Inspecties of registraties

| Gemiddelde leestijd: 4 min
Dit bericht is 602 keer bekeken
Soms krijgen we de vraag wat nu precies het verschil is tussen het uitvoeren van inspecties en invoeren van registraties. Om dit verschil uit te leggen behandelen we allereerst twee definities uit de BRCGS norm, namelijk: verificatie en monitoring. Ook leggen we de verschillen uit tussen de modules Inspecties en Registraties van Normec Foodcare Online. De BRCGS norm gebruiken we als voorbeeld. De verschillen gelden ook voor andere GFSI normen en bijvoorbeeld retailstandaarden.

Verificatie

De definitie van ‘verificatie’ in de BRCGS norm kan worden vertaald als “De toepassing van methoden, procedures, testen en andere evaluaties als aanvulling op monitoring die bedoeld zijn te bepalen of een beheersmaatregel naar behoren functioneert.” Met het uitvoeren van inspecties controleer je of de beheersmaatregelen die zijn vastgesteld op de juiste wijze worden toegepast in de praktijk. Denk hierbij aan beheersmaatregelen als hygiëne, temperatuurbeheersing, controle van de werking van de metaaldetector, controle van ingevulde registraties, persoonlijke hygiëne en ongediertebeheersing. Inspecties vormen hiermee een onderdeel van het verificatieprogramma.

Monitoring

Vanuit de BRCGS norm kan de definitie van monitoring worden vertaald als “Een geplande volgorde van observaties en metingen om te toetsen of per beheersmaatregel voldaan wordt aan vooraf vastgestelde limieten. Bijvoorbeeld temperatuurcontroles, metaaldetector controles en gewichtscontroles.” Om achteraf per beheersmaatregel te kunnen inzien of tijdens het proces voldaan werd aan de vastgestelde limieten, dient de monitoring te worden vastgelegd middels registraties. Registraties vormen hiermee een essentieel onderdeel van het monitoringsprogramma. Hoe vertaalt zich dit nu naar de modules Inspecties en Registraties?

Inspecties vs Registraties

In onderstaand schema zie je een beknopte weergave van de verschillen tussen de modules Inspecties en Registraties.

Functionaliteit Inspecties Registraties
Verificatie
Monitoring
Offline te gebruiken
Corrigerende acties definieerbaar per vraag
Afwijkend antwoord geeft direct een pop-up om actie uit te zetten
Afwijking snel om te zetten tot actie
Acties opgenomen in centrale actielijst
Lijst koppelen aan batches
Vraag negeerbaar
Statistieken tonen gemiddelde scores
Statistieken tonen trends in afwijkingen
Statistieken tonen trends in acties

Inspectie software

Met de Inspectie module voer je inspecties of interne audits uit, welke een onderdeel vormen van je verificatieprogramma. Je loopt periodiek (bijvoorbeeld dagelijks, wekelijks, maandelijks) met de iPad een ronde door je bedrijf en controleert of vastgestelde beheersmaatregelen op de juiste wijze toegepast worden in de praktijk. Afwijkingen en foto’s worden direct ingevoerd en kunnen na afronding van de lijst snel worden omgezet tot acties binnen de organisatie. Je stelt op deze wijze diverse soorten lijsten samen, zoals een hygiëne inspectielijst, glas- en hardplastic lijst of een food defense lijst.

De statistieken geven inzicht in trends en scores per afdeling of beheersmaatregel, zodat je continu inzicht hebt in de probleempunten binnen je bedrijf en tijdig acties kunt ondernemen waar nodig. Zoals het laten volgen van een aanvullende training door medewerkers op specifieke afdelingen.

De Inspectie Tool App kan, na het inladen van de planning, zonder internetverbinding gebruikt worden. Zo kun je probleemloos afwijkingen en foto’s blijven invoeren als je bijvoorbeeld even geen internetverbinding hebt in een koelcel of op het buitenterrein van je bedrijf.

Registratie app

De Registratie module gebruik je om tijdens procesvoering vast te leggen of beheersmaatregelen voldoen aan de vastgestelde limieten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ingangscontrole, temperatuurcontrole van het terugkoelproces, metaaldetector controle of het vastleggen resultaten van de kalibratie van je thermometers. Alle soorten registraties dienen in de regel met verschillende frequenties, op verschillende momenten en door verschillende afdelingen te worden uitgevoerd en kunnen ook als zodanig worden ingepland.

Vastgestelde limieten en te ondernemen acties bij afwijkingen zijn vooraf ingesteld in de registratielijst. Hierdoor herkent het systeem direct ingevulde registraties die afwijkend zijn. Een afwijking ten opzichte van het vastgestelde limiet kan immers grote gevolgen hebben. Daarom dient hierop in de meeste gevallen direct actie te worden ondernomen. Het online dashboard geeft een real-time overzicht van uit te voeren, te controleren en verlopen registraties. Registraties worden online ingevoerd, zodat je altijd real-time registraties hebt. Het invoeren van registraties kan via de computer, terminal of tablet met internetverbinding plaatsvinden.

De verschillen live bekijken?

Wil je de verschillen tussen inspecties en registraties live bekijken? We komen graag bij je langs voor een vrijblijvende demo, waarbij we je beide modules laten zien. Neem gerust contact met ons op.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
Rick-Veldkamp.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

besmettingsbronnen

5 onverwachte besmettingsbronnen binnen je productielocatie

Het is belangrijk om binnen je bedrijf de hygiëne op orde te hebben. Daarom doe je er waarschijnlijk alles aan om de hygiëne te borgen: je hebt goede schoonmaakprocedures, personeel is goed getraind...
28 Juni 2022
Spezifikationsmanagement

5 veelgemaakte fouten op een etiket

De behoefte aan juiste en duidelijke etiketten is de laatste jaren flink gegroeid. De consument wordt namelijk steeds kritischer en wil goed geïnformeerd worden om weloverwogen keuzes te maken. Echte...
10 Maart 2021
dienst-risicomanagement

Voedselfraudebeheersing in de praktijk

Het is voor bedrijven een hele uitdaging om de beste aanpak te bedenken voor voedselfraudebeheersing. Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voor...
28 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Rick-Veldkamp.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Rick-Veldkamp.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief