Kan jij de herkomst van jouw product garanderen?

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 518 keer bekeken

Is jouw product wel echt afkomstig uit Nederland, Frankrijk of ander gewenst land? Hier wordt regelmatig mee gerommeld. Hoe garandeer je de herkomst van producten? 

Met de herkomst van producten wordt vaak gerommeld. Zo toonde in 2018 de DGCCRF in Frankrijk al aan dat met de vermelding van de herkomst van groente en fruit flink is gesjoemeld. De berichten over fraude met voedingsmiddelen blijven het nieuws ook regelmatig halen. Veel berichten gaan over foutieve herkomst vermelding. Dit houdt in dat het product volgens het etiket uit een bepaald land komt, maar de traceer informatie laat een andere herkomst zien.

Is het verplicht?

In enkele Europese landen, zoals Frankrijk, is het verplicht om de herkomst te vermelden op veel producten. Dit wordt zeer waarschijnlijk op korte termijn uitgebreid in de wetgeving doordat regels over herkomst vermelding en de verplichting hiervan worden uitgebreid (tip: houdt Verordening 1169/2011 in de gaten!). Bij rundvlees zijn deze regels al jaren van toepassing (Verordening 1760/2000). Net zoals dat er voor andere vleessoorten regels bestaan omtrent herkomst (Verordening 1337/2013).Voor veel consumenten is de nationale of regionale herkomst belangrijk. Doordat zichtbaar is waar producten vandaan komen, kan de consument een bewustere keuze maken. Zo liggen in Frankrijk inmiddels supermarkten vol met producten met het label ‘uit Frankrijk’. Als producent is het belangrijk dat dit dan ook klopt. Het laatste wat je wilt, is het vertrouwen van de consument hierin schaden.

Hoe is de herkomst van producten te garanderen?

De meeste garantie heb je door producten zo dicht mogelijk bij de bron in te kopen. Bijvoorbeeld bij de appelboer of de wijnboer. Hierdoor zijn de lijnen kort en dit zorgt voor:

  • Weinig handelingen;
  • Simpele traceerbaarheid;
  • Makkelijke communicatie tussen de partijen in de keten.

Daarnaast is het keuren en zien van producten belangrijk om te weten wat is gekocht- en wat je ontvangt. Ook het kennen van de bron van de producten en de boeren/-producenten vergroot de kans op eerlijke producten en de juiste product integriteit. Dit doordat – in dat geval meer bekend is van de oogst, de producten, de processen en de maker.Als laatste is transparantie tussen de verschillende schakels essentieel. De schakels moeten elkaar informeren over de specificaties, herkomsten en tracering van de producten.

Hoe specifiek de herkomst benoemen?

In de ideale situatie zou je de herkomst heel specifiek benoemen. Bijvoorbeeld appelboer A uit locatie B. Maar dit kan problemen geven als deze appelboer te weinig kan leveren. Je gaat dan inkopen bij bijvoorbeeld appelboer C uit locatie D. In het geval dat de herkomst zo specifiek benoemd is, moet je dit direct aanpassen zodra wordt overgeschakeld op de appels van appelboer C. Het land van herkomst vermelden kan een oplossing zijn, als appelboer A en C uit hetzelfde land komen natuurlijk.

VACCP analyse om te achterhalen wat de herkomst is

Om te weten waar appelboer A en C vandaan komen en wat de keten inhoud, is het laten uitvoeren van VACCP analyse (ook wel voedselfraude analyse of kwetsbaarheidsanalyse genoemd) een slimme zet. Door het uitvoeren van een VACCP analyse krijg je inzicht in de keten, wat de kennis van het traject voordat de producten bij jouw organisatie aankomen sterk vergroot. Risico’s ten aanzien van voedselfraude komen hierbij aan het licht en zijn meteen te beheersen met mogelijkheden om eventuele fraude of fouten aan producten te ontdekken.

Wil je hier meer informatie over? Neem dan contact met ons op.

angelique-van-oostveen-1.jpg
Auteur: Angelique van Oostveen Senior adviseur QA
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

besmettingsbronnen

5 onverwachte besmettingsbronnen binnen je productielocatie

Het is belangrijk om binnen je bedrijf de hygiëne op orde te hebben. Daarom doe je er waarschijnlijk alles aan om de hygiëne te borgen: je hebt goede schoonmaakprocedures, personeel is goed getraind...
28 Juni 2022
Spezifikationsmanagement

5 veelgemaakte fouten op een etiket

De behoefte aan juiste en duidelijke etiketten is de laatste jaren flink gegroeid. De consument wordt namelijk steeds kritischer en wil goed geïnformeerd worden om weloverwogen keuzes te maken. Echte...
10 Maart 2021
dienst-risicomanagement

Voedselfraudebeheersing in de praktijk

Het is voor bedrijven een hele uitdaging om de beste aanpak te bedenken voor voedselfraudebeheersing. Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voor...
28 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief