Hoe je deze zomer het hoofd koel houdt op de kwaliteitsafdeling

25-07-2022 | Gemiddelde leestijd: 4 min
Dit bericht is 1159 keer bekeken

De zomervakantie staat weer voor de deur. Dit betekent wisseling in personeel en diverse zomerse uitdagingen. Hoe houd je op de kwaliteitsafdeling ook tijdens de zomer het hoofd koel, zodat je klanten voorziet van voedselveilige producten van de juiste kwaliteit? Deze tips helpen je op weg.

1. Temperatuurbeheersing en houdbaarheid

Micro-organismen houden, net als velen van ons, van hoge temperaturen. Waar producten normaal gesproken lang onder de 4 °C opgeslagen worden, kan het zomaar zijn dat deze in ze zomer bij een temperatuur van 5 of 6 °C in de koeling liggen. Ook tijdens transport treden mogelijk meer temperatuurswisselingen op. De kans dat de consument het product bovendien in een warme auto vervoert, waardoor de producttemperatuur oploopt, is in deze tijd een stuk groter. Mogelijk is het product hierdoor niet meer veilig of lekker binnen de gestelde THT (ten minste houdbaar tot) of TGT (te gebruiken tot) datum. Kijk daarom nog eens kritisch naar de onderbouwing van de THT en/of TGT datum en stel deze indien nodig bij.

2. Temperatuurcontroles tijdens opslag en verwerking

Kijk ook zeker in de zomer extra naar de temperatuurbeheersing in je bedrijf. In hoeverre blijven de temperatuurnormen gehandhaafd binnen je koel- en vriescellen en verwerkingsruimten als de buitentemperatuur boven de 30 °C uitkomt en wat gebeurt er met de temperatuur van de producten?  Met extra temperatuurcontroles heb je goed inzichtelijk of producttemperaturen aan de eisen voldoen. En bij afwijkingen tref je zo snel passende maatregelen. Meet hierbij ook echt met een handthermometer in de producten en denk ook aan het meten van producttemperaturen tijdens het productieproces. Met digitale registraties breng je alles netjes in kaart. Zo hebben de kwaliteitsafdeling en teamleiders altijd een overzicht van de meest recente gegevens.

3. Controle grondstoftemperaturen

Houd daarnaast bij grondstofcontroles de temperatuur extra in de gaten. Je leverancier heeft dezelfde uitdagingen als jij en dit kan er dus voor zorgen dat producten mogelijk met een te hoge temperatuur worden geleverd. Ook is het mogelijk dat de leverancier de THT of TGT datum tijdelijk naar beneden heeft bijgesteld. Dit kan consequenties hebben voor je procesvoering en de houdbaarheid van je producten. Bedenk ook dat grondstoffen ineens van andere leveranciers kunnen komen door schaarste. Blijf goed op de hoogte blijft wat er binnen komt en of het ook allemaal voldoet aan jouw inkoopspecificatie. Laat waar nodig aanvullend microbiologisch onderzoek uitvoeren.

4. Wees voorbereid op zomersluitingen

Sommige bedrijven gaan drie weken dicht tijdens de bouwvakvakantie. Vaak gaat het om technische bedrijven. Let op dat de technische dienst voldoende onderdelen op voorraad heeft voor het oplossen van storingen. Zo kan de productie na een storing snel weer worden hervat.

5. Alle medewerkers getraind aan de slag

Of je nu te maken hebt met wisseling in vaste medewerkers of uitzendkrachten, het is belangrijk dat personeel altijd getraind aan de slag gaat. Zo zijn medewerkers altijd voldoende op de hoogte van de regels om voedselveilig te werken. Geen tijd om alle medewerkers van een training te voorzien? Laat ze dan een E-learning volgen. Deze volgen zij op het moment dat het voor hen uitkomt, zelfs vanuit huis. Het is dus niet nodig om de productie hiervoor stil te leggen. Het trainen van uitzendkrachten besteed je via E-learning uit aan het uitzendbureau. Zo lopen uitzendkrachten altijd getraind de productie binnen.

Vooral als nieuwe medewerkers via een uitzendbureau komen, is E-learning ideaal. Het uitzendbureau zorgt ervoor dat zij de training hebben gevolgd voordat ze bij ons komen. Dat scheelt tijd omdat ze meteen aan de slag kunnen. KAM-manager Group of Butchers

6. Het ‘zomer inspectie team’

Als alle medewerkers de juiste trainingen hebben gevolgd, ben je al een heel eind. Toch is het slim om zeker tijdens de zomerperiode de frequentie van inspecties op te hogen. Zo zit je als kwaliteitsafdeling korter op de bal en voorkom je onnodige afwijkingen en klachten. Een lage bezetting op de kwaliteitsafdeling? Creëer je eigen ‘zomer inspectie team’! Zo laat je inspecties uitvoeren door medewerkers van andere afdelingen. Hiermee heb je eens een andere blik op de productie en je zult zien dat medewerkers het leuk vinden om hierbij betrokken te worden. Met een inspectie app op de tablet lopen zij eenvoudig en snel een objectieve inspectie. Bovendien wordt het uitvoeren van een inspectie met een tablet door onze gebruikers als een leuke activiteit ervaren.

Het uitvoeren van inspecties met de iPad vinden onze medewerkers leuk om te doen. Manager Quality Cêlavíta

Hulp nodig?

Kunnen wij je helpen? Of het nu gaat om digitale oplossingen, trainingen, microbiologisch onderzoek, QA ondersteuning of andere vraagstukken. We staan graag voor je klaar, zodat je ook in de zomer het hoofd koel houdt. Neem contact met ons op.

branche-granen-zaden-en-peulvruchten
Aldo-Evers-300x283
Auteur: Aldo Evers Senior Technisch Specialist
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

specificatiebeheer

Infographic check je etiket

Je hebt een nieuw product ontwikkeld en vraagt je af of het etiket wel compleet is. Voldoet het aan de wetgeving? Mis ik niets? Wat er precies op het etiket moet staan, is vastgelegd in Verordening (E...
13 Maart 2020
Challenge test

Is het nodig om een challenge test uit te voeren?

Een challenge test wordt veel ingezet door bedrijven voor de beheersing van Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen. Het product wordt opzettelijk besmet, waarna er wordt gekeken tot ho...
28 Maart 2022
wetboek-hamer

FSSC 22000 versie 4.1: uitleg documenten over voedselfraude en food defense

FSSC heeft twee guidance documenten uitgebracht met betrekking tot food fraud en food defense. Download de documenten op de website van FSSC 22000. Het food fraud guidance document gaat over de achter...
23 Mei 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief