header oranje fruit en groenten

Hoe bereid je je voor op een audit?

27-03-2019 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 427 keer bekeken

Als levensmiddelenbedrijf krijg je steeds vaker te maken met onaangekondigde inspecties en audits. Bijvoorbeeld vanuit klanten of vanuit Certificerende Instellingen. Hierdoor moet je eigenlijk elk moment voorbereid zijn op een audit. Zowel bij onaangekondigde als aangekondigde audits helpt een goede voorbereiding de audit zo goed en soepel mogelijk te laten verlopen. Waar moet je aan denken bij de voorbereiding op een audit?

Verwerk de vorige audit

Neem tijdig de resultaten van de vorige audits door en ga na of de corrigerende maatregelen goed zijn doorgevoerd. Voorkom dat op het laatste moment nog actiepunten van de vorige audit opgepakt moeten worden. Wat is er verder veranderd in het bedrijf sinds de vorige audit? Zijn er wijzigingen geweest in bijvoorbeeld apparatuur, personeel, processen, leveranciers of recepturen? Het is van belang dat alle benodigde aanpassingen en validaties hiervoor zijn uitgevoerd.

Ben op de hoogte van de normeisen

Vanuit de norm kunnen er ook wijzigingen zijn. Het is van belang om hier goed van op de hoogte te zijn. Zorg dat de wijzigingen goed zijn doorgevoerd. Neem ze voor de audit nog even door en zorg dat duidelijk is hoe ze geborgd zijn. Daarnaast dient het personeel op de hoogte te zijn van de normeisen. Trainingen kunnen hierbij helpen. Mochten er normeisen onduidelijk zijn, zou een consultant geraadpleegd kunnen worden.

Heb je documentatie op orde

Zorg dat alle documentatie verzameld en geordend is, zodat tijdens de audit elk gevraagd document snel beschikbaar is. Naast dat documenten beschikbaar moeten zijn, moeten ze ook up-to-date zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de jaarplanning, maar ook aan documenten in de productie. Zorg dat overal de juiste versies aanwezig zijn.

Zorg voor de juiste beschikbaarheid

Het is belangrijk dat de juiste mensen beschikbaar zijn als dat nodig is. Bij een aangekondigde audit kunnen de betrokken afdelingen op de hoogte worden gebracht van de audit, zodat ze zijn voorbereid. Dit is bij een onaangekondigde audit wat moeilijker. Het is aan te raden een auditdraaiboek te maken. Leg vast wie waarvoor verantwoordelijk is en wie de vervanger is bij afwezigheid. Zorg dat de vervanging van bijvoorbeeld de kwaliteitsmanager in vakanties en bij ziekte goed is geregeld.

Kom niet voor verrassingen te staan

Zowel bij onaangekondigde als aangekondigde audits is een goede voorbereiding van belang om niet voor verrassingen te komen staan. Zorg dat je elk moment voorbereid bent op een audit.

Wij helpen je graag verder

Heb je vragen over audits of hulp nodig bij het voorbereiden of uitvoeren van audits? Neem contact met ons op. Onze auditoren en inspecteurs zijn gedreven in hun vak en hebben ruime ervaring, kennis en kunde en weten exact hoe zij een inspectie, interne- of leveranciersaudit moeten aanpakken. Dit beperkt jouw risico’s op onregelmatigheden tijdens certificeringsaudits, klantbezoeken en NVWA audits.

Sanne-de-Backer.jpg
Auteur: Sanne de Backer Labelling specialist
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

verpakkingen-stellingen

Is het vermelden van een adres op het etiket verplicht?

Regelmatig krijgen onze etiketteringsspecialisten terugkerende vragen over etiketteren. Daarom hebben wij de top 5 van de veelgestelde vragen op een rij gezet. In deze blog behandelen we de vraag: "mo...
14 November 2018
opleidingen en trainingen

De 5 voordelen van werknemers opleiden op een rijtje

Tegenwoordig zijn er 1.001 verschillende manieren om nieuwe en bestaande werknemers op te leiden. Er zijn keuzes bij officiële opleidingsinstellingen, online zijn er verschillende mogelijkheden of je...
04 Oktober 2018

De kwaliteit van ananas in de winter en lente

Het borgen van de kwaliteit van ananas is in de wintermaanden en ook in de lente vaak een uitdaging. Bij Normec Foodcare merken we dat de smaak van ananas in de winter vaak minder is en het fruit onri...
06 April 2021

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu