• nl
    • en
    • de

Hoe bereid je je voor op een audit?

Als levensmiddelenbedrijf krijg je steeds vaker te maken met onaangekondigde inspecties en audits. Bijvoorbeeld vanuit klanten of vanuit Certificerende Instellingen. Hierdoor moet je eigenlijk elk moment voorbereid zijn op een audit. Zowel bij onaangekondigde als aangekondigde audits helpt een goede voorbereiding de audit zo goed en soepel mogelijk te laten verlopen. Waar moet je aan denken bij de voorbereiding op een audit?

Verwerk de vorige audit

Neem tijdig de resultaten van de vorige audits door en ga na of de corrigerende maatregelen goed zijn doorgevoerd. Voorkom dat op het laatste moment nog actiepunten van de vorige audit opgepakt moeten worden. Wat is er verder veranderd in het bedrijf sinds de vorige audit? Zijn er wijzigingen geweest in bijvoorbeeld apparatuur, personeel, processen, leveranciers of recepturen? Het is van belang dat alle benodigde aanpassingen en validaties hiervoor zijn uitgevoerd.

Ben op de hoogte van de normeisen

Vanuit de norm kunnen er ook wijzigingen zijn. Het is van belang om hier goed van op de hoogte te zijn. Zorg dat de wijzigingen goed zijn doorgevoerd. Neem ze voor de audit nog even door en zorg dat duidelijk is hoe ze geborgd zijn. Daarnaast dient het personeel op de hoogte te zijn van de normeisen. Trainingen kunnen hierbij helpen. Mochten er normeisen onduidelijk zijn, zou een consultant geraadpleegd kunnen worden.

Heb je documentatie op orde

Zorg dat alle documentatie verzameld en geordend is, zodat tijdens de audit elk gevraagd document snel beschikbaar is. Naast dat documenten beschikbaar moeten zijn, moeten ze ook up-to-date zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de jaarplanning, maar ook aan documenten in de productie. Zorg dat overal de juiste versies aanwezig zijn.

Zorg voor de juiste beschikbaarheid

Het is belangrijk dat de juiste mensen beschikbaar zijn als dat nodig is. Bij een aangekondigde audit kunnen de betrokken afdelingen op de hoogte worden gebracht van de audit, zodat ze zijn voorbereid. Dit is bij een onaangekondigde audit wat moeilijker. Het is aan te raden een auditdraaiboek te maken. Leg vast wie waarvoor verantwoordelijk is en wie de vervanger is bij afwezigheid. Zorg dat de vervanging van bijvoorbeeld de kwaliteitsmanager in vakanties en bij ziekte goed is geregeld.

Kom niet voor verrassingen te staan

Zowel bij onaangekondigde als aangekondigde audits is een goede voorbereiding van belang om niet voor verrassingen te komen staan. Zorg dat je elk moment voorbereid bent op een audit.

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen over audits of hulp nodig bij het voorbereiden of uitvoeren van audits? Neem contact met ons op. Onze auditoren en inspecteurs zijn gedreven in hun vak en beschikken over ruime ervaring, kennis en kunde en weten exact hoe zij een inspectie, interne-, leveranciersaudit moeten aanpakken. Dit beperkt uw risico’s en verkleint de risico’s op onregelmatigheden tijdens certificeringsaudits, klantbezoeken en NVWA audits.

Kwaliteitscontrole op tablet boxarrow-up

Datum

27-03-2019

Categorie

Blog | Audits & Inspections

Delen

© 2019 Normec Foodcare Privacy
nlende
Offerte aanvragen
Care for Food Group gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is de Care for Food Group met IvoMar Marktonderzoek overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten
IvoMar Marktonderzoek gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is IvoMar Marktonderzoek met de Care for Food Group overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten