header oranje fruit en groenten

Hoe voer je leveranciersbeheersing uit?

16-12-2020 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 508 keer bekeken

Als food producent heb je met tal van leveranciers te maken. Je moet altijd leveranciersbeheersing uitvoeren. Maar waarom is dat nodig? En hoe doe je dat? Je leest het in deze blog.

Waarom moet je leveranciersbeheersing uitvoeren?

De keuze voor een leverancier kan van zeer grote invloed zijn op de voedselveiligheid en productkwaliteit van eindproducten. Als je bijvoorbeeld grondstoffen inkoopt die niet aan de juiste voedselveiligheids- of kwaliteitseisen voldoen, kan dit betekenen dat je eindproduct niet voedselveilig is of dat je klachten krijgt over de smaak van het product. Wanneer de producten door de transporteur onjuist worden vervoerd, kan dit ook een mogelijk risico vormen voor de voedselveiligheid of productkwaliteit. Door het uitvoeren van leveranciersbeheersing weet je aan welke eisen de afgenomen producten of diensten voldoen. Zo kun je beoordelen of het verstandig is om met deze leverancier te (blijven) werken.

Hoe voer je leveranciersbeheersing uit?

Hoe je leveranciersbeheersingsproces eruitziet, is onder andere verschillend per bedrijf en hangt af van de producten die je inkoopt en de certificeringsnormen waaraan je moet voldoen. Je moet allereerst inschatten welke gevaren en risico’s de inkoop van producten en diensten met zich meebrengt en hoe je dit kunt beheersen. Op basis daarvan ga je leveranciers benaderen en de benodigde informatie opvragen.

Wat doe je met de ontvangen informatie?

Zodra je informatie per leverancier hebt ontvangen, beoordeel je:

  • Of je alle gevraagde informatie hebt ontvangen;
  • Of je de juiste informatie hebt ontvangen;
  • Of de leverancier aan de eisen voldoet.

Waar nodig vraag je extra informatie op of, als de leverancier definitief is afgekeurd, ga je op zoek naar een andere leverancier. Zodra de leverancier is goedgekeurd, mag hij de producten of diensten gaan leveren. Het is belangrijk om inkopers goed op de hoogte te houden van afgekeurde en goedgekeurde leveranciers.

Hoe behoud je het overzicht?

Het is slim om een overzicht bij te houden van alle leveranciers, de ontvangen en beoordeelde informatie en de bevindingen. Wij begrijpen dat het proces van leveranciersbeheersing en het bijhouden van een dergelijk overzicht veel werk met zich meebrengt. Daarom hebben we een online leveranciersmodule ontwikkeld, waarmee je bovenstaand proces eenvoudig beheerst en inkopers realtime inzicht hebben in de status van leveranciers. Lees meer over deze module.

Hulp nodig?

Heb je ondersteuning nodig met het uitvoeren van leveranciersbeheersing? Of heb je juist specifieke vragen? Neem contact met ons op. Onze Commercieel Managers helpen je graag.

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing Normec Foodcare Online
martijn-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Accountmanager Martijn van de Wiel.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

header digitale registraties

Snel en makkelijk voedselveilig werken met een goedgekeurde hygiënecode

Door te werken met een goedgekeurde hygiënecode, kun je als levensmiddelenbedrijf snel en zonder grote investeringen in een bedrijfseigen voedselveiligheidsplan aan de wettelijke eisen voldoen. Hoe k...
11 Februari 2021
kwaliteitsmanagement software

Kwaliteitsmanagement software: waarom het jou helpt

Op je kwaliteitsafdeling heb je te maken met diverse eisen uit wet- en regelgeving en certificeringsnormen, zoals BRC, IFS en FSSC 22000. Met voortdurende veranderingen in deze eisen wordt het takenpa...
28 December 2020
etiket alcohol

Alcoholische dranken: wat moet er op het etiket?

In verordening (EU) nr. 1169/2011 is vastgelegd welke voedselinformatie verplicht vermeld moet worden op etiketten van levensmiddelen. Alcoholische dranken moeten hier ook aan voldoen. Echter zijn nie...
11 Augustus 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

martijn-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Accountmanager Martijn van de Wiel

martijn-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu