Stel: als kwaliteitsmanager heb je een voorstel gedaan richting het management om jouw bedrijf te laten certificeren voor een certificeringsstandaard. Je zal gegarandeerd de vragen krijgen: welke standaard is dit dan, wat houdt deze in en waarom moeten we daarvoor kiezen? Om goed beslagen ten ijs te komen, is het verstandig je eerst te verdiepen in de soorten standaarden die er zijn en welke factoren je mee moet laten tellen in de keuze voor een standaard.
Allereerst kan een onderscheid gemaakt worden tussen diverse soorten certificeringsstandaarden, namelijk:
Bij bedrijven in de levensmiddelensector wordt in de basis vaak uitgegaan van een certificering voor een voedselveiligheidsstandaard. Indien gewenst of indien dit door klanten vereist wordt, zou je jouw bedrijf eventueel nog voor overige standaarden kunnen laten certificeren, zoals een milieumanagementsysteem. In dit artikel gaan we verder inzoomen op de voedselveiligheidsstandaarden.
De voedselveiligheidsstandaarden die in de praktijk het meeste worden toegepast, zijn:
Voorheen werd door kleinere bedrijven vaak gestart met een HACCP-certificering, omdat dit niet veel extra aanpassingen vergde ten opzichte van het wettelijk verplichte HACCP-voedselveiligheidsplan. Hiermee was een HACCP-certificering vaak een laagdrempelige stap van het voldoen aan wet- en regelgeving naar een certificering.
In juli 2017 is echter besloten om het HACCP-certificatieschema uit te faseren. Reden hiervoor is een sterke daling in het aantal HACCP-certificaten in de afgelopen jaren. De beslissing is genomen met de kennis dat er in de markt voldoende alternatieven voor het HACCP-schema voorhanden zijn. De BRCGS- en IFS-standaarden hebben een onderscheid in soort standaard, waarbij iedere standaard een andere scope (toepassingsgebied) heeft. Zie onderstaand enkele voorbeelden:
Voor welke voedselveiligheidsstandaarden je je kunt laten certificeren, is dus afhankelijk van jouw bedrijfstype. Zo kunnen we in de levensmiddelenindustrie onderscheid maken tussen de volgende bedrijfstypen:
Tegenwoordig wordt door veel retailers vereist dat je als levensmiddenbedrijf beschikt over een GFSI erkend certificaat. Het GFSI (Global Food Safety Initiative) brengt alle belangrijke bedrijven uit de voedingsindustrie samen om gezamenlijk te zorgen voor continue verbetering op gebied van voedselveiligheidsmanagementsystemen over de hele wereld.
De visie van het GFSI is ‘Veilig voedsel voor alle consumenten’. Aan de hand van deze visie hebben grote spelers uit de voedingsmiddelensector in 2000 gezocht naar gezamenlijke oplossingen voor collectieve belangen, met name om de risico’s voor voedselveiligheid, dubbele audits en kosten te verminderen en tegelijkertijd vertrouwen te creëren in de gehele toeleveringsketen. Zodoende is een pakket van eisen opgesteld waaraan certificeringsstandaarden dienen te voldoen om ‘GFSI erkend’ te kunnen worden.
Op deze website heeft het GFSI een actueel overzicht gepubliceerd van GFSI erkende certificeringsstandaarden.
Houd bij het maken van een keuze rekening met het volgende:
Neem contact op met onze Accountmanager Martijn van de Wiel.
De afgelopen jaren waren foodbedrijven meer dan ooit genoodzaakt om te digitaliseren. Kwaliteitswerkzaamheden moesten op afstand worden uitgevoerd en soms waren audits op afstand nodig. Het is dan wel...
Volgens Verordening (EG) Nr. 852/2004 zijn levensmiddelenbedrijven verantwoordelijk voor de voedselveiligheid van de producten die zij op de markt brengen. Een van de beheersmaatregelen is leverancier...
Het uitvoeren van een validatie, verificatie en directiebeoordeling (of managementreview) zijn verplichte onderdelen van een kwaliteitssysteem. Wat is het verschil tussen deze onderwerpen en welke eis...
Je wilt de kwaliteit waarborgen binnen je bedrijf in de foodsector? Er bestaan veel verschillende voedselveiligheidssyst...
Train medewerkers online op ieder moment en op elke gewenste locatie
Bespaar tot 60% van je tijd door digitaal te inspecteren
Inzicht krijgen in de huidige organisatie en/of het kwaliteitssysteem? Door een nulmeting uit te voeren helpen wij jou d...
Altijd direct online inzicht in het verloop van processen.
Verlaag de foutgevoeligheid van het handboekbeheer.
Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief
Door bundeling van alle expertises helpt Normec Foodcare met allerhande vraagstukken en oplossingen op het gebied van procesbeheersing, kwaliteit en voedselveiligheid, laboratoriumonderzoek, smaaktesten, QA-automatisering, flexibele inzet van kwaliteitsmanagers en keurmeesters, opleidingen en trainingen, risicomanagement en etiketcontrole.
Wil u meer weten? Neem contact met ons op.
Ben jij enthousiast over deze e-learning module? Bekijk dan de andere e-learning modules en trainingen in ons aanbod. Natuurlijk kan je ons ook altijd bellen voor een adviesgesprek, we horen graag van je!