Hoe betrek ik afdelingen bij het kwaliteitssysteem?

12-02-2020 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 909 keer bekeken

Veel voedingsmiddelenbedrijven hebben te maken met een kwaliteitssysteem. Vaak wordt dit opgesteld en beheert door de kwaliteitsafdeling en doen de andere afdelingen niet veel met het kwaliteitssysteem. Maar door alle veranderingen in de normen wordt het steeds belangrijker dat ook andere afdelingen binnen de organisaties zich gaan bezighouden met (onderdelen van) het kwaliteitssysteem. Hoe kan je de afdelingen hierbij betrekken?

De start van het kwaliteitssysteem

Elk kwaliteits- en voedselveiligheidssysteem start met een basisvoorwaardenprogramma en gevarenanalyse. Dit betreft onderwerpen die voor meerdere afdelingen van toepassing zijn. Bijvoorbeeld de technische dienst zorgt voor onderhoud aan het pand en de machines, inkoop zorgt voor de informatie van grondstoffen en leveranciers en personeelszaken houden trainingen bij. De kwaliteitsafdeling kan de eisen uit de norm verdelen per afdeling en de afdelingen vragen input te geven voor de procedures en werkinstructies.

De uitvoering van het kwaliteitssysteem

Twee belangrijke onderwerpen zijn de verificatie en management review. Dit zijn tools waarbij andere afdelingen makkelijk betrokken kunnen worden door input te vragen over de uitvoering van de taken in het afgelopen jaar. Deze input kan de kwaliteitsafdeling gebruiken om de verificatie uit te voeren en trendanalyses op te stellen. Veel afdelingen kunnen een eigen onderdeel uitvoeren: denk hierbij aan het bijhouden van alle leveranciers- en grondstof informatie en de leveranciersbeoordeling. Dit kan worden uitgevoerd door inkoop. De productie kan de registratieformulieren controleren en bijhouden. Productontwikkeling kan specificaties en sensorisch onderzoek uitvoeren. En de directie kan de afdelingen motiveren in het uitvoeren van taken rond het kwaliteitssysteem. Sommige bedrijven kiezen ervoor om – naast het kwaliteitssysteem – ook een systeem zoals ISO-9001 in te voeren en te laten certificeren. Hierdoor worden andere afdelingen ook bij het systeem betrokken die weinig of niets te maken hebben met voedselveiligheid. Denk aan facturatie en verkoop.

Overlegstructuur

Door overleggen in te voeren met medewerkers van diverse afdelingen, kunnen onderwerpen breed worden besproken en acties worden uitgezet. Dit draagt bij aan de communicatie over kwaliteitszaken tussen de verschillende afdelingen. Via een online systeem kunnen acties makkelijk worden uitgezet naar medewerkers binnen de organisatie. Bijvoorbeeld met de QA software van Normec Foodcare Online.

Uitvoering van audits

Veel afdelingen binnen de organisatie kunnen worden betrokken bij de uitvoering van audits. Denk hierbij aan het koppelen van het auditprogramma (ontvangen van de certificerende instantie) aan de leidinggevenden of uitvoerders van de afdelingen. De auditor kan de vragen rechtstreeks aan de betrokken medewerker stellen. Mede hierdoor worden afdelingen meer zelf eigenaar van onderwerpen uit het kwaliteitssysteem.

Meer informatie?

Wil je meer weten over het betrekken van afdelingen bij het kwaliteitssysteem? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste kennisartikelen? Volg onze LinkedInpagina

angelique-van-oostveen-1.jpg
Auteur: Angelique van Oostveen Senior adviseur QA
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

carenet software op ipad

QS – quality scheme for food

Exporteer je producten naar Duitsland en verwacht jouw afnemer dat je QS gecertificeerd bent? Of heb je interesse in een QS certificering omdat de afzetmogelijkheden richting Duitsland dan vele malen ...
20 Juni 2019
hammen

Algemene wetgeving op vleesvervangers

In deel 1 van de artikelenreeks over wetgeving met betrekking tot vlees vervangende producten was te lezen dat er momenteel geen concrete wetgeving is voor deze productgroep, op de wetgeving voor Nove...
10 Februari 2020
Training

In 8 stappen naar een maximaal trainingsresultaat

Onvoldoende getrainde medewerkers staat gemiddeld op nummer 5 van meest voorkomende audit afwijkingen tijdens BRCGS, IFS en FSSC 22000 audits. Een beperkte training van medewerkers heeft gevolgen. Een...
24 Augustus 2021

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief