header oranje fruit en groenten

Listeria monocytogenes als bedrijfsrisico

12-01-2021 | Gemiddelde leestijd: 4 min
Dit bericht is 532 keer bekeken

Zowel in België als in Nederland is het aantal publieke recalls op het gebied van Listeria monocytogenes het afgelopen jaar toegenomen. Naast een mogelijk gevaar voor de volksgezondheid zien we dat de aanwezigheid van Listeria monocytogenes steeds vaker een bedrijfsrisico vormt.

Moderne DNA technieken maken het mogelijk om bij ziektegevallen de effectieve besmettingen te koppelen aan het specifiek gecontamineerd voedingsmiddel en daarmee aan specifieke bedrijven. Imagoschade en zelfs rechterlijke stappen kunnen hier uit voortkomen.

Bescherming met drie ‘dijken’

Voor alle bedrijfsrisico’s geldt dat deze zo klein mogelijk moeten zijn. Ook als het gaat over Listeria monocytogenes is voorkomen beter dan genezen. Hiervoor kun je het zogenaamde ‘drie-dijkenprincipe’ toepassen. Dit principe bestaat uit verschillende maatregelen die, afhankelijk van de situatie waarin een bedrijf of het risico zich bevindt, kunnen worden genomen. De dijken dienen ter bescherming van de omgeving, het proces en het product.

  • Beheersing en monitoring van de omgeving: opzet en invoering van processen (lay-out), flow van personeel en goederen, hygienic design van het equipment, effectiviteit van reiniging en desinfectiestappen, inkoop van en controle op grondstoffen.
  • Optimalisatie van het proces: inbouwen en onderbouwen van kiem-reducerende stappen, validatie en optimalisatie van procesparameters.
  • Beheersing en verbetering van producteigenschappen: het verder inbouwen van productveiligheid door het gebruik van conserveermiddelen te finetunen en de manier van verpakken te moderniseren.
listeria

Alles onder één dak

Vaak is het bouwen en onderhouden van deze dijken bij verschillende afdelingen belegd en zijn er diverse bedrijven bij betrokken. Dat maakt het lastig om een totaalbeeld te krijgen van de verantwoordelijkheden, de specifieke situatie en de risico’s. Normec Foodcare heeft alle expertise onder één dak. Je eigen casemanager brengt in kaart waar de behoeftes liggen en sluit de juiste mensen aan. Je hoeft dus niet langer zelf op zoek, maar wordt volledig ontzorgd.

Breng eerst de risico’s in kaart

De basis van Listeriapreventie en -beheersing begint bij de opmaak van een risicoanalyse en hieraan gekoppeld een beheersplan (RABP). In dit beheersplan worden bedrijfsspecifieke listeria-risico’s opgesomd op het vlak van de drie dijken: omgeving, proces en product. Daarnaast worden maatregelen aangereikt om het risico tot een minimum te beperken. Voor de opmaak van een dergelijk risicoanalyse en beheersplan ben je bij ons aan het juiste adres.  Onze adviseurs gaan tijdens een nulmeting op zoek naar juist die punten waar het risico op Listeria-uitgroei of harboring het grootst is. Je krijgt advies over mogelijk eenmalig te nemen technische aanpassingen of periodieke maatregelen inzake het reinigings- en desinfectieproces van installaties en bedrijfsruimten.

foodlab test

Maak een plan

Op basis van het onderzoek en de resultaten van de nulmeting zetten we een monitoringplan op. Ook worden vaste monsternamepunten en testfrequenties bepaald. Dit plan stelt je in staat om bij afwijkingen onmiddellijk op de bal te kunnen spelen, nog voor het effectief de verkeerde kant op gaat. Als jouw bedrijf al een uitdaging heeft op het gebied van Listeria monocytogenes kan de casemanager je ook volledig ontzorgen. Naast het nalopen en herzien van de drie dijken kan de casemanager diverse moderne DNA technieken inzetten om de oorsprong van de besmettingen in kaart te brengen (sourcetracking). Dit kan zowel intern als extern en eenmalig of als onderdeel van een omgevingsmonitoringplan. Tevens kan de casemanager diverse andere expertises van Normec Foodcare inzetten om zo snel tot de juiste, passende oplossingen te komen.

Inspecteer, analyseer en voer uit

Door het uitvoeren van inspecties bij leveranciers en daar met DNA onderzoek vast te stellen wat de huisflora zijn, kan worden vastgesteld of de insleping van Listeria monocytogenes via grondstoffen of langs andere kanalen plaatsvindt. Daarnaast kan er via modellering worden gekeken of het gebruik van conserveermiddelen, het veranderen van zout- en suikerpercentages of het op een andere manier verpakken tot een minder grote kans op uitgroei van Listeria monocytogens zal leiden. Als dit dan nog niet voldoende duidelijk is, kunnen producten worden onderworpen aan een challengetest.

Kortom, als je volledig ontzorgd wilt worden en de risico’s van Listeria monocytogenes wilt beperken, neem dan contact op voor een oplossing op maat.

Bron: Werkwijze Listeriabeheersing volgens 3 lines of defense systematiek (Max van Leeuwen – QESH manager Group of Butchers) zoals gepresenteerd in Workshop “beheersen Listeria Monocytogenes in de vlees(waren) en gemaksvoedingsindustrie” sept 2020. 

Aldo-Evers.jpg
Auteur: Aldo Evers Technisch specialist Foodlab
zaki-juiste-formaat-website.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Premium

test

29 Maart 2020
bananen

Zo bereik je een goede kwaliteit van bananen

De zomervakantie loopt ten einde en dat betekent voor scholieren weer terug naar school. Met het heropenen van de scholen neemt ook de verkoop van bananen traditiegetrouw weer toe. Een goed moment om ...
17 Augustus 2021
cupcakes

Welke voedselinformatie is verplicht op een webshop?

Het online bestellen van producten is erg populair bij consumenten. Ook levensmiddelen worden steeds meer online aangeboden. Maar welke informatie moet je verplicht vermelden op jouw webshop? En waar ...
13 Mei 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
zaki-juiste-formaat-website.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

Menu