header oranje fruit en groenten

Leveranciersbeheersing in 3 stappen

19-07-2021 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 2138 keer bekeken

Als voedingsmiddelenbedrijf heb je te maken met leveranciers. Moet jij de leveranciersbeheersing voor jouw bedrijf uitvoeren? In dit artikel lees je drie stappen hoe je dit uitvoert. 

Stap 1: Welke informatie moet je opvragen?

Je start altijd met het inventariseren welke informatie je nodig hebt van welke leveranciers. Hiervoor moet je eerst weten welke gevaren en risico’s de inkoop van grondstoffen, materialen en diensten met zich meebrengen. De gevareninventarisatie en risicoanalyse vormt dus de basis. Als de gevaren en risico’s van je inkoop duidelijk zijn, stel je vast op welke wijze je deze gaat beheersen. De wijze van beheersing leg je vast in een procedure, zoals procedure inkoop of leveranciersbeheersing. Hierin leg je bijvoorbeeld ook vast welke groepen leveranciers er zijn en welke documentatie je per leveranciersgroep moet opvragen.

Stap 2: Informatie opvragen

Zodra duidelijk is welke informatie je per leveranciersgroep moet opvragen, kun je aan de slag met het benaderen van de leveranciers. Denk hierbij aan het opvragen van documenten, zoals:

  • Ingevulde leveranciersovereenkomsten
  • Ingevulde leveranciersquestionnaires
  • Productspecificaties
  • BRCGS, IFS, FSSC 22000 certificaten
  • Analyserapporten

In de meeste gevallen kun je de informatie via de email opvragen. Je moet wel goed monitoren wie je gemaild hebt, welke informatie je hebt ontvangen en of je nog aanvullende documenten nodig hebt.

header online leveranciersbeheersing

Stap 3: Informatie beoordelen

Zodra je informatie van een leverancier hebt ontvangen, moet je deze uitvoerig controleren. Je beoordeelt bijvoorbeeld of je alle gewenste informatie hebt ontvangen, of deze betrouwbaar is en of de leverancier aan alle eisen voldoet. Controleer hierbij bijvoorbeeld de datum van de documenten, de naam op het certificaat, het soort certificaat en of er afwijkende antwoorden in de questionnaire zijn ingevuld.

Heb je alle documenten beoordeeld en mis je nog informatie? Vraag deze dan aanvullend op bij de leverancier. Dit proces van opvragen en beoordelen blijf je herhalen, totdat alle informatie compleet is en het duidelijk is of de leverancier aan de juiste eisen voor voedselveiligheid en kwaliteit kan voldoen. Zodra dit het geval is, kan de leverancier worden goedgekeurd.

Kan de leverancier de gewenste informatie niet aanleveren of voldoet hij niet aan de eisen? Dan moet hij helaas worden afgekeurd en moet er gekeken worden naar een andere leverancier. Betrek afdeling inkoop altijd goed bij dit proces, zodat de inkopers weten wanneer gestart kan worden met de inkoop van grondstoffen, materialen of diensten. En vergeet niet om afdeling ontvangst inzicht te geven in goedgekeurde leveranciers.

Hulp nodig?

Wil je het gehele proces van leveranciersgoedkeuring en -beoordeling uitbesteden? Of wil je weten welke informatie je per leverancier moet opvragen? We helpen je graag bij iedere stap. Neem contact met ons op.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

dienst-etiketteren

Zout: verplicht onderdeel van de voedingswaardetabel

Chips, pizza’s, soepen, kant-en-klaarmaaltijden: allemaal voorbeelden van eten waar veel zout in zit. Maar waarom zit er zout in en hoeveel gram zout is toegestaan? We eten over het algemeen te veel...
07 December 2018
Kaas-op-planken

Ready to eat. Of niet?

Regelmatig worden producten vanwege een besmetting met Listeria monocytogenes uit de markt teruggeroepen. Risicoproducten zijn vooral langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden ...
27 Januari 2020
branche-visindustrie

FDA/FSMA: waar moet ik als foodbedrijf aan voldoen om te exporteren naar de USA?

Om als foodbedrijf – voor mens en dier – te exporteren naar de USA heb je te maken met aanvullende regelgeving. Om goedgekeurd te worden als leverancier voor jouw klant in de USA, moet...
17 Juni 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

Menu