Het belang van juiste leveranciersaudits

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 711 keer bekeken

Transparantie speelt binnen de gehele voedselketen een steeds belangrijkere rol. Daarbij zijn leveranciersaudits van groot belang. In de nieuwe BRC 8 zijn aanvullende eisen opgenomen ten aanzien van leveranciersaudits.

Levensmiddelenbedrijven zijn verantwoordelijk voor de voedselveiligheid van de producten die zij op de markt brengen. De kwaliteit en voedselveiligheid van grondstoffen die een leverancier levert, kunnen hier direct invloed op hebben. Het is daarom belangrijk grondstoffen in te kopen bij betrouwbare leveranciers. Leveranciers moeten effectief risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van grondstoffen beheren. Met een leveranciersaudit wordt beoordeeld of jouw leverancier volgens de juiste richtlijnen werkt en levert. De auditor zal hierbij vooral specifiek de processen en producten beoordelen die rechtstreeks verband houden met het geleverde product aan uw bedrijf. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld klachten bij de bron worden aangepakt en worden voorkomen. Het uiteindelijke doel van leveranciersaudits is om voedselveiligheids-, kwaliteits- en/of contactafspraken met jouw leverancier te kunnen borgen.

BRC Food versie 8

In de nieuwe BRC Food 8 staat in hoofdstuk 3 een fundamentele eis met betrekking tot leveranciersbeheersing. Een bedrijf moet beschikken over een doeltreffend goedkeurings- en bewakingssysteem van leveranciers. Dit geldt voor alle leveranciers van grondstoffen, inclusief leveranciers van verpakkingsmateriaal. De gekozen methode dient gebaseerd te zijn op risicobeoordeling en moet één of een combinatie van drie maatregelen omvatten. Eén van die maatregelen is een leveranciersaudit. Hieraan zijn verschillende eisen gesteld. Zo moeten de leveranciersaudits uitgevoerd worden door een ervaren en aantoonbaar competente productveiligheidsauditor. Hoe de competentie van de auditor aangetoond kan worden, wordt niet precies omschreven.

IFS Food versie 7

De verwachting is dat in IFS Food 7 meer over leveranciersaudits beschreven wordt. Er zal een wijziging zijn met betrekking tot de borging van productintegriteit, waaronder het beheer van leveringen binnen de keten. Het is echter nog niet bekend wat in IFS 7 komt te staan. In de huidige IFS is nog niets verwerkt over leveranciersaudits.

Samen maken we een plan

Heb je hulp nodig bij jouw leveranciersbeheersing of -audit? Normec Foodcare kan je op verschillende manieren ondersteunen. Onze auditoren zijn op de hoogte van alle laatste normen en eisen. Zij hebben een training gevolgd en kunnen aantonen dat ze competent zijn. Samen met je kunnen ze tot een passend plan komen om ervoor te zorgen dat jouw ketenborging goed is.

Wil je zelf leveranciersaudits gaan uitvoeren? Tijdens de training Leveranciersaudits wordt er ingegaan op welke vaardigheden een auditor nodig heeft om van een audit een succes te maken. Daarnaast voer je leveranciers audits eenvoudig en efficiënt uit met de audit en inspectie app.

Contact

Wens je meer informatie? Je kan altijd contact met ons opnemen.

Sanne-de-Backer.jpg
Auteur: Sanne de Backer Labelling specialist
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

besmettingsbronnen

5 onverwachte besmettingsbronnen binnen je productielocatie

Het is belangrijk om binnen je bedrijf de hygiëne op orde te hebben. Daarom doe je er waarschijnlijk alles aan om de hygiëne te borgen: je hebt goede schoonmaakprocedures, personeel is goed getraind...
28 Juni 2022
Spezifikationsmanagement

5 veelgemaakte fouten op een etiket

De behoefte aan juiste en duidelijke etiketten is de laatste jaren flink gegroeid. De consument wordt namelijk steeds kritischer en wil goed geïnformeerd worden om weloverwogen keuzes te maken. Echte...
10 Maart 2021
dienst-risicomanagement

Voedselfraudebeheersing in de praktijk

Het is voor bedrijven een hele uitdaging om de beste aanpak te bedenken voor voedselfraudebeheersing. Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voor...
28 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief