Klantgerichtheid, organoleptische kenmerken en productkwaliteit zijn onderdeel van een kwaliteitssysteem

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 2062 keer bekeken

Als voedingsmiddelenbedrijf heb je veel te maken met het beheersen van voedselveiligheid. Echter is dit niet het enige wat belangrijk is bij de productie van voedingsmiddelen. Klantgerichtheid, organoleptische kenmerken en productkwaliteit zijn ook heel belangrijke factoren van het product en bedrijfsproces. Deze elementen vormen namelijk steeds meer een belangrijk onderdeel van het kwaliteitsmanagementsysteem.

Proces en receptuur van producten standaardiseren

Voedselveiligheid is vanuit de wetgeving de belangrijkste factor om voedingsmiddelen te produceren. Uiteraard vinden klanten de voedselveiligheid heel belangrijk, maar een goede kwaliteit van het product is óók van belang. De productkwaliteit zoals sensorische kenmerken is echter een factor welke lastiger te monitoren en meten is dan voedselveiligheid. Organoleptische eigenschappen van een product (sensorische kenmerken) worden door verschillende mensen op een andere manier ervaren. Sensorische factoren als smaak, geur, kleur en structuur is voor iedereen anders.

Door wensen van klanten en consumenten vast te leggen in contracten, recepturen en specificaties kun je afspraken maken over hoe een product sensorisch moet zijn. Door het proces en de receptuur van producten te standaardiseren, kunnen de sensorische factoren van een product bij elke geproduceerde partij worden gelijkgesteld.

normec vis

Standaarden en mogelijkheden

De GFSI standaarden zoals IFS, BRC en FSSC 22000 bevatten eisen met betrekking tot deze onderwerpen. Zo heeft de IFS Food standaard in normelement 1.1.2 in de bedrijfspolicy het onderwerp productkwaliteit opgenomen. Normelement 1.3 gaat over klantgerichtheid en dat wensen en verwachtingen van klanten moeten worden beheerst. Daaropvolgend gaat normelement 4.1 over contractovereenkomsten en 5.6.7 schrijft voor dat het bedrijf interne organoleptische testen op de geproduceerde producten moet uitvoeren.

Ook de BRC Food norm stelt in normelement 1.1 bij de bedrijfspolicy en management verantwoordelijkheid dat productkwaliteit naast voedselveiligheid moet worden meegenomen. Ook klantgerichtheid wordt hierbij als belangrijk punt genoemd. Normelement 3.6.3 schrijft daarnaast voor dat private label producten officieel moeten worden afgestemd met de klant. BRC vermeld ook in normelementen 5.1.4 en 5.6.1.1 dat organoleptische testen onderdeel moeten zijn van de houdbaarheidsbepaling van producten en de analyse planning.

FSSC 22000 stelt vergelijkbare eisen waaronder vanuit ISO 22000:2018 dat klantgerichtheid onderdeel moet zijn van het systeem.

Deze eisen laten duidelijk zien wat er van jou als bedrijf wordt verwacht. Klantgerichtheid, organoleptische eigenschappen en productkwaliteit moeten onderdeel zijn van het kwaliteitsmanagementsysteem en daarmee van de procedures en uitvoering van werkinstructies.

Etiketten controleren

Beheersing in het kwaliteitsmanagementsysteem

De onderwerpen klantgerichtheid, organoleptische eigenschappen en productkwaliteit kun je gemakkelijk via het kwaliteitsmanagementsysteem beheersen. Denk hierbij aan:

  • Recepturen van te produceren producten vastleggen en controle op toepassing van de receptuur uitvoeren.
  • Afspraken met klanten maken en vastleggen in contracten.
  • Goede communicatie met klanten en relatiebeheer.
  • Sensorische keuringen op producten uitvoeren, zowel na productie als bij einde houdbaarheid.
  • Goede klachtenafhandeling waardoor het proces kan worden verbeterd en incidenten kunnen worden weggenomen.
  • Productontwikkeling goed uitvoeren zodat nieuwe producten gestandaardiseerd zijn en passen in het proces en bij klantenwensen.
  • Producten kunnen sensorisch worden beoordeeld door consumenten. Je kan ervoor kiezen om één product te onderzoeken (monadisch onderzoek) of om enkele producten vergelijkend met elkaar te testen. Onze specialisten helpen graag bij een smaakonderzoek.
  • Het gebruiken van projectmatige systemen zoals Lean Manufacturing en 5S om producten en processen verder te verbeteren en te standaardiseren.

Door deze onderwerpen op de juiste wijze mee te nemen in het systeem en de werkwijze wordt het proces en product beter gestandaardiseerd en zal de productkwaliteit beter zijn.

Meer informatie?

Wil je meer weten over klantgerichtheid, organoleptische eigenschappen en productkwaliteit in het kwaliteitssysteem? Neem dan contact met ons op via info@normecfoodcare.com of bel naar 088 848 20 20. Wij helpen je graag.

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina.

angelique-van-oostveen-1.jpg
Auteur: Angelique van Oostveen Senior adviseur QA
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

besmettingsbronnen

5 onverwachte besmettingsbronnen binnen je productielocatie

Het is belangrijk om binnen je bedrijf de hygiëne op orde te hebben. Daarom doe je er waarschijnlijk alles aan om de hygiëne te borgen: je hebt goede schoonmaakprocedures, personeel is goed getraind...
28 Juni 2022
Spezifikationsmanagement

5 veelgemaakte fouten op een etiket

De behoefte aan juiste en duidelijke etiketten is de laatste jaren flink gegroeid. De consument wordt namelijk steeds kritischer en wil goed geïnformeerd worden om weloverwogen keuzes te maken. Echte...
10 Maart 2021
dienst-risicomanagement

Voedselfraudebeheersing in de praktijk

Het is voor bedrijven een hele uitdaging om de beste aanpak te bedenken voor voedselfraudebeheersing. Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voor...
28 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief