Is het nodig om een challenge test uit te voeren?

28-03-2022 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 921 keer bekeken

Een challenge test wordt veel ingezet door bedrijven voor de beheersing van Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen. Het product wordt opzettelijk besmet, waarna er wordt gekeken tot hoe ver deze bacterie kan uitgroeien. Listeria monocytogenes is niet het enige pathogeen waarvoor deze test wordt ingezet. Deze test kan ook gebruikt worden voor Salmonella of andere pathogenen. Maar waarom is het nodig om een challenge test uit te voeren?  

Betekenis challenge test

De challenge test wordt veel genoemd in informatieblad 85. Het informatieblad is een interpretatiedocument uitgebracht door NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) inzake microbiologische criteria. In dit document wordt een aantal teksten uit de Europese Verordening (EG) Nr. 2073/2005 over microbiologische criteria voor levensmiddelen toegelicht. In de Verordening (EG) Nr. 2073/2005 staat vermeld dat producenten studies moeten uitvoeren naar de houdbaarheid van het product. Dit geldt met name voor kant-en-klare levensmiddelen die als voedingsbodem voor Listeria monocytogenes kunnen dienen en waarbij deze bacterie een risico voor de volksgezondheid kan inhouden.

Studies uitvoeren

Een aanvullende studie kan volgens de Verordening (EG) Nr. 2073/2005 bestaan uit testen om na te gaan of het micro-organisme na inoculatie (besmetting) in het product kan groeien of daarin kan overleven onder uiteenlopende redelijkerwijs te verwachten opslagomstandigheden. Dit is een omschrijving van een challenge test. Volgens het informatieblad 85 is een challenge test verplicht indien uit een theoretische berekening komt dat groei van Listeria monocytogenes in het levensmiddel mogelijk is (dat wil zeggen een toename van meer dan 0.5 log) waarbij het levensmiddel in categorie 1.2 van Verordening (EG) Nr. 2073/2005 valt.

Wijzigingen challenge testen

De manier waarop Listeria monocytogenes challenge testen moeten worden uitgevoerd, is gewijzigd. In de blog Nieuwe eisen voor Listeria monocytogenes challenge testen lees je wat veranderd is en wat dit voor jouw bedrijf betekent.

listeria

Inzicht in het product

Er is een aantal kant-en-klare productgroepen waarvan een theoretische berekening met bijvoorbeeld bekende modeleringsprogramma’s als FSSP en ComBase niet volstaat. Voor bijvoorbeeld pasta’s, salades en maaltijden zijn er geen volwaardige product specifieke modelleringsprogramma’s. Hierdoor kan al snel een vertekend beeld ontstaan. Door een challenge test in te zetten, kun je hier meer inzicht in krijgen.

Nabootsing van de werkelijkheid

Challenge testen benaderen de realiteit maar kunnen geen absolute zekerheid geven. Het is en blijft een nabootsing van de werkelijkheid. Dit komt omdat de exacte beginbesmetting niet bekend is en de onderzoeken gebaseerd zijn op enkele stammen Listeria monocytogenes. Er zijn veel stammen, met ieder eigen groeikarakteristieken. Zo laat de praktijk zien dat verschillende stammen tot verschillende resultaten kunnen leiden. Wel verhoogt het de veiligheid van het product gedurende de houdbaarheidstermijn. Je krijgt meer kennis over je product, wat leidt tot innovaties die de voedselveiligheid ten goede komen.

Is het nodig om een challenge test uit te voeren?

Of je voor jouw producten een challenge test moet uitvoeren, is dus afhankelijk van het soort product en de eigenschappen. Lees Informatieblad 85 goed door om na te gaan welke eisen voor jouw product gelden. Laat je bij twijfel goed informeren door een specialist op het gebied van challenge testen.

Hulp nodig?

Ondersteuning nodig bij het uitvoeren van challenge testen? Wij helpen je te voldoen aan de eisen van Informatieblad 85. Neem contact met ons op.

lege-profielfoto
Auteur: Germa de Vries Adviseur QA
zaki-juiste-formaat-website.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

carenet software op ipad

QS – quality scheme for food

Exporteer je producten naar Duitsland en verwacht jouw afnemer dat je QS gecertificeerd bent? Of heb je interesse in een QS certificering omdat de afzetmogelijkheden richting Duitsland dan vele malen ...
20 Juni 2019
hammen

Algemene wetgeving op vleesvervangers

In deel 1 van de artikelenreeks over wetgeving met betrekking tot vlees vervangende producten was te lezen dat er momenteel geen concrete wetgeving is voor deze productgroep, op de wetgeving voor Nove...
10 Februari 2020
Training

In 8 stappen naar een maximaal trainingsresultaat

Onvoldoende getrainde medewerkers staat gemiddeld op nummer 5 van meest voorkomende audit afwijkingen tijdens BRCGS, IFS en FSSC 22000 audits. Een beperkte training van medewerkers heeft gevolgen. Een...
24 Augustus 2021

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief