header oranje fruit en groenten

Hygiëne-inspecties als hulpmiddel naar ‘groene’ locaties bij de NVWA

13-04-2021 | Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 946 keer bekeken

De NVWA vermindert haar toezicht bij bedrijven die de wettelijke regels voldoende naleven. Wat houdt deze verminderde toezicht in en hoe kom je in aanmerking hiervoor?

Door deelname aan het zelfcontrolesysteem Goed & Groen van Normec Foodcare kan jouw bedrijf (ambachtelijke winkel, horeca-, detailhandel of supermarktformule) in aanmerking komen voor aangepast toezicht door de NVWA. Door hygiëne-inspecties te laten uitvoeren kan de winkel of locatie aangemeld worden bij de NVWA als zogenaamde ‘groene’ locatie. De ‘groene’ locaties komen in aanmerking voor verminderd toezicht door de NVWA.

‘Goed en Groen’

Het zelfcontrolesysteem ‘Goed en Groen’ van Normec Foodcare is geaccepteerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Jaarlijks worden twee onaangekondigde hygiëne-inspecties uitgevoerd bij deelnemende bedrijven. Inspecteurs voeren hygiëne-inspecties uit waarbij zij alle elementen van de hygiënecode beoordelen die voor de betreffende branche geldt. Zo krijg jij een duidelijk inzicht in de prestaties en beheersing van de voedselveiligheid en hygiëne.

Hygiëne-inspecties

Inspectiemethodiek ‘Goed en Groen’ voldoet vanzelfsprekend aan alle wettelijke normen en eisen en is goedgekeurd door de NVWA. We hebben deze methode zelf ontwikkeld en uitgewerkt in een overzichtelijke én complete checklist. Zo kunnen niet alleen wij, maar vooral ook onze klanten en opdrachtgevers door de bomen het bos blijven zien.

‘Goed en Groen’ is ingedeeld in 11 domeinen. De eerste vier gaan over basisvoorwaarden voor veilig en hygiënisch werken: medewerkers wassen hun handen, de koeling is schoon en werkt goed, afval wordt correct verzameld en afgevoerd et cetera. Bij de rest kijken we naar de werkprocessen. Want stel: je hebt een goede koeling (basisvoorwaarde), maar je laat de ontvangen goederen eerst drie uur in de zon staan (werkproces). Of je hebt gerechten op de juiste wijze bereid (basisvoorwaarde), maar de warme presentatie vindt plaats bij een te lage temperatuur (werkproces), dan gaat het dus alsnog mis.

Betrouwbare hulp

Wil jij als bedrijf in aanmerking komen voor aangepast toezicht? Leer meer over onze eigen zelfcontrolesysteem of neem contact met ons op. Wij helpen je graag met de onaangekondigde controles van het zelfcontrolesysteem.

jeroen
Auteur: Jeroen Hendrickx Business Excellence Director
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

dienst-etiketteren

Zout: verplicht onderdeel van de voedingswaardetabel

Chips, pizza’s, soepen, kant-en-klaarmaaltijden: allemaal voorbeelden van eten waar veel zout in zit. Maar waarom zit er zout in en hoeveel gram zout is toegestaan? We eten over het algemeen te veel...
07 December 2018
Kaas-op-planken

Ready to eat. Of niet?

Regelmatig worden producten vanwege een besmetting met Listeria monocytogenes uit de markt teruggeroepen. Risicoproducten zijn vooral langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden ...
27 Januari 2020
branche-visindustrie

FDA/FSMA: waar moet ik als foodbedrijf aan voldoen om te exporteren naar de USA?

Om als foodbedrijf – voor mens en dier – te exporteren naar de USA heb je te maken met aanvullende regelgeving. Om goedgekeurd te worden als leverancier voor jouw klant in de USA, moet...
17 Juni 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

Menu