header oranje fruit en groenten

Het Biologisch Keurmerk

16-08-2018 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 486 keer bekeken

Het Europees Biologisch keurmerk is een keurmerk voor biologische producten, dat geldt voor alle Europese lidstaten. Het staat op alle biologische producten die in de Europese Unie (EU) zijn geproduceerd. Het keurmerk geeft aan dat het product voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw.

De biologische markt breidt zich constant uit. De huidige regels bieden onvoldoende zekerheid en veiligheid en moeten worden bijgestuurd om rekening te houden met de veranderingen in de biologische sector. Onlangs stemde het Europees Parlement voor nieuwe regels om biologische productie te stimuleren en te garanderen dat in de EU alleen biologisch voedsel van hoge kwaliteit wordt verkocht. Om boeren in de biologische sector aan te moedigen en het vertrouwen van de consument te vergroten, is een nieuwe verordening opgesteld. De sector zou hierdoor nog sneller kunnen groeien.

Biologische landbouw

Biologische landbouw is een landbouwvorm waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met milieu en dierenwelzijn. In de biologische landbouw worden bijvoorbeeld geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Ook mogen de ingrediënten geen genetisch gemodificeerde organismen bevatten. Een landbouwproduct of voedingsmiddel mag alleen biologisch heten als het productieproces aan wettelijke voorschriften voldoet. De Europese overheid bepaalt deze regels. Een onafhankelijke organisatie houdt in opdracht van de overheid toezicht op de biologische productie. In Nederland is Skal Biocontrole de controlerende instantie. De regelgeving, bestaande uit Europese wetteksten, Nederlandse wetteksten en reglementen van Skal, is terug te vinden op de website van Skal.

Het etiket

Het woord ‘biologisch’ is een wettelijk beschermde term. Ook als op een product het woord bio, eko, eco of organic staat, moet het productieproces voldoen aan wettelijke voorschriften.De consument kan biologische producten herkennen aan het EU-logo voor biologische productie. Het logo moet op alle biologische levensmiddelen worden aangebracht en garandeert dat het levensmiddel voldoet aan alle gestelde eisen met betrekking tot biologische productie, verwerking en verhandeling. Het ‘groene blaadje’ mag overigens ook in zwart of wit afgedrukt worden. Onder het logo staat het codenummer van de controlerende instantie, voor Skal is dit NL-BIO-01, en de herkomst van de agrarische grondstoffen vermeld. Op een product dat voor minder dan 95% bestaat uit biologische ingrediënten, mag het logo niet worden gebruikt. In dat geval mogen de biologische ingrediënten in de ingrediëntendeclaratie wel worden vermeld als biologisch. Naast het verplichte Europese biologische keurmerk, kunnen ook andere logo’s voorkomen op het etiket, zoals bijvoorbeeld het EKO-keurmerk.

Nieuwe regels

Het Europese Parlement heeft de tekst van de nieuwe verordening voor biologische productie en de etikettering van biologische producten aangenomen. Op 14 juni 2018 is de nieuwe wetgeving gepubliceerd. Het betreft Verordening (EU) Nr. 2018/848. Deze nieuwe bio-verordening is de opvolger van de huidige basiswetgeving ( Verordening (EU) Nr. 834/2007). Met deze nieuwe verordening gaan er striktere regels gelden voor producten van biologische landbouw.De belangrijkste kenmerken van deze nieuwe regels zijn:

  • Garantie van voedselkwaliteit. Importproducten moeten bijvoorbeeld aan de EU standaarden voldoen.
  • Stimuleren productie van biologisch voedsel in de EU. Bijvoorbeeld door eenvoudige certificeringsprocedures voor kleine boeren.
  • Voorkomen van verontreiniging met chemische pesticiden of synthetische meststoffen. Onder andere door de verplichting om nieuwe maatregelen toe te passen om verontreiniging te voorkomen.

De nieuwe regels zullen gelden vanaf 1 januari 2021.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het implementeren van kwaliteitssystemen of keurmerken? Onze specialisten ondersteunen je graag. Neem contact met ons op.

Sanne-de-Backer.jpg
Auteur: Sanne de Backer Labelling specialist
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

voedselveiligheidsplan

Waar moet je als levensmiddelenbedrijf aan voldoen?

Wat zijn de verschillen tussen wetgeving en certificering? Waar moet je als levensmiddelenbedrijf verplicht aan voldoen? Onder andere in combinatie met een voedselveiligheidsplan? Welke keuzes kan je ...
02 Februari 2020
header online leveranciersbeheersing

4 Tips voor optimale leveranciersbeheersing

Een goed product start met de inkoop van voedselveilige en kwalitatieve grondstoffen. Hoe zorg je ervoor dat je de leveranciersbeheersing zo optimaal mogelijk uitvoert? Deze vier leveranciersbeheersin...
03 Februari 2021
listeria

Beheersing van zoönosen in de levensmiddelenindustrie

Dieren zijn altijd al een reservoir geweest van mogelijke ziekteverwekkers voor mensen. Denk aan Listeria, Salmonella, de ziekte van Lyme en het recentelijke nieuwe virus COVID-19. Het handhaven van c...
01 December 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

Menu