header oranje fruit en groenten

Interne audit: wat levert het op?

12-04-2019 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 342 keer bekeken

Een interne audit wordt door een bedrijf zelf geïnitieerd maar wordt vaak gezien als een verplichting. Een interne audit is nu eenmaal verplicht door de norm. Maar wist je dat een interne audit juist verschillende voordelen kan opleveren?

Om van een interne audit een succes te maken, is het van belang duidelijk voor ogen te hebben waarom je de audit gaat uitvoeren en welke doelen je wilt bereiken.

Controleren en verbeteren

Met een interne audit toets je of het kwaliteitsmanagementsysteem aan de eisen voldoet. Dit kan gaan om eisen die extern worden opgelegd, bijvoorbeeld door de overheid of door normen en standaarden. Het kan ook gaan om regels die binnen het bedrijf zijn afgesproken. Met een interne audit kan controle worden gehouden op het naleven van de regels en eisen. Er kan worden vastgesteld of het afgesproken beleid wordt nagekomen. Door bijvoorbeeld een interview kan worden nagegaan of werknemers op de hoogte zijn van de manier waarop zij dienen te werken.Naast het toetsen van de conformiteit, is het achterhalen van de oorzaak van een afwijking belangrijk. Deze informatie kan worden gebruikt om verbeteringen door te voeren. Eén van de belangrijkste redenen om een interne audit uit te voeren is om te verbeteren. Door het uitvoeren van een interne audit is het mogelijk de effectiviteit van processen te evalueren. Leveren deze het gewenste resultaat op? Kunnen werkzaamheden efficiënter worden uitgevoerd? Dan kunnen verbetermogelijkheden worden vastgesteld.

Risico’s in beeld

Een interne audit kan problemen en risico’s op tijd in beeld brengen, voordat er afwijkingen of incidenten ontstaan. Tijdens de audit kan worden beoordeeld of potentiële risico’s worden beheerst. Knelpunten en fouten in de werkwijze van het kwaliteitsmanagementsysteem worden zo opgespoord. Zo kan worden voorkomen dat ze een risico vormen voor de kwaliteit van producten en diensten.

Voorbereiding op externe audit

De resultaten van een interne audit geven inzicht in het functioneren van het kwaliteitsmanagementsysteem. Dit kan een nuttige voorbereiding zijn op een externe audit. Ook medewerkers kunnen door een interne audit voorbereid worden op een externe audit. Daarnaast kan een interne audit een voordeel geven als bij een externe audit een afwijking wordt geconstateerd. Deze kan minder zwaar worden beoordeeld als kan worden aangetoond dat de afwijking bij de interne audit al is geconstateerd en er actie is ondernomen.

Onafhankelijke auditor

Een interne audit wordt uitgevoerd door het bedrijf zelf of een ingehuurde auditor. Als de audit wordt uitgevoerd door een medewerker binnen het bedrijf, dient deze voldoende kennis te hebben, onafhankelijk en objectief te zijn. Het uitvoeren van de interne audit kan ook worden uitbesteed. Dit kan nieuwe inzichten en mogelijkheden tot verbetering geven. Het is daarom aan te raden om regelmatig een onafhankelijk persoon naar het functioneren van het kwaliteitsmanagementsysteem te laten kijken.

Hulp nodig?

Heb je vragen over audits of hulp nodig bij het voorbereiden of uitvoeren van audits? Wij helpen je graag verder. Onze auditoren en inspecteurs zijn gedreven in hun vak en beschikken over ruime ervaring, kennis en kunde en weten exact hoe zij een interne audit moeten aanpakken. Neem voor meer informatie contact met ons op of lees meer over deze dienst.

Sanne-de-Backer.jpg
Auteur: Sanne de Backer Labelling specialist
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

kwaliteitsmanagement software

Kwaliteitsmanagement software: waarom het jou helpt

Op je kwaliteitsafdeling heb je te maken met diverse eisen uit wet- en regelgeving en certificeringsnormen, zoals BRC, IFS en FSSC 22000. Met voortdurende veranderingen in deze eisen wordt het takenpa...
28 December 2020
specificatiebeheer

Lettergrootte op een etiket

Verpakkingen van voorverpakte levensmiddelen zijn er in verschillende soorten en maten. Elk voorverpakt levensmiddel dient voorzien te zijn van een etiket met de verplichte voedselinformatie. Hoe groo...
10 April 2019
branche-agf-sappen-zuidvruchten-noten

Recall: wat is het en hoe ga je er professioneel mee om?

Levensmiddelenproducenten zijn verantwoordelijk voor de levensmiddelen die ze op de markt brengen. Breng je een levensmiddel op de markt die niet veilig is (bijvoorbeeld een product met ee...
23 September 2019

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu