header oranje fruit en groenten

Je hebt een Listeria studie afgerond. En nu?

09-10-2020 | Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 1047 keer bekeken

Als voedselproducerend bedrijf ben je (wettelijk) verantwoordelijk om veilige producten op de markt te brengen.  Voedselveiligheidssystemen zijn geïmplementeerd om risico’s en gevaren te elimineren en/of te reduceren tot een acceptabel niveau. Zo moet bij kant-en-klare levensmiddelen het risico van de ziekmakende bacterie Listeria monocytogenes gereduceerd worden. Dit kun je doen met behulp van infoblad 85 door middel van literatuuronderzoek, Listeria monocytogenes studie en/of challengetest. Wat moet je doen als je een Listeria monocytogenes studie hebt afgerond?

Reduceer risico’s

Stel je hebt jouw product(groep) onderbouwt met een volledige Listeria monocytogenes studie. Er is een lichte groei te zien van 0.4 log, bij een THT van 15 dagen en een temperatuurprofiel van 8◦C. De producten waarvan de houdbaarheidstermijn op basis van Listeria monocytogenes studie is bepaald, mag geen THT maar moet een TGT vermeld worden. Na het verlopen van de houdbaarheidsdatum en een eventuele overschrijding van de bewaartemperatuur kan Listeria monocytogenes namelijk boven de wettelijke grens komen, waardoor het product mogelijk niet meer veilig is om te eten. Jouw voedselveiligheidssysteem moet voorkomen dat dit gebeurt.

Ook kan het remmende effect van eventuele toegevoegde zuren bij een wisselende pH verminderen. Hetzelfde hoeveelheid zuur is bij een lagere pH veel effectiever dan bij een hogere pH. Een paar tienden kan het verschil al maken. Dit is een risico. Bij het aanmerken van de pH-waarde in het eindproduct als CCP kan dit risico gereduceerd worden.

Kijk goed naar kritische factoren

Dit zijn allemaal factoren waar je onder andere rekening mee moet houden. Kijk goed naar de kritische factoren van de studie en borg dit in jouw voedselveiligheidssysteem. Beheersing van Listeria monocytogenes bestaat uit zoveel meer dan alleen wetenschappelijk onderzoek, een studie en/of een challengetest. Het bestaat ook uit het borgen van gevaren van grondstoffen, goede basisvoorwaarden, verschillende vormen van validatie en verificatie en via HACCP geborgde toevoegingen (zoals een CCP voor pH als dit een kritische factor is).  

Foodlab-tests-62

Monitor en beoordeel jaarlijks

Implementeer de studie naar Listeria monocytogenes in je HACCP systeem en plan jaarlijks een moment in om alle stappen opnieuw te doorlopen. Monitor en beoordeel onder meer omgevingsonderzoek, fysische/chemische en microbiologische parameters. Voer extra metingen uit, ga je proces na en kijk of er wijzigingen zijn geweest. Het wordt aanbevolen om een werkwijze/procedure op te stellen waarin nieuwe producten en/of productwijzigingen die in vloed hebben op het product, vooraf te valideren met behulp van modelering. Op deze manier borg je de houdbaarheid van de nieuwe of gewijzigde producten voordat deze geïntroduceerd worden.  

Hulp nodig?

Heb je vragen over Listeria studies of wil je een studie uitvoeren op jouw product? Onze specialisten helpen je hier graag bij. Neem contact met ons op. 

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina. 

lege-profielfoto
Auteur: Germa de Vries Adviseur QA
zaki-juiste-formaat-website.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

kwaliteitsmanagement software

Kwaliteitsmanagement software: waarom het jou helpt

Op je kwaliteitsafdeling heb je te maken met diverse eisen uit wet- en regelgeving en certificeringsnormen, zoals BRC, IFS en FSSC 22000. Met voortdurende veranderingen in deze eisen wordt het takenpa...
28 December 2020
specificatiebeheer

Lettergrootte op een etiket

Verpakkingen van voorverpakte levensmiddelen zijn er in verschillende soorten en maten. Elk voorverpakt levensmiddel dient voorzien te zijn van een etiket met de verplichte voedselinformatie. Hoe groo...
10 April 2019
branche-agf-sappen-zuidvruchten-noten

Recall: wat is het en hoe ga je er professioneel mee om?

Levensmiddelenproducenten zijn verantwoordelijk voor de levensmiddelen die ze op de markt brengen. Breng je een levensmiddel op de markt die niet veilig is (bijvoorbeeld een product met ee...
23 September 2019

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
zaki-juiste-formaat-website.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu