header oranje fruit en groenten

Hygiëne-inspecties als hulpmiddel naar ‘groene’ locaties bij de NVWA

| Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 1226 keer bekeken

De NVWA vermindert haar toezicht bij bedrijven die de wettelijke regels voldoende naleven. Wat houdt deze verminderde toezicht in en hoe kom je in aanmerking hiervoor?

Door deelname aan het zelfcontrolesysteem Goed & Groen van Normec Foodcare kan jouw bedrijf (ambachtelijke winkel, horeca-, detailhandel of supermarktformule) in aanmerking komen voor aangepast toezicht door de NVWA. Door hygiëne-inspecties te laten uitvoeren kan de winkel of locatie aangemeld worden bij de NVWA als zogenaamde ‘groene’ locatie. De ‘groene’ locaties komen in aanmerking voor verminderd toezicht door de NVWA.

‘Goed en Groen’

Het zelfcontrolesysteem ‘Goed en Groen’ van Normec Foodcare is geaccepteerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Jaarlijks worden twee onaangekondigde hygiëne-inspecties uitgevoerd bij deelnemende bedrijven. Inspecteurs voeren hygiëne-inspecties uit waarbij zij alle elementen van de hygiënecode beoordelen die voor de betreffende branche geldt. Zo krijg jij een duidelijk inzicht in de prestaties en beheersing van de voedselveiligheid en hygiëne.

Hygiëne-inspecties

Inspectiemethodiek ‘Goed en Groen’ voldoet vanzelfsprekend aan alle wettelijke normen en eisen en is goedgekeurd door de NVWA. We hebben deze methode zelf ontwikkeld en uitgewerkt in een overzichtelijke én complete checklist. Zo kunnen niet alleen wij, maar vooral ook onze klanten en opdrachtgevers door de bomen het bos blijven zien.

‘Goed en Groen’ is ingedeeld in 11 domeinen. De eerste vier gaan over basisvoorwaarden voor veilig en hygiënisch werken: medewerkers wassen hun handen, de koeling is schoon en werkt goed, afval wordt correct verzameld en afgevoerd et cetera. Bij de rest kijken we naar de werkprocessen. Want stel: je hebt een goede koeling (basisvoorwaarde), maar je laat de ontvangen goederen eerst drie uur in de zon staan (werkproces). Of je hebt gerechten op de juiste wijze bereid (basisvoorwaarde), maar de warme presentatie vindt plaats bij een te lage temperatuur (werkproces), dan gaat het dus alsnog mis.

Betrouwbare hulp

Wil jij als bedrijf in aanmerking komen voor aangepast toezicht? Leer meer over onze eigen zelfcontrolesysteem of neem contact met ons op. Wij helpen je graag met de onaangekondigde controles van het zelfcontrolesysteem.

jeroen
Auteur: Jeroen Hendrickx Business Excellence Director
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

IFS PIA

Hoe betrek ik afdelingen bij het kwaliteitssysteem?

Veel voedingsmiddelenbedrijven hebben te maken met een kwaliteitssysteem. Vaak wordt dit opgesteld en beheert door de kwaliteitsafdeling en doen de andere afdelingen niet veel met het kwaliteitssystee...
12 Februari 2020
suiker

Wat zijn toegevoegde suikers?

Steeds meer consumenten geven de voorkeur aan producten met minder suiker. Daarnaast willen ze meer inzicht in de samenstelling. Ook wij krijgen steeds vaker vragen over toegevoegde suikers van onze k...
12 Mei 2020
laptop

Keuzestress: de juiste certificeringsstandaard

Stel: als kwaliteitsmanager heb je een voorstel gedaan richting het management om jouw bedrijf te laten certificeren voor een certificeringsstandaard. Je zal gegarandeerd de vragen krijgen: welke stan...
20 Februari 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief