banner sinaasappels

Het belang van juiste leveranciersaudits

17-12-2018 | Gemiddelde leestijd: 3 min
155 personen hebben dit bericht gelezen

Transparantie speelt binnen de gehele voedselketen een steeds belangrijkere rol. Daarbij zijn leveranciersaudits van groot belang. In de nieuwe BRC 8 zijn aanvullende eisen opgenomen ten aanzien van leveranciersaudits.

Levensmiddelenbedrijven zijn verantwoordelijk voor de voedselveiligheid van de producten die zij op de markt brengen. De kwaliteit en voedselveiligheid van grondstoffen die een leverancier levert, kunnen hier direct invloed op hebben. Het is daarom belangrijk grondstoffen in te kopen bij betrouwbare leveranciers. Leveranciers moeten effectief risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van grondstoffen beheren. Met een leveranciersaudit wordt beoordeeld of jouw leverancier volgens de juiste richtlijnen werkt en levert. De auditor zal hierbij vooral specifiek de processen en producten beoordelen die rechtstreeks verband houden met het geleverde product aan uw bedrijf. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld klachten bij de bron worden aangepakt en worden voorkomen. Het uiteindelijke doel van leveranciersaudits is om voedselveiligheids-, kwaliteits- en/of contactafspraken met jouw leverancier te kunnen borgen.

BRC Food versie 8

In de nieuwe BRC Food 8 staat in hoofdstuk 3 een fundamentele eis met betrekking tot leveranciersbeheersing. Een bedrijf moet beschikken over een doeltreffend goedkeurings- en bewakingssysteem van leveranciers. Dit geldt voor alle leveranciers van grondstoffen, inclusief leveranciers van verpakkingsmateriaal. De gekozen methode dient gebaseerd te zijn op risicobeoordeling en moet één of een combinatie van drie maatregelen omvatten. Eén van die maatregelen is een leveranciersaudit. Hieraan zijn verschillende eisen gesteld. Zo moeten de leveranciersaudits uitgevoerd worden door een ervaren en aantoonbaar competente productveiligheidsauditor. Hoe de competentie van de auditor aangetoond kan worden, wordt niet precies omschreven.

IFS Food versie 7

De verwachting is dat in IFS Food 7 (die in het laatste kwartaal van 2018 wordt verwacht) meer over leveranciersaudits beschreven wordt. Er zal een wijziging zijn met betrekking tot de borging van productintegriteit, waaronder het beheer van leveringen binnen de keten. Het is echter nog niet bekend wat in IFS 7 komt te staan. In de huidige IFS is nog niets verwerkt over leveranciersaudits.

Samen maken we een plan

Heb je hulp nodig bij jouw leveranciersbeheersing of -audit? Normec Foodcare kan je op verschillende manieren ondersteunen. Onze auditoren zijn op de hoogte van alle laatste normen en eisen. Zij hebben een training gevolgd en kunnen aantonen dat ze competent zijn. Samen met je kunnen ze tot een passend plan komen om ervoor te zorgen dat jouw ketenborging goed is.

Wil je zelf leveranciersaudits gaan uitvoeren? Tijdens de training Leveranciersaudits wordt er ingegaan op welke vaardigheden een auditor nodig heeft om van een audit een succes te maken. Daarnaast kan je met de QA Software van CareNet Online QA Software de volledige leveranciersbeheersing digitaliseren en zo de risico’s van leveranciers beheersen. Met de module Leveranciers kan je zelf digitale questionnaires opmaken, online laten invullen door jouw leveranciers en ingevulde questionnaires beoordelen. Met het leveranciersoverzicht is in één oogopslag zichtbaar wat de status is van iedere leverancier. Ook is snel te zien welke informatie dreigt te verlopen of niet volstaat om een bepaald risico te borgen. Hierdoor houd je de leveranciersinformatie altijd actueel.

Contact

Wens je meer informatie? Je kan altijd contact met ons opnemen.

Sanne-de-Backer.jpg
Auteur: Sanne de Backer Labelling specialist
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

branche-dranken

BRC versie 8: tijd voor de stap naar digitalisering?

Onlangs is een conceptversie* van de BRC Global Standard for Food Safety versie 8 gepubliceerd. Uitgave van de definitieve versie van de standaard staat gepland voor augustus 2018 en vanaf februari 20...
17 April 2018
beveiliging-server

Online werken de veiligste en meest betrouwbare manier van databeheer

Ben jij er klaar voor om je kwaliteitszaken veilig online te beheren? Onze Business Unit Manager Rick Veldkamp vertelt in deze blog waarom online werken vandaag de dag de veiligste en meest betrouwbar...
19 Augustus 2019
food audit

Externe audits: hoe voorkom je tekortkomingen voor registraties?

Tijdens BRC-, IFS-, FSSC 22000-audits en NVWA inspecties gebeurt het regelmatig: er worden tekortkomingen geconstateerd ten aanzien van registraties. Dit kunnen diverse soorten tekortkomingen zijn, bi...
23 Mei 2017

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu