• nl
    • en
    • de

Het belang van juiste leveranciersaudits

Transparantie speelt binnen de gehele voedselketen een steeds belangrijkere rol. Daarbij zijn leveranciersaudits van groot belang. In de nieuwe BRC 8 zijn aanvullende eisen opgenomen ten aanzien van leveranciersaudits.

Levensmiddelenbedrijven zijn verantwoordelijk voor de voedselveiligheid van de producten die zij op de markt brengen. De kwaliteit en voedselveiligheid van grondstoffen die een leverancier levert, kunnen hier direct invloed op hebben. Het is daarom belangrijk grondstoffen in te kopen bij betrouwbare leveranciers. Leveranciers moeten effectief risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van grondstoffen beheren. Met een leveranciersaudit wordt beoordeeld of uw leverancier volgens de juiste richtlijnen werkt en levert. De auditor zal hierbij vooral specifiek de processen en producten beoordelen die rechtstreeks verband houden met het geleverde product aan uw bedrijf. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld klachten bij de bron worden aangepakt en worden voorkomen. Het uiteindelijke doel van leveranciersaudits is om voedselveiligheids-, kwaliteits- en/of contactafspraken met uw leverancier te kunnen borgen.

BRC Food versie 8

In de nieuwe BRC Food 8 staat in hoofdstuk 3 een fundamentele eis met betrekking tot leveranciersbeheersing. Een bedrijf moet beschikken over een doeltreffend goedkeurings- en bewakingssysteem van leveranciers. Dit geldt voor alle leveranciers van grondstoffen, inclusief leveranciers van verpakkingsmateriaal. De gekozen methode dient gebaseerd te zijn op risicobeoordeling en moet één of een combinatie van drie maatregelen omvatten. Eén van die maatregelen is een leveranciersaudit. Hieraan zijn verschillende eisen gesteld. Zo moeten de leveranciersaudits uitgevoerd worden door een ervaren en aantoonbaar competente productveiligheidsauditor. Hoe de competentie van de auditor aangetoond kan worden, wordt niet precies omschreven.

IFS Food versie 7

De verwachting is dat in IFS Food 7 (die in het laatste kwartaal van 2018 wordt verwacht) meer over leveranciersaudits beschreven wordt. Er zal een wijziging zijn met betrekking tot de borging van productintegriteit, waaronder het beheer van leveringen binnen de keten. Het is echter nog niet bekend wat in IFS 7 komt te staan. In de huidige IFS is nog niets verwerkt over leveranciersaudits.

Samen maken we een plan

Heeft u hulp nodig bij uw leveranciersbeheersing of -audit? Normec Foodcare kan u op verschillende manieren ondersteunen. Onze auditoren zijn op de hoogte van alle laatste normen en eisen. Zij hebben een training gevolgd en kunnen aantonen dat ze competent zijn. Samen met u kunnen ze tot een passend plan komen om ervoor te zorgen dat uw ketenborging goed is.

Wilt u zelf leveranciersaudits gaan uitvoeren? Tijdens de training Leveranciersaudits van BK Opleidingen & Trainingen wordt er ingegaan op welke vaardigheden een auditor nodig heeft om van een audit een succes te maken.

Daarnaast kunt u met de QA Software van CareNet Online QA Software de volledige leveranciersbeheersing digitaliseren en zo de risico’s van leveranciers beheersen. Met de module Leveranciers kunt u zelf digitale questionnaires opmaken, online laten invullen door uw leveranciers en ingevulde questionnaires beoordelen. Met het leveranciersoverzicht is in één oogopslag zichtbaar wat de status is van iedere leverancier. Ook is snel te zien welke informatie dreigt te verlopen of niet volstaat om een bepaald risico te borgen. Hierdoor houdt u de leveranciersinformatie altijd actueel.

Contact

Wenst u meer informatie? U kunt altijd contact met ons opnemen.

 

dienst risicomanagement boxarrow-up

Datum

17-12-2018

Categorie

Blog | Audits & Inspections

Delen

© 2019 Normec Foodcare Privacy
nlende
Offerte aanvragen
Care for Food Group gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is de Care for Food Group met IvoMar Marktonderzoek overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten
IvoMar Marktonderzoek gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is IvoMar Marktonderzoek met de Care for Food Group overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten