Hoe voer je leveranciersbeheersing uit?

16-12-2020 | Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 1104 keer bekeken

Als food producent heb je met tal van leveranciers te maken. Je moet altijd leveranciersbeheersing uitvoeren. Maar waarom is dat nodig? En hoe doe je dat? Je leest het in deze blog.

Waarom moet je leveranciersbeheersing uitvoeren?

De keuze voor een leverancier kan van zeer grote invloed zijn op de voedselveiligheid en productkwaliteit van eindproducten. Als je bijvoorbeeld grondstoffen inkoopt die niet aan de juiste voedselveiligheids- of kwaliteitseisen voldoen, kan dit betekenen dat je eindproduct niet voedselveilig is of dat je klachten krijgt over de smaak van het product. Wanneer de producten door de transporteur onjuist worden vervoerd, kan dit ook een mogelijk risico vormen voor de voedselveiligheid of productkwaliteit. Door het uitvoeren van leveranciersbeheersing weet je aan welke eisen de afgenomen producten of diensten voldoen. Zo kun je beoordelen of het verstandig is om met deze leverancier te (blijven) werken.

Hoe voer je leveranciersbeheersing uit?

Hoe je leveranciersbeheersingsproces eruitziet, is onder andere verschillend per bedrijf en hangt af van de producten die je inkoopt en de certificeringsnormen waaraan je moet voldoen. Je moet allereerst inschatten welke gevaren en risico’s de inkoop van producten en diensten met zich meebrengt en hoe je dit kunt beheersen. Op basis daarvan ga je leveranciers benaderen en de benodigde informatie opvragen.

Wat doe je met de ontvangen informatie?

Zodra je informatie per leverancier hebt ontvangen, beoordeel je:

  • Of je alle gevraagde informatie hebt ontvangen;
  • Of je de juiste informatie hebt ontvangen;
  • Of de leverancier aan de eisen voldoet.

Waar nodig vraag je extra informatie op of, als de leverancier definitief is afgekeurd, ga je op zoek naar een andere leverancier. Zodra de leverancier is goedgekeurd, mag hij de producten of diensten gaan leveren. Het is belangrijk om inkopers goed op de hoogte te houden van afgekeurde en goedgekeurde leveranciers.

Hulp nodig?

Heb je ondersteuning nodig met het uitvoeren van leveranciersbeheersing? Of heb je juist specifieke vragen? Neem contact met ons op. Onze Commercieel Managers helpen je graag.

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

uitfasering

Verplichte vermeldingen etiket

Een etiket van een levensmiddel bevat allerlei informatie. Sommige informatie is vrijwillig toegevoegd, zoals bijvoorbeeld claims. Sommige informatie is wettelijk verplicht om te vermelden. Wat er pre...
25 Februari 2020
wetboek-hamer

FSSC 22000 versie 4.1: uitleg documenten over voedselfraude en food defense

FSSC heeft twee guidance documenten uitgebracht met betrekking tot food fraud en food defense. Download de documenten op de website van FSSC 22000. Het food fraud guidance document gaat over de achter...
23 Mei 2018
Challenge test

Is het nodig om een challenge test uit te voeren?

Een challenge test wordt veel ingezet door bedrijven voor de beheersing van Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen. Het product wordt opzettelijk besmet, waarna er wordt gekeken tot ho...
28 Maart 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief