelijk werden mondkapjes en desinfectiemiddelen voor een bedrag van €6,64 miljoen aangeboden met de belofte snel te kunnen leveren. Uiteraard een valse belofte over de rug van het virus.

Daarnaast doen personen zich voor als medewerker van gigantische concerns en bieden bij bedrijven en organisaties – welke normaal moeilijk of niet bereikbaar zijn door aanwezige controles – nu producten aan.

interne-audits-remote-audit

Voorkom dergelijke situaties

Als bedrijf wil je zo’n dergelijke situatie natuurlijk voorkomen. Normen maken de eisen voor Food Defense steeds scherper en duidelijker. Certificerende instanties kijken tijdens inspecties verder dan enkel of de buitendeuren gesloten zijn. Het is daarom belangrijk om een volledige risicobeoordeling uit te laten voeren. Enkel daarmee ondervindt je waar de risico’s in jouw bedrijf aanwezig zijn.

Om de kans op voedselfraude in jouw bedrijf te minimaliseren is het belangrijk om een Vulnerability Assessment (VACCP) uit te voeren. Onze projectmanagers helpen je daar graag bij. Met een VACCP-inventarisatie beoordelen we de kwetsbaarheid van de productketen. Aan de hand van de VACCP-inventarisatie kun je vervolgens maatregelen vaststellen in een voedselfraudeplan.

Tevens helpen we je graag met het opstellen van een Food Defense-plan. Bij een TACCP-inventarisatie beoordelen we waar mogelijk risico’s aanwezig zijn op de productiefaciliteit. De gedefinieerde risico’s nemen we vervolgens op in een Food defense-plan.

Tip: E-learning Food Defense

Zelf onveilige situaties herkennen en leren hoe je daarmee om moet gaan? Volg onze E-learning Food Defense. Hierin leer je wat Food Defense is, aan welke richtlijnen aandacht besteed moet worden en hoe er moet worden gehandeld in geval van incidenten en/of calamiteiten.

Bekijk hier de E-learning

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig met het inventariseren van risico’s binnen jouw bedrijf? Onze adviseurs helpen je graag. Neem contact met ons op.

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina.

logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

branche-agf-sappen-zuidvruchten-noten

Recall: wat is het en hoe ga je er professioneel mee om?

Levensmiddelenproducenten zijn verantwoordelijk voor de levensmiddelen die ze op de markt brengen. Breng je een levensmiddel op de markt die niet veilig is (bijvoorbeeld een product met ee...
23 September 2019
specificatiebeheer

Lettergrootte op een etiket

Verpakkingen van voorverpakte levensmiddelen zijn er in verschillende soorten en maten. Elk voorverpakt levensmiddel dient voorzien te zijn van een etiket met de verplichte voedselinformatie. Hoe groo...
10 April 2019
kwaliteitsmanagement software

Kwaliteitsmanagement software: waarom het jou helpt

Op je kwaliteitsafdeling heb je te maken met diverse eisen uit wet- en regelgeving en certificeringsnormen, zoals BRC, IFS en FSSC 22000. Met voortdurende veranderingen in deze eisen wordt het takenpa...
28 December 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu