header oranje fruit en groenten

Kwaliteitsmanagement: van rennen en zweten naar focus en meten

| Gemiddelde leestijd: 1 min
Dit bericht is 551 keer bekeken

Als voormalig QA adviseur weet ik hoeveel werk er op de schouders van de kwaliteitsmanager terechtkomt en wat het betekent om alle ballen in de lucht te moeten houden. Maar ik heb ook gezien hoe het makkelijker en beter kan en hoe je de rust en focus weer terug kunt krijgen op de kwaliteitsafdeling. In deze column vergelijk ik de wereld van de kwaliteitsmanager van toen met die van de kwaliteitsmanager van nu.

Kwaliteitsmanager van toen: rennen en zweten

8:00 uur

Het is maandagochtend, weer een nieuwe week op de kwaliteitsafdeling van mijn productiebedrijf. Ik kijk op de planning welke werkzaamheden ik vandaag moet uitvoeren. De wekelijkse inspectie moet gedaan worden. In de middag ga ik aan de slag met de leveranciersbeheersing en ik zie ook een hele lijst aan ongeopende mailtjes in mijn mailbox. Ik start met het beantwoorden van de mailtjes.

9:00 uur

Ik loop mijn wekelijkse inspectieronde. Eerst de ronde van afgelopen week uitprinten om te kijken of alles is opgevolgd. Met mijn lijstje loop ik door de productie en noteer opvallende punten per onderdeel. Bouwkundige zaken leg ik vast met mijn smartphone. Na 1,5 uur heb ik alle afdelingen gezien en verbeterpunten genoteerd. Tijd voor een kop thee.

10:45 uur

Na de pauze werk ik de rapportage uit. Ik ben nog zo’n 2,5 uur bezig om de resultaten te verwerken tot een rapportage, foto’s erin te plaatsen vanaf mijn smartphone en actielijstjes per afdeling te maken. Dan moet ik het eigenlijk nog bespreken met de medewerkers, maar als ik mijn planning bekijk, kan ik vandaag beter de focus op andere werkzaamheden leggen.

13:15 uur

Tijd voor pauze. Ondertussen komt er een vraag vanuit de inpakafdeling over een uitgestoten product. Ik ga snel mee naar de afdeling om te kijken wat er aan de hand is en hen verder te helpen. De werkwijzen staan beschreven in de instructie, maar kennelijk nog niet duidelijk genoeg. Ik maak een notitie dat ik de instructie voor afdeling inpak nog eens moet herzien. Ik eet snel een boterham en ga dan weer aan de slag.

13:45 uur

Eindelijk heb ik weer tijd om wat mailtjes weg te werken. Een klant wil de specificaties graag in een andere taal ontvangen en in een eigen lay-out. Ook is één van onze veelgebruikte grondstoffen vervangen door een nieuwe soort met nieuwe voedingswaarden. Er moeten zesentwintig specificaties worden aangepast en ik moet de twaalf specificaties voor de klant in orde maken. De komende dagen ben ik nog wel bezig met het specificatiebeheer. Ik bedenk me dat eind van de week de BLK audits zijn en vanmiddag moet ik eigenlijk ook nog een BLK ronde lopen. Misschien toch maar wat uurtjes extra draaien vanmiddag…

18:00 uur

Ik sluit de computer af en besluit naar huis te gaan. Hoewel ik nog lang niet alles gedaan heb wat ik zou moeten doen, moet de rest maar tot morgen wachten.

header digitaal inspecteren

Kwaliteitsmanager van nu: focus en meten

8:00 uur

Het is maandagochtend, weer een nieuwe week op de kwaliteitsafdeling van mijn productiebedrijf. Ik kijk op de planning welke werkzaamheden ik vandaag moet uitvoeren. De wekelijkse inspectie wordt deze week door afdeling bereiding uitgevoerd. Sinds we met de inspectie app werken, wordt de inspectie wekelijks door een andere afdeling gelopen. Dit zorgt ervoor dat we elkaar scherp houden en medewerkers vinden het leuk om te doen. Ze zijn veel gemotiveerder dan voorheen en komen nu eerder zelf met de verbeterpunten. Natuurlijk loop ik zelf ook nog wel regelmatig de inspecties, maar ik kan nu grotendeels de focus leggen op de verbeterpunten.

8:30 uur

Ik bekijk de online actielijst en zie dat we goed op schema lopen. Er is een afwijking vanuit afdeling inpak naar aanleiding van een uitgestoten product. Ik zie in de actielijst dat ze de juiste actie hebben uitgezet, zodat dit opgelost kan worden. Afdeling bereiding heeft wel enkele verlopen acties, dus die stuur ik nog een reminder.

9:00 uur

Daarna sluit ik aan bij het wekelijkse management overleg en laat ik aan de hand van de statistieken zien op welke vlakken we verbeterd hebben en op welke afdelingen en onderdelen we nog verbeteringen moeten doorvoeren. We voegen direct verbeteracties aan de online actielijst toe voor de teamchefs en productieleiding. Ik merk dat het nu veel inzichtelijker is voor het management waar we staan op gebied van voedselveiligheid en kwaliteit en wat het belang is van de verbetermaatregelen die ik aandraag.

9:30 uur

Zodra ik mijn mail heb bijgewerkt en de actielijst heb doorgenomen, zie ik dat de rapportage van de inspectie van vanochtend klaar is. Ik neem deze door en zet de geconstateerde afwijkingen online uit tot acties. Zo weten de medewerkers direct waar ze mee aan de slag moeten deze week. Ik zie dat één van de werkinstructies niet meer klopt. Ik werk deze direct bij in het online handboek en stel medewerkers via een notificatie op de hoogte. Ik loop daarna zelf een rondje door de productie om te polsen hoe het gaat op de afdelingen en hier en daar een praatje te maken met de medewerkers. Ik deel nog wat tips en complimenten uit. Daarna drink ik een kop thee.

10.30 uur

Na de pauze werk ik nog wat mailtjes weg. Een klant wil de specificatie graag in een andere taal ontvangen en in een eigen lay-out en één van onze veelgebruikte grondstoffen is vervangen door een nieuwe soort met nieuwe voedingswaarden. Er moeten zesentwintig specificaties worden aangepast en ik moet de twaalf specificaties voor de klant in orde maken. Ik maak eerst een nieuw specificatiesjabloon voor de klant en draai vanuit ons specificatie systeem de specificaties in de andere taal uit, zodat de klant snel geholpen is. Daarna ga ik via het specificatiesysteem na welke specificaties ik moet aanpassen voor de gewijzigde grondstof. Ik pas de grondstof en de voedingswaarden aan en neem deze automatisch over in alle overige specificaties. Ik informeer onze klanten over de gewijzigde specificaties.

13:00 uur

Tijd voor pauze.

13:30 uur

Eind van de week zijn de BLK audits, dus ik loop in de middag met de iPad nog een rondje door de productie voor een BLK check. Na afloop zet ik online acties uit naar diverse medewerkers binnen de organisatie.

15:30 uur

Ik werk de laatste mailtjes uit mijn mailbox weg.

16:30 uur

Met een voldaan gevoel vertrek ik naar huis. Morgen weer een nieuwe dag.

Focus en meten

Ook het overzicht eenvoudig bewaken? Bekijk onze software oplossingen. Onze Commercieel Manager helpt je graag. Neem contact met ons op.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
Rick-Veldkamp.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

dvnutrion

Snel online van start met de overstapservice

Als je gekozen hebt voor een digitale oplossing van Normec Foodcare Online worden altijd één of meerdere implementatiedagen met je ingepland. Tijdens een implementatiedag wordt de software voor je i...
12 Juli 2021
branche-bakkerijen-banket-en-zoetwaren

Onaangekondigde audits: bereid je goed voor

In de foodsector krijg je hoe dan ook steeds vaker te maken met onaangekondigde inspecties en audits. Bijvoorbeeld vanuit de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), klanten of vanuit certifice...
07 Mei 2018
IFS PIA

Hoe betrek ik afdelingen bij het kwaliteitssysteem?

Veel voedingsmiddelenbedrijven hebben te maken met een kwaliteitssysteem. Vaak wordt dit opgesteld en beheert door de kwaliteitsafdeling en doen de andere afdelingen niet veel met het kwaliteitssystee...
12 Februari 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Rick-Veldkamp.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Rick-Veldkamp.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief