header oranje fruit en groenten

Hoe houden we bananen op nummer 1?

09-10-2020 | Gemiddelde leestijd: 2 min
127 personen hebben dit bericht gelezen

Voor veel supermarktketens zijn bananen het grootste product dat verkocht wordt in de winkel. Elk jaar worden er wereldwijd meer dan 100 miljard bananen gegeten, gemiddeld 12 kg per persoon. Als de zomervakantie ten einde is en scholieren weer terug naar school gaan, neemt de focus op bananen traditioneel weer toe.

Bij aanvoer van bananen van de teler naar de supermarkt is timing cruciaal. Na de oogst worden bananen in ongeveer 3 weken naar Europa gebracht waarna ze gerijpt worden. Een week na aankomst in Europa komen ze in de supermarkt aan.

Wensen voor een goede bananenkwaliteit

Maar wat is goede bananenkwaliteit voor een consument? Een perfecte kleur in de winkel en een goede houdbaarheid na aankoop zijn de belangrijkste kenmerken. Niets is zo frustrerend voor een consument als groene bananen of bananen die binnen twee dagen bruin worden of suikervlekken krijgen. Voor herhaalaankopen is de smaak juist het belangrijkste. Als we consumptie van bananen willen verhogen dan moet de smaak goed en consistent zijn.

bananen

Een betere smaak en kwaliteit

Er zijn veel factoren die in hoge mate invloed hebben op de smaak en consistentie van bananen. Je moet dan onder andere denken aan:

  • 1. Het oogstmoment

In de tropen wordt het zetmeelgehalte van bananen verhoogd naarmate ze langer aan de plant blijven hangen. Later oogsten resulteert in een hoger suikergehalte na rijping. Bananen die dichter bij de markt worden geproduceerd of die in hoger gelegen gebieden geproduceerd worden, hebben daardoor vaak een hoger suikergehalte als ze volledig rijp zijn.

  • 2. De rijping

Langzaam en onder zeer gecontroleerde omstandigheden rijpen verbetert de smaak en – merkwaardig genoeg – de houdbaarheid. Bananen die te snel gerijpt worden of die groen uit een rijpcel gehaald worden, rijpen in het supermarktschap na onder suboptimale omstandigheden en dat heeft een negatieve invloed op smaak en houdbaarheid.

  • 3. Uitdroging na rijping

Minimalisatie van uitdroging na rijping helpt ook positief om de smaak te behouden. Bananen die in een zak verkocht worden hebben daarvoor vaak een betere smaak en houdbaarheid.

Hulp nodig?

Wij helpen graag jouw bananen op nummer 1 te houden. Neem contact met ons op.

logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
karin2

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

inspectie app

Inspectie app: bespaar tot 60% van je tijd

In wat voor bedrijf je ook werkzaam bent, als je te maken hebt met een kwaliteitssysteem moet je met enige regelmaat inspecties uitvoeren. Bij bedrijven in de voedingssector zien we zelfs dat het aant...
12 Juni 2020
Ifs in de praktijk

Blockchain in leverancierbeheersing

Blockchaintechnologie kan in de toekomst mogelijk de transparantie in de voedselketen vergroten en voedselfraude voorkomen. Wat zijn de toepassingen van blockchain in de voedingsmiddelenindustrie? ...
03 Augustus 2017
gebruik carenet software

Feit of fabel: Meerwaarde van een digitaal handboek

Een digitaal handboek kan zowel voor kleine als grote bedrijven een meerwaarde bieden. Meerwaarde van een digitaal handboek Voor grote bedrijven met meerdere locaties heeft een digitaal handboek als...
22 Juni 2017

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

karin2

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
karin2

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu