header oranje fruit en groenten

Inspecteer jij al digitaal?

25-01-2020 | Gemiddelde leestijd: 4 min
Dit bericht is 138 keer bekeken

Inspecties uitvoeren moet. Inspecties zijn namelijk onderdeel van het verificatieprogramma van het kwaliteitssysteem dat jij met jouw bedrijf hebt gekozen. Je voert inspecties uit om te controleren of de beheersmaatregelen op de juiste manier zijn toegepast in de praktijk. Denk hierbij aan beheersmaatregelen als hygiëne, onderhoud, persoonlijke hygiëne en ongediertebeheersing. Om inspecteren makkelijker te maken, is digitaal inspecteren een slimme optie.

Soorten inspecties

Inspecties voer je voor allerlei onderwerpen uit. In de praktijk zien we inspecties op het gebied van hygiëne, glas en hard plastic, veiligheid, food defense, voedselfraude, arbo en milieu. Voorheen werden deze inspecties vaak met pen en papier uitgevoerd, om ze vervolgens in excel over te nemen. Dit kost natuurlijk een hoop tijd en de kans op fouten is groot. De laatste jaren gaan inspecties steeds meer volledig digitaal. Inspecties uitvoeren met een tablet zien we dan ook steeds meer. En dat is niet voor niets.

Wat levert digitaal inspecteren op?

Bij digitaal inspecteren maak je gebruik van diverse automatiseringsmogelijkheden. Hiermee zijn inspecties een stuk efficiënter uit te voeren en kun jij vele malen gemakkelijker aan de slag met de inspectieresultaten. Waar je voorheen veel tijd kwijt was met het uitwerken van inspectierapportages en het analyseren van resultaten, kun je met inspectiesoftware de tijd juist steken in het doorvoeren van corrigerende en preventieve verbetermaatregelen. Dit sluit naadloos aan bij de eisen van GFSI erkende certificeringsnormen zoals BRC en IFS. Daarin wordt steeds meer geëist dat bedrijven aantoonbaar aan de slag gaan met continue verbetering binnen de organisatie in plaats van de focus te leggen op ad hoc afhandelen van acties. Door digitaal inspecteren behoudt je dus als kwaliteitsmanager beter grip op de voedselveiligheid en kwaliteit van je producten.

Digitaal inspecteren via inspectie app

Omdat wij al overtuigd zijn van de meerwaarde van QA software hebben wij een inspectie app ontwikkeld waarmee je snel en eenvoudig digitale inspecties uitvoert. Via je tablet of smartphone. Na afloop van de inspectie is je rapportage in eigen gewenste lay-out direct gereed. Ook foto’s zijn direct opgenomen in de rapportage. De rapportage is ook nog online beschikbaar via je eigen URL voor onze online inspectie software. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een computer met internetverbinding en een up-to-date browser (zoals Google Chrome). De inspectieresultaten zijn direct opgenomen in je statistieken overzicht, zodat je op ieder moment trends in afwijkingen en acties inzichtelijk hebt.

Om je nog wat meer inzicht te geven een voorbeeld uit de praktijk: Uit de statistieken blijkt dat lijn 3 al weken op rij beneden de 80% scoort op gebied van algemene hygiëne. Er moeten dus nodig maatregelen worden getroffen op die afdeling. Je zet een verbetertraject in voor deze afdeling om de score te verbeteren. Via de statistieken volg je daarna precies of de getroffen maatregelen het gewenste effect hebben gehad.

Diverse handige opties

Wij snappen dus dat jouw kwaliteitsafdeling zo efficiënt mogelijk moet werken. Daarom zijn inspectielijsten in onze inspectie rapportage software zeer flexibel te gebruiken. Ieder bedrijf hanteert immers weer een andere systematiek voor inspectielijsten. Zo zijn antwoordopties en scores per vraag en antwoordoptie zelf in te stellen. Ook hebben we de inspectie software voorzien van diverse handige opties om de kwaliteitsafdeling nog beter van dienst te zijn. Denk hierbij aan:

  • Automatische pop-ups bij geconstateerde afwijkingen, zodat het invoeren van een afwijking of foto niet vergeten wordt
  • Een herinspectie optie om na een uitgevoerde inspectielijst direct een herinspectie in te plannen
  • Een toelichtingsfunctie met foto optie, zodat iedere inspecteur zo objectief mogelijk inspecteert

Voorbeeld inspectielijst

Ben je benieuwd hoe een inspectielijst er uit ziet? Download de voorbeeld inspectielijst.

Wat levert onze inspectietool je op?

Samengevat levert het digitaal inspecteren met onze inspectie rapportage software je het volgende op:

  • Tot 60% tijdbesparing op het uitvoeren van inspecties
  • Inspecties via tablet (inclusief foto’s)
  • Rapportage inclusief foto’s en afwijkingen direct gereed
  • Inspectielijsten en rapportagesjablonen volledig naar eigen wens op te stellen
  • Automatisch gegenereerde statistieken en trendanalyses met filteroptie
_JLF9674BEW
Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing Normec Foodcare Online
Rick-Veldkamp.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Business Unit Manager Normec Foodcare Online Rick Veldkamp.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

normec vis

GFSI erkende standaarden: welke keuzes heb je?

Door de implementatie van de GSFI-erkenning voor voedselkwaliteitsnormen zijn de eisen van de BRCGS, IFS en FSSC 22000 normen naar elkaar toegeschoven. Toch zijn er duidelijke verschillen tussen deze ...
12 Januari 2021
regelgeving voedselveiligheid

Allergenenvermelding op etiketten

Als etiketteringsspecialisten krijgen wij dagelijks de vraag om etiketten te beoordelen. Iets wat steeds weer opvalt, is op hoeveel verschillende manieren de allergenen worden vermeld op het etiket. A...
27 Juli 2018

Komkommers: sealen of niet sealen?

Het reduceren van derving en “food waste” is bij veel supermarktketens en hun leveranciers prioriteit geworden. Tegelijkertijd is het reduceren van plastic óók een hot topic. Echter hebben sommi...
08 Juni 2021

Gerelateerde diensten

Rick-Veldkamp.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Business Unit Manager Normec Foodcare Online Rick Veldkamp

Rick-Veldkamp.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

Menu