Je hebt een Listeria studie afgerond. En nu?

09-10-2020 | Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 1483 keer bekeken

Als voedselproducerend bedrijf ben je (wettelijk) verantwoordelijk om veilige producten op de markt te brengen.  Voedselveiligheidssystemen zijn geïmplementeerd om risico’s en gevaren te elimineren en/of te reduceren tot een acceptabel niveau. Zo moet bij kant-en-klare levensmiddelen het risico van de ziekmakende bacterie Listeria monocytogenes gereduceerd worden. Dit kun je doen met behulp van infoblad 85 door middel van literatuuronderzoek, Listeria monocytogenes studie en/of challengetest. Wat moet je doen als je een Listeria monocytogenes studie hebt afgerond?

Reduceer risico’s

Stel je hebt jouw product(groep) onderbouwt met een volledige Listeria monocytogenes studie. Er is een lichte groei te zien van 0.4 log, bij een THT van 15 dagen en een temperatuurprofiel van 8◦C. De producten waarvan de houdbaarheidstermijn op basis van Listeria monocytogenes studie is bepaald, mag geen THT maar moet een TGT vermeld worden. Na het verlopen van de houdbaarheidsdatum en een eventuele overschrijding van de bewaartemperatuur kan Listeria monocytogenes namelijk boven de wettelijke grens komen, waardoor het product mogelijk niet meer veilig is om te eten. Jouw voedselveiligheidssysteem moet voorkomen dat dit gebeurt.

Ook kan het remmende effect van eventuele toegevoegde zuren bij een wisselende pH verminderen. Hetzelfde hoeveelheid zuur is bij een lagere pH veel effectiever dan bij een hogere pH. Een paar tienden kan het verschil al maken. Dit is een risico. Bij het aanmerken van de pH-waarde in het eindproduct als CCP kan dit risico gereduceerd worden.

Kijk goed naar kritische factoren

Dit zijn allemaal factoren waar je onder andere rekening mee moet houden. Kijk goed naar de kritische factoren van de studie en borg dit in jouw voedselveiligheidssysteem. Beheersing van Listeria monocytogenes bestaat uit zoveel meer dan alleen wetenschappelijk onderzoek, een studie en/of een challengetest. Het bestaat ook uit het borgen van gevaren van grondstoffen, goede basisvoorwaarden, verschillende vormen van validatie en verificatie en via HACCP geborgde toevoegingen (zoals een CCP voor pH als dit een kritische factor is).  

Foodlab-tests-62

Monitor en beoordeel jaarlijks

Implementeer de studie naar Listeria monocytogenes in je HACCP systeem en plan jaarlijks een moment in om alle stappen opnieuw te doorlopen. Monitor en beoordeel onder meer omgevingsonderzoek, fysische/chemische en microbiologische parameters. Voer extra metingen uit, ga je proces na en kijk of er wijzigingen zijn geweest. Het wordt aanbevolen om een werkwijze/procedure op te stellen waarin nieuwe producten en/of productwijzigingen die in vloed hebben op het product, vooraf te valideren met behulp van modelering. Op deze manier borg je de houdbaarheid van de nieuwe of gewijzigde producten voordat deze geïntroduceerd worden.  

Hulp nodig?

Heb je vragen over Listeria studies of wil je een studie uitvoeren op jouw product? Onze specialisten helpen je hier graag bij. Neem contact met ons op. 

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina. 

lege-profielfoto
Auteur: Germa de Vries Adviseur QA
zaki-juiste-formaat-website.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

carenet software op ipad

QS – quality scheme for food

Exporteer je producten naar Duitsland en verwacht jouw afnemer dat je QS gecertificeerd bent? Of heb je interesse in een QS certificering omdat de afzetmogelijkheden richting Duitsland dan vele malen ...
20 Juni 2019
hammen

Algemene wetgeving op vleesvervangers

In deel 1 van de artikelenreeks over wetgeving met betrekking tot vlees vervangende producten was te lezen dat er momenteel geen concrete wetgeving is voor deze productgroep, op de wetgeving voor Nove...
10 Februari 2020
Training

In 8 stappen naar een maximaal trainingsresultaat

Onvoldoende getrainde medewerkers staat gemiddeld op nummer 5 van meest voorkomende audit afwijkingen tijdens BRCGS, IFS en FSSC 22000 audits. Een beperkte training van medewerkers heeft gevolgen. Een...
24 Augustus 2021

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief