header oranje fruit en groenten

Hoe vergroot je het hygiënebesef bij jouw medewerkers?

21-07-2020 | Gemiddelde leestijd: 3 min
1026 personen hebben dit bericht gelezen

Sinds de uitbraak van COVID-19 in Nederland hamert het RIVM op het opvolgen van hygiëne maatregelen. Nederland is over het algemeen al een vrij schoon land met goede voorzieningen zoals leidingwater en riolering. Maar de uitbraak van het coronavirus heeft laten zien dat persoonlijke hygiëne altijd beter kan. Hoe vergroot je het hygiënebesef bij jouw medewerkers? 

Hygiëne in de voedingsmiddelenindustrie

Wetgeving en kwaliteitsstandaarden zoals FSSC 22000, BRC en IFS schrijven een hele set persoonlijke en hygiëne regels voor waar medewerkers zich aan moeten houden om geen voedselveiligheidsproblemen te veroorzaken. Denk aan: handen wassen en desinfecteren, hoesten en niezen van het product af en in de elleboog, na het snuiten van de neus de handen wassen, het gezicht niet aanraken, etc.

Dit zijn maatregelen welke nu ook door het RIVM voor het hele land worden benadrukt. Het is positief dat via de media en de politiek momenteel meer aandacht is voor persoonlijke hygiëne. Dit helpt bij het vergroten van het hygiënebesef van medewerkers in de voedingsmiddelenindustrie.

handen-wassen

Methoden en middelen

Bij het opvolgen van hygiëne regels is het heel belangrijk dat de juiste methode wordt gevolgd. Een onjuiste methode kan er voor zorgen dat de maatregel helemaal niet werkt. Zo heeft desinfecteren zonder goede reiniging geen zin, omdat de desinfectie niet door achtergebleven vuil heen kan. Het is dus van belang dat de handen eerst goed worden gewassen (minimaal 20 seconden de hele hand inwrijven met zeep) en afgespoeld zodat het vuil eraf is en desinfectie de achtergebleven bacteriën en virussen kan wegnemen. 

Daarnaast werkt zeep op verschillende manieren. Let dus op de werking van de gekozen zeep. In de specificatie staat vermeld hoe de zeep gebruikt moet worden. Bij sommige producten moeten de handen eerst nat worden gemaakt, bij andere producten juist niet.  

Het gebruik van handschoenen kan werken. Echter worden handschoenen net als handen uiteindelijk vies en kunnen hier bacteriën en virussen op zitten. Het gevaar op verspreiding en besmetting blijft hiermee bestaan. Verwissel handschoenen frequent of was deze net als handen goed af 

Beheersmaatregelen

De GFSI normen bevatten eisen met betrekking tot omgaan met en uitvoer van hygiëne en persoonlijke beheersmaatregelen.  

  • FSSC heeft via het basis voorwaarden programma (o.a. ISO/TS 22002, hoofdstuk 13) eisen ten aanzien van hygiëne regels.  
  • De IFS Food norm (element 3.2.1) en BRC Food norm (element 7.2) hebben dit soort regels in de standaard opgenomen.  
  • De Europese en Nederlandse wetgeving verwijst naar HACCP regels en hygiënecodes waarin ongeveer dezelfde regels zijn opgenomen. 

Een betere hygiëne van product en omgeving doe je samen! 

Vergroot het hygiënebesef 

Het opstellen van procedures en beheersmaatregelen voor de opvolging van persoonlijke en hygiëne regels is dus niet nieuw. Het is daarom belangrijk het hygiënebesef van jouw medewerkers te vergroten. Hieronder enkele tips. 

  • Hang instructies voor het wassen van handen op bij wasbakken, spoelbakken, toiletten, keukens, etc. Houd rekening met de specificaties van zeep en desinfectie.  
  • Controleer jouw medewerkers regelmatig op het uitvoeren van de regels. De praktijk wijst uit dat na verloop van tijd de aandacht voor het goed opvolgen van de regels afzwakt.  
  • Hang de persoonlijke beschermingsmiddelen (haarnetjes, handschoenen, etc.) op een logische plaats zodat medewerkers makkelijk de juiste volgorde van aantrekken kunnen volgen. 
  • Geef het goede voorbeeld door zelf de regels altijd goed op te volgen. 
  • Stimuleer zieke en/of verkouden medewerkers thuis te blijven. 
Normec vis7967 klein

Train jouw medewerkers met E-learning

Vergroot het hygiënebesef nog meer door jouw medewerkers een E-learning te laten volgen. Wij bieden diverse E-learningen aan op het gebied van hygiëne. Bijvoorbeeld: Reiniging en DesinfectieHygiënecode voor de horeca en Hygiënecode voor het slagersbedrijf. Al onze E-learningen zijn in meerdere talen verkrijgbaar.  

Bekijk hier onze E-learningen

Meer informatie?

Wil je meer weten over het hygiënebesef binnen jouw bedrijfOnze adviseurs helpen je graag. Neem contact met ons op via info@normecfoodcare.com of bel naar 088 848 20 20. Wij helpen je graag. 

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina

angelique-van-oostveen-1.jpg
Auteur: Angelique van Oostveen Senior adviseur QA
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

e learning op laptop

Voordelen van trainen E-learning

Door jouw medewerkers te trainen via E-learning ondervinden zowel jouw organisatie als de medewerkers verschillende voordelen. Maar wat zijn nu precies de voordelen? Wij hebben ze voor je op een rijtj...
07 Maart 2017
zelfcontrolesysteem

Getraind aan het werk, utoptie of realiteit?

Bij veel bedrijven binnen de food sector wordt de inzet van uitzendkrachten toegepast. Uitzendkrachten moeten vaak ad hoc inzetbaar zijn. Ook is er meestal sprake van een groot verloop, waarbij uitzen...
26 Oktober 2017
dienst-risicomanagement

Goede koppelingen geven grip

Digitalisering en het koppelen van systemen zijn volgens CareNet Online QA Software dé ontwikkelingen van dit moment. Met kwaliteits- en voedselveiligheidsvraagstukken zijn veel data gemoeid. Het wor...
15 December 2017

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu