header oranje fruit en groenten

Kwaliteitshandboek implementeren? Dat regel je zo.

| Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 360 keer bekeken

Het schrijven en onderhouden van een kwaliteitshandboek kost veel tijd. Voor je het weet zijn er weer wijzigingen in procedures of instructies nodig. En als je eenmaal het kwaliteitshandboek up-to-date hebt, komt eigenlijk nog de belangrijkste stap: het implementeren van de instructies en procedures in de praktijk. In deze blog lees je hoe je dit kunt realiseren.

Training en opleiding

Zorg voor een goede training en opleiding van medewerkers over opgestelde procedures en instructies. Leg uit wat de doelstellingen van je bedrijf zijn en wat het bedrijfsbeleid is. En waarom het dus zo belangrijk is om alle instructies en procedures op de juiste manier op te volgen. Geef uitleg over de diverse instructies en procedures die voor de medewerker specifiek van belang zijn. Een dergelijke training kun je klassikaal doen of ‘on the job’ doen, maar bedenk wel of je hiermee makkelijk iedereen bereikt en of je zo ook medewerkers die nieuw zijn of tijdelijk komen werken snel en makkelijk kunt trainen.

Een andere optie die veel flexibiliteit brengt om medewerkers in alle talen en op ieder gewenst moment te trainen, is E-learning. Hierin zijn ook tal van soorten opleidingen mogelijk. Speciaal voor productiebedrijven hebben we zelfs de optie handboektrainingen ontwikkeld, waarbij je medewerkers direct traint aan de hand van een nieuw of gewijzigd handboekdocument.

online learning software

Deel de juiste documenten

Je hebt een optimaal kwaliteitshandboek geschreven, maar hoe zorg je er nu voor dat medewerkers de juiste documenten ontvangen en zij hier ook van op de hoogte zijn? Je kunt werken met papieren handboeken en losse documenten of je kunt documenten mailen naar medewerkers (heeft iedere medewerker een eigen emailadres?). In beide gevallen is een foutje zo gemaakt. Eén van de meest voorkomende fouten tijdens audits is onjuist documentbeheer. Door documenten via een online handboek te delen met medewerkers zijn zij altijd voorzien van de juiste documentversies. Zij kunnen zelfs via notificaties hiervan op de hoogte worden gesteld en beschikken over een persoonlijk handboek. Zo zien zij alleen de documenten die voor hen van toepassing zijn en hoeven ze niet ellendig lang door een handboek te bladeren.

Interne audit

Zijn de handboekdocumenten geïmplementeerd in de praktijk? Voer dan na een tijdje eens een interne audit uit om na te gaan of de werkwijze volgens het handboek goed nageleefd wordt en of je wellicht nog ergens bij moet schaven in de praktijk of in de documenten. Interview de medewerkers, zodat je ook hun beleving ervaart en merkt of de instructies en procedures voldoende duidelijk zijn. Pas waar nodig documenten aan of geef medewerkers extra uitleg en opleiding.

Header Handboek

Meer informatie?

Wil je een handboek implementeren, eenvoudig delen met medewerkers via online handboek software of een interne audit laten uitvoeren? We helpen je graag om dit te realiseren.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
Rick-Veldkamp.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

dvnutrion

Snel online van start met de overstapservice

Als je gekozen hebt voor een digitale oplossing van Normec Foodcare Online worden altijd één of meerdere implementatiedagen met je ingepland. Tijdens een implementatiedag wordt de software voor je i...
12 Juli 2021
branche-bakkerijen-banket-en-zoetwaren

Onaangekondigde audits: bereid je goed voor

In de foodsector krijg je hoe dan ook steeds vaker te maken met onaangekondigde inspecties en audits. Bijvoorbeeld vanuit de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), klanten of vanuit certifice...
07 Mei 2018
IFS PIA

Hoe betrek ik afdelingen bij het kwaliteitssysteem?

Veel voedingsmiddelenbedrijven hebben te maken met een kwaliteitssysteem. Vaak wordt dit opgesteld en beheert door de kwaliteitsafdeling en doen de andere afdelingen niet veel met het kwaliteitssystee...
12 Februari 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Rick-Veldkamp.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Rick-Veldkamp.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief