Kennis van medewerkers up-to-date: nu en in de toekomst

24-02-2021 | Gemiddelde leestijd: 4 min
Dit bericht is 321 keer bekeken

Het effectief en flexibel trainen van medewerkers was altijd een flinke uitdaging binnen productiebedrijven. Tijdens de coronacrisis bleek dat het trainen van medewerkers nóg uitdagender was dan voorheen. Want hoe houd je de kennis van medewerkers op afstand up-to-date? En hoe kom je tot een oplossing waar je ook ná corona nog iets aan hebt? De antwoorden vind je in deze blog.

Training voor de coronaperiode

In de jaren voor corona worstelden bedrijven al vaak met het trainingsvraagstuk. Het jaarlijks trainen van medewerkers werd vaak eerder als een ‘verplicht nummertje’ gezien dan een noodzaak om voedselveilig te kunnen produceren. Door de jaren heen hebben we deze zienswijze zien veranderen van het voelen als een verplichting naar het bieden van doorlopende trainingen aan medewerkers.

We begrijpen dat je als kwaliteitsmanager geen idee hebt waar je de tijd vandaan moet halen om medewerkers doorlopend te trainen over diverse instructies en procedures. Daarom ontwikkelden we E-learning software met een compleet online opleidingsplan. We hebben gezien dat de manier van werken binnen bedrijven echt positief veranderd is. Zo vertelde Wheyco tijdens een eerder interview:

“Er wordt nu veel meer getraind dan voorheen, maar we hebben daardoor wel de indruk dat het meer is gaan leven. We merken nu bijvoorbeeld dat mensen zelf aan de bel trekken als een training verlopen is of als ze gezakt zijn. We hebben hierdoor meer eigen verantwoordelijkheid gecreëerd. E-learning wordt inmiddels als een normale manier van trainen gezien binnen het ontwikkelproces van medewerkers.”

e learning maken

Training tijdens de coronaperiode

Sinds de aanvang van coronacrisis in 2020 zien we dat de vraag naar trainingsoplossingen toeneemt. Kwaliteitsmanagers moeten vaker vanuit huis werken, klassikale trainingen zijn niet te realiseren binnen de maatregelen en tegelijkertijd moet het kennisniveau van medewerkers up-to-date blijven. Waar bedrijven in eerste instantie voor digitalisering kiezen vanuit noodzaak, wordt naderhand ingezien dat digitalisering heeft bijgedragen aan een positievere flow op de werkvloer.

We lichten dit graag toe aan de hand van een praktijkvoorbeeld:

Noodzaak van digitalisering

Een productiebedrijf zag al meerdere jaren de noodzaak van digitalisering in, maar het management vond het toen nog een stap te vroeg. Hoewel de kwaliteitsmanager voldoende kon beargumenteren wat digitalisering zou opleveren, ging het management pas tijdens de coronacrisis overstag. Waar online werken voorheen als een mogelijk efficiënte werkwijze werd gezien, word het nu gezien als een noodzakelijke werkwijze.

Geen klassikale trainingen meer nodig

Het bedrijf startte met een compleet online opleidingsplan via E-learning. Vanwege de op licenties gebaseerde aanschaf, was er geen grote investering nodig om hiermee van start te gaan. Sinds de introductie van E-learning hoeven medewerkers niet meer klassikaal bij elkaar te komen voor de trainingen. Ze kunnen nu volledig online leren. Uitzendkrachten worden bovendien al door het uitzendbureau getraind, voordat zij de productie betreden. De kwaliteitsmanager en HR manager behouden het overzicht en weten precies hoe het kennisniveau van medewerkers ervoor staat.

Bijdrage aan Food Safety Culture

Na introductie van E-learning heeft het hoger management ingezien dat het kennisniveau van de medewerkers door de digitaliseringsstap omhoog is gegaan. Dit heeft direct bijgedragen aan de Food Safety Culture binnen de organisatie. Medewerkers zijn beter op de hoogte van de juiste instructies, worden vaker getraind en tonen meer betrokkenheid. Ze begrijpen beter wat het belang is van voedselveilig werken en leveren zo een positieve bijdrage aan de Food Safey Culture binnen de gehele organisatie.

Ook heeft het hoger management ingezien dat de nieuwe werkwijze juist efficiënter is dan de oude klassikale methode. Na de introductie van E-learning heeft het bedrijf besloten ook over te stappen naar een online handboek, zodat de kwaliteitsmanager eenvoudig documenten voor alle locaties kan beheren en delen met de juiste medewerkers. Medewerkers blijven ook via deze weg beter op de hoogte van de juiste instructies en procedures.

Handige digitale oplossingen geven de kwaliteitsmanager bovendien weer meer grip op de kwaliteitszaken om gezamenlijk te werken aan continue verbetering en een optimale Food Safety Culture. Digitalisering leidt dus tot een efficiëntere werkwijze die uiteindelijk onze werkgever, onszelf, maar ook het milieu ten goede komt.

Meer informatie?

Wil je weten welke digitale oplossingen passend zijn voor jouw bedrijf? Neem contact met ons op. We helpen je graag!

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
Rick-Veldkamp.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

specificatiebeheer

Infographic check je etiket

Je hebt een nieuw product ontwikkeld en vraagt je af of het etiket wel compleet is. Voldoet het aan de wetgeving? Mis ik niets? Wat er precies op het etiket moet staan, is vastgelegd in Verordening (E...
13 Maart 2020
Challenge test

Is het nodig om een challenge test uit te voeren?

Een challenge test wordt veel ingezet door bedrijven voor de beheersing van Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen. Het product wordt opzettelijk besmet, waarna er wordt gekeken tot ho...
28 Maart 2022
wetboek-hamer

FSSC 22000 versie 4.1: uitleg documenten over voedselfraude en food defense

FSSC heeft twee guidance documenten uitgebracht met betrekking tot food fraud en food defense. Download de documenten op de website van FSSC 22000. Het food fraud guidance document gaat over de achter...
23 Mei 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Rick-Veldkamp.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp

Rick-Veldkamp.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief