Hoe houden we bananen op nummer 1?

09-10-2020 | Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 548 keer bekeken

Voor veel supermarktketens zijn bananen het grootste product dat verkocht wordt in de winkel. Elk jaar worden er wereldwijd meer dan 100 miljard bananen gegeten, gemiddeld 12 kg per persoon. Als de zomervakantie ten einde is en scholieren weer terug naar school gaan, neemt de focus op bananen traditioneel weer toe.

Bij aanvoer van bananen van de teler naar de supermarkt is timing cruciaal. Na de oogst worden bananen in ongeveer 3 weken naar Europa gebracht waarna ze gerijpt worden. Een week na aankomst in Europa komen ze in de supermarkt aan.

Wensen voor een goede bananenkwaliteit

Maar wat is goede bananenkwaliteit voor een consument? Een perfecte kleur in de winkel en een goede houdbaarheid na aankoop zijn de belangrijkste kenmerken. Niets is zo frustrerend voor een consument als groene bananen of bananen die binnen twee dagen bruin worden of suikervlekken krijgen. Voor herhaalaankopen is de smaak juist het belangrijkste. Als we consumptie van bananen willen verhogen dan moet de smaak goed en consistent zijn.

bananen

Een betere smaak en kwaliteit

Er zijn veel factoren die in hoge mate invloed hebben op de smaak en consistentie van bananen. Je moet dan onder andere denken aan:

  • 1. Het oogstmoment

In de tropen wordt het zetmeelgehalte van bananen verhoogd naarmate ze langer aan de plant blijven hangen. Later oogsten resulteert in een hoger suikergehalte na rijping. Bananen die dichter bij de markt worden geproduceerd of die in hoger gelegen gebieden geproduceerd worden, hebben daardoor vaak een hoger suikergehalte als ze volledig rijp zijn.

  • 2. De rijping

Langzaam en onder zeer gecontroleerde omstandigheden rijpen verbetert de smaak en – merkwaardig genoeg – de houdbaarheid. Bananen die te snel gerijpt worden of die groen uit een rijpcel gehaald worden, rijpen in het supermarktschap na onder suboptimale omstandigheden en dat heeft een negatieve invloed op smaak en houdbaarheid.

  • 3. Uitdroging na rijping

Minimalisatie van uitdroging na rijping helpt ook positief om de smaak te behouden. Bananen die in een zak verkocht worden hebben daarvoor vaak een betere smaak en houdbaarheid.

Hulp nodig?

Wij helpen graag jouw bananen op nummer 1 te houden. Neem contact met ons op.

logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
karin2

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

Carenet

Verbetering voedselveiligheidscultuur voor Simons Vleeswaren

Simons Vleeswaren voert sinds 2020 digitale inspecties uit via onze online inspectiemodule. Hierdoor werkt men niet alleen efficiënter binnen het bedrijf, er is ook een verbetering van de voedselveil...
13 Januari 2022
regelgeving voedselveiligheid

Voldoet mijn voeding- en gezondheidsclaim?

Een verkeerd gebruik van afbeeldingen en teksten op een verpakking kan leiden tot een forse boete en de verplichting om een verpakking aan te passen. Wat is nou wel en niet toegestaan binnen de claims...
12 Januari 2021

Risico’s proactief managen in 7 stappen

Hoe controleer je de effectiviteit van de beheersmaatregelen en hoe ben je goed voorbereid op incidenten? Het stappenplan Risico's proactief managen helpt je op weg.
12 November 2021

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

karin2

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

karin2

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief