header oranje fruit en groenten

Je hebt een Listeria studie afgerond. En nu?

| Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 1567 keer bekeken

Als voedselproducerend bedrijf ben je (wettelijk) verantwoordelijk om veilige producten op de markt te brengen.  Voedselveiligheidssystemen zijn geïmplementeerd om risico’s en gevaren te elimineren en/of te reduceren tot een acceptabel niveau. Zo moet bij kant-en-klare levensmiddelen het risico van de ziekmakende bacterie Listeria monocytogenes gereduceerd worden. Dit kun je doen met behulp van infoblad 85 door middel van literatuuronderzoek, Listeria monocytogenes studie en/of challengetest. Wat moet je doen als je een Listeria monocytogenes studie hebt afgerond?

Reduceer risico’s

Stel je hebt jouw product(groep) onderbouwt met een volledige Listeria monocytogenes studie. Er is een lichte groei te zien van 0.4 log, bij een THT van 15 dagen en een temperatuurprofiel van 8◦C. De producten waarvan de houdbaarheidstermijn op basis van Listeria monocytogenes studie is bepaald, mag geen THT maar moet een TGT vermeld worden. Na het verlopen van de houdbaarheidsdatum en een eventuele overschrijding van de bewaartemperatuur kan Listeria monocytogenes namelijk boven de wettelijke grens komen, waardoor het product mogelijk niet meer veilig is om te eten. Jouw voedselveiligheidssysteem moet voorkomen dat dit gebeurt.

Ook kan het remmende effect van eventuele toegevoegde zuren bij een wisselende pH verminderen. Hetzelfde hoeveelheid zuur is bij een lagere pH veel effectiever dan bij een hogere pH. Een paar tienden kan het verschil al maken. Dit is een risico. Bij het aanmerken van de pH-waarde in het eindproduct als CCP kan dit risico gereduceerd worden.

Kijk goed naar kritische factoren

Dit zijn allemaal factoren waar je onder andere rekening mee moet houden. Kijk goed naar de kritische factoren van de studie en borg dit in jouw voedselveiligheidssysteem. Beheersing van Listeria monocytogenes bestaat uit zoveel meer dan alleen wetenschappelijk onderzoek, een studie en/of een challengetest. Het bestaat ook uit het borgen van gevaren van grondstoffen, goede basisvoorwaarden, verschillende vormen van validatie en verificatie en via HACCP geborgde toevoegingen (zoals een CCP voor pH als dit een kritische factor is).  

Foodlab-tests-62

Monitor en beoordeel jaarlijks

Implementeer de studie naar Listeria monocytogenes in je HACCP systeem en plan jaarlijks een moment in om alle stappen opnieuw te doorlopen. Monitor en beoordeel onder meer omgevingsonderzoek, fysische/chemische en microbiologische parameters. Voer extra metingen uit, ga je proces na en kijk of er wijzigingen zijn geweest. Het wordt aanbevolen om een werkwijze/procedure op te stellen waarin nieuwe producten en/of productwijzigingen die in vloed hebben op het product, vooraf te valideren met behulp van modelering. Op deze manier borg je de houdbaarheid van de nieuwe of gewijzigde producten voordat deze geïntroduceerd worden.  

Hulp nodig?

Heb je vragen over Listeria studies of wil je een studie uitvoeren op jouw product? Onze specialisten helpen je hier graag bij. Neem contact met ons op. 

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina. 

Placeholder
Auteur: Germa de Vries Adviseur QA
zaki-juiste-formaat-website.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

suiker

Wat zijn toegevoegde suikers?

Steeds meer consumenten geven de voorkeur aan producten met minder suiker. Daarnaast willen ze meer inzicht in de samenstelling. Ook wij krijgen steeds vaker vragen over toegevoegde suikers van onze k...
12 Mei 2020
laptop

Keuzestress: de juiste certificeringsstandaard

Stel: als kwaliteitsmanager heb je een voorstel gedaan richting het management om jouw bedrijf te laten certificeren voor een certificeringsstandaard. Je zal gegarandeerd de vragen krijgen: welke stan...
20 Februari 2018
regelgeving voedselveiligheid

Is de KWID ook verplicht voor aroma’s en dergelijke?

Regelmatig krijgen onze etiketteringsspecialisten terugkerende vragen over etiketteren. Daarom hebben wij de top 5 van de veelgestelde vragen op een rij gezet. De komende maanden zullen wij de verschi...
13 Juli 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief