Hoe weet je of houten verpakkingen aan de eisen voldoen?

04-11-2020 | Gemiddelde leestijd: 4 min
Dit bericht is 588 keer bekeken

Houten verpakkingen hebben veel voordelen: ze zijn sterk, duurzaam en te gebruiken voor vele toepassingen. Wereldwijd zijn afspraken gemaakt waar houtverpakkingen aan moeten voldoen. De NVWA heeft bekendgemaakt dat het toezicht op de afspraken in 2020 verandert. Waaraan kun je zien of de houten verpakkingen die je gebruikt aan de regels voldoen? Hoe ziet het veranderde toezicht eruit en welke impact heeft de Brexit?

Houtverpakkingen

Wereldwijd worden houtverpakkingen ingezet voor het vervoer van bijvoorbeeld machineonderdelen, consumentenartikelen of groente en fruit. Denk hierbij aan houten pallets, kisten, kratten en stuwhout. Hout is een natuurproduct waarin levende (micro-)organismen aanwezig kunnen zijn. Om te voorkomen dat schadelijk ongedierte zoals de Aziatische boktor en prachtkevers met de goederen mee de wereld over reizen, zijn er regels opgesteld waaraan houten verpakkingen moeten voldoen. Door 180 landen is het International Plant Protection Convention (IPPC verdrag) ondertekend. Dit verdrag heeft als doel de verspreiding van plagen tegen te gaan en zo de gezondheid van planten wereldwijd te borgen. Hiervoor zijn internationale normen opgesteld: de zogenaamde ISPM’s.

Het hout kan volgens vier verschillende methodes behandeld worden:

  1. Een hittebehandeling (Heat Treatment, HT) door droge lucht of stoom gedurende minimaal 30 minuten tot een temperatuur van minstens 56°C in de kern van het hout.
  2. Een hittebehandeling met elektrische warmte (Dielectric Heating, DH), zoals magnetron stralen, bij 600°C gedurende minimaal 1 minuut.
  3. Begassing met methylbromide (MB). Deze behandeling is in de EU niet meer toegestaan, in enkele derde landen nog wel.
  4. Begassing met sulfurylfluoride (SF) gedurende een bepaalde tijd en temperatuur.

Meer details over de behandelingen zijn te vinden in de ISPM 15. Na de behandeling zijn de houten verpakkingen onbeperkt inzetbaar. Herhaling van de behandeling is dus niet nodig.

IPPC merkteken

In Nederland mogen alleen bedrijven die geregistreerd zijn bij SMHV houten verpakkingen verkopen volgens ISPM-15. Wanneer houten verpakkingen een behandeling volgens ISPM hebben ondergaan, worden ze voorzien van het IPPC merkteken. Dit merkteken bevat:

  • Het logo (een korenaar met de tekst IPPC)
  • De 2-letterige ISO landcode
  • Het SMHV registratienummer van het bedrijf dat het hout behandeld heeft
  • Een code voor de behandelmethode
  • Voor stuwhout: de toevoeging van de letter “D” (dunnage)
hout verpakking

Voor houten verpakkingen die binnen de EU blijven, is ISPM 15 niet verplicht. Het is wel verplicht voor verpakkingen die vanuit derde landen (m.u.v. Zwitserland) de EU binnenkomen. Na het aflopen van de overgangsperiode rondom de Brexit per 31 december 2020 is ISMP 15 dan ook verplicht voor de handel met het Verenigd Koninkrijk.  

Verder geldt dat ISPM 15 verplicht is voor al het verpakkingshout van naaldhout dat Portugal, Madeira en enkele afgebakende gebieden in Spanje (langs de grens met Portugal) verlaat. Dit is om verspreiding van het dennenhoutaaltje tegen te gaan. Als laatste moet per 1 juli 2009 al het verpakkingshout ontschorst zijn. 

Controle

De NVWA of fytosanitaire keuringsdiensten controleren steekproefsgewijs het verpakkingshout dat Nederland inkomt op ISPM 15. Wanneer het hout niet voldoet aan de regelgeving kan een zending worden vastgehouden, teruggestuurd of vernietigd. Sinds 2020 voert de NVWA daarnaast aangescherpte controles uit op bedrijven die houten verpakkingen markeren met het ISPM 15 merkteken. De NVWA gaat bedrijven die bij SMHV geregistreerd staan steekproefsgewijs controleren, bovenop de controles van certificerende instanties. Ook gaan certificerende instanties tekortkomingen doorgeven aan de NVWA die hierop indien nodig maatregelen kan nemen. Fraude en overtreding van de ISPM 15 eisen worden strafbaar. De verscherpte controle komt voort uit Plantgezondsheidsverordening (EU) Nr. 2016/2031 en de Controleverordening (EU) Nr. 2017/625 die op 14 december 2019 in werking zijn getreden. 

Meer weten?

Het is dus belangrijk dat je houten verpakkingen controleert of ze voldoen aan ISPM 15. Het merkteken is hiervoor een handig hulpmiddel. Deze regels gelden per eind 2020, óók wanneer je handelt met het Verenigd KoninkrijkHeb je vragen of wil je weten wat de wijzigingen voor jouw bedrijf betekenen? Neem dan contact op met een van de adviseurs van Normec Foodcare. 

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina

suzanne
Auteur: Suzanne van Heusden Adviseur QA
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

specificatiebeheer

Infographic check je etiket

Je hebt een nieuw product ontwikkeld en vraagt je af of het etiket wel compleet is. Voldoet het aan de wetgeving? Mis ik niets? Wat er precies op het etiket moet staan, is vastgelegd in Verordening (E...
13 Maart 2020
Challenge test

Is het nodig om een challenge test uit te voeren?

Een challenge test wordt veel ingezet door bedrijven voor de beheersing van Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen. Het product wordt opzettelijk besmet, waarna er wordt gekeken tot ho...
28 Maart 2022
wetboek-hamer

FSSC 22000 versie 4.1: uitleg documenten over voedselfraude en food defense

FSSC heeft twee guidance documenten uitgebracht met betrekking tot food fraud en food defense. Download de documenten op de website van FSSC 22000. Het food fraud guidance document gaat over de achter...
23 Mei 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief