Inspecties: wat moet vanuit BRCGS, IFS en FSSC 22000?

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 1556 keer bekeken

In het artikel Welke inspecties kan ik uitvoeren binnen mijn bedrijf? beschreven we dat inspecties een onderdeel vormen van het verificatieprogramma van een kwaliteitssysteem en dat ze als doel hebben om te controleren of beheersmaatregelen die intern zijn vastgesteld op de juiste wijze worden toegepast in de praktijk. In voedselveiligheidsnormen zijn vaak specifieke eisen opgenomen voor het uitvoeren van inspecties. We vatten hierbij de eisen uit de GFSI erkende voedselveiligheidsnormen BRC, IFS en FSSC 22000 voor het uitvoeren van inspecties samen.

BRCGS

In de BRCGS standaard (versie 8) is onder paragraaf 3.4.4 beschreven dat de fabrieksomgeving en procesuitrusting in goede staat moeten verkeren en goed onderhouden moeten zijn om voedingsmiddelen te kunnen produceren. Ter controle moeten inspecties worden uitgevoerd. De inspecties moeten met een op risico gebaseerde frequentie worden uitgevoerd, maar niet minder dan één keer per maand voor ruimten met een open product. Hierbij moeten minimaal de volgende inspecties worden uitgevoerd:

  • Hygiëne inspecties om de schoonmaakprestaties te beoordelen.
  • Fabrieksinspecties om de mogelijke risico’s van het gebouw en de inrichting voor het product te identificeren.

Daarnaast worden in de gehele BRCGS-norm andere punten van controle en inspectie beschreven, zoals inspectie van producten waarvan het productieproces of verpakkingsproces is uitbesteed (§ 3.5.4.4), inspectie van glas en andere breekbare materialen (§ 4.9.3.2), ongedierte inspecties (§ 4.14.2) en controle op naleving persoonlijke hygiëne-maatregelen (§ 7.2.1).

IFS

In de IFS standaard (versie 7) zijn in paragraaf 5.2 eisen opgenomen voor locatie- en fabrieksinspecties. Deze moeten ingepland worden en uitgevoerd worden voor onderwerpen, zoals:

  • Bouwkundige staat van productie- en opslagruimten
  • Externe ruimten
  • Product beheersing tijdens procesvoering
  • Hygiëne tijdens procesvoering en van de infrastructuur
  • Gevaren van product vreemd materiaal
  • Persoonlijke hygiëne

De frequentie van de inspecties moet gebaseerd worden op risicobeoordeling en historie van eerdere ervaringen.

FSSC 22000

In de FSSC 22000 norm (versie 5.1) is beschreven dat de organisatie routinematige (bijvoorbeeld maandelijkse) locatie inspecties of PRP (prerequisite programs) controles moet opzetten, uitvoeren en handhaven. Dit om na te gaan of de locatie (intern en extern), de productieomgeving en de verwerkingsapparatuur in een geschikte staat worden gehouden om de voedselveiligheid te waarborgen. De frequentie en de inhoud van de locatie inspecties of PRP controles moeten gebaseerd zijn op risico met gedefinieerde bemonsteringscriteria. Ook moeten deze gekoppeld worden aan relevante technische specificaties.

Waarom extra inspecties uitvoeren?

In veel bedrijven zien we dat naast de verplichte inspecties ook extra inspecties worden uitgevoerd. Door vaker te inspecteren, kun je bedrijfsprocessen sneller bijsturen waar dat nodig is. Bedrijven die digitaal inspecteren zijn maar weinig tijd kwijt met het uitvoeren van een inspectie. Bovendien hebben zij op ieder moment inzicht in de probleempunten binnen het bedrijf. Door juist met deze punten aan de slag te gaan, zorgen zij voor continue verbetering. Dit leidt tot een betere borging van voedselveiligheid en kwaliteit, minder klachten, lagere kosten en tevreden klanten. En dat is natuurlijk waar je het als bedrijf voor doet.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het opstellen van een inspectieplan, wil je tips voor goede inspectielijsten conform BRCGS, IFS of FSSC 22000 eisen of wil je razendsnel digitaal inspecteren? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

besmettingsbronnen

5 onverwachte besmettingsbronnen binnen je productielocatie

Het is belangrijk om binnen je bedrijf de hygiëne op orde te hebben. Daarom doe je er waarschijnlijk alles aan om de hygiëne te borgen: je hebt goede schoonmaakprocedures, personeel is goed getraind...
28 Juni 2022
Spezifikationsmanagement

5 veelgemaakte fouten op een etiket

De behoefte aan juiste en duidelijke etiketten is de laatste jaren flink gegroeid. De consument wordt namelijk steeds kritischer en wil goed geïnformeerd worden om weloverwogen keuzes te maken. Echte...
10 Maart 2021
dienst-risicomanagement

Voedselfraudebeheersing in de praktijk

Het is voor bedrijven een hele uitdaging om de beste aanpak te bedenken voor voedselfraudebeheersing. Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voor...
28 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief