• Nederlands
    • Engels
    • Duits

#HeelFoodTrustbakt fraude taartjes

In de vorige blog gingen we dieper in op wat voedselfraude is en wat je er als bedrijf aan kan doen. Deze keer gaan we in op de eindeloze mogelijkheden in de wereld van voedselfraude. 

Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voorkomen van voedselfraude. Dat houdt in dat veel bedrijven die voedingsmiddelen produceren zich moeten verdiepen in de risico’s op voedselfraude en de mogelijke beheersing hierbij. Producenten, afnemers en consumenten staan er vaak niet bij stil wat er allemaal gemanipuleerd kan worden. Een paar voorbeelden: het kleuren van groentes om ze er vers uit te laten zien, claimen dat er dure of specifieke grondstoffen zijn gebruikt bij de productie terwijl er aroma toegepast wordt of het claimen van een specifieke origine welke het product helemaal niet heeft (bijvoorbeeld biologisch, scharrel of UTZ). Allemaal waarde vermeerderende eigenschappen voor uiteindelijk gebakken lucht.

De teamleden van FoodTrust zijn in de huid van de fraudeur gekropen om onze collega’s te laten verbazen wat er bij een “simpele” taart al kan gebeuren. We bakten twee taarten en sjoemelden met wat ingrediënten.

Is mijn gebakje zelfs niet meer veilig?

Bijna alle taarten hebben een basis van bloem, eieren, suiker, boter en/of melk. Daarnaast kan je extra toevoegingen toepassen waarmee je smaak aan de taart geeft. Denk hierbij aan slagroom, chocolade of kruiden. Hieronder worden diverse voorbeelden gegeven. Stelregel is wel dat als het gaat om fraude, de mogelijkheden eindeloos zijn.

Bloem

Voor de patisserie en banket industrie wordt vaak een fijnere bloem gebruikt dan de bloem die voor het bakken van brood gebruikt wordt. Ondanks dat de eigenschappen van patent bloem ook meer passen bij het product, kan er uiteraard ook gebruik worden gemaakt van toevoegingen om het goedkopere tarwebloem op niveau te krijgen van patentbloem.

Chocolade

Ieder product wat vaak al lijkt op chocolade kan als chocolade verkocht worden. Hierin is echter veel mogelijk in de vorm van hoeveelheid cacao en het gebruik van cacaoboter. Imitatie chocolade ook wel cacao fantasie genoemd (producten die minder dan 35% cacao bevatten) kan ook toegepast worden in plaats van echte chocolade. Om nog over de mogelijkheden bij de duurzame soorten chocolade te zwijgen.

Eieren

Bij eieren wordt natuurlijk al snel een koppeling gemaakt naar de gesteldheid van het dier. Is het vrije-uitloop, scharrel of biologisch? Daarin zijn al eindeloze mogelijkheden in het opwaarderen van een minderwaardige stroom (foutieve etikettering).

Kruiden

In het voorbeeld van onze kruidkoek is Ceylon kaneel gebruikt. Deze soort is minimaal een keer de prijs dan de goedkopere cassia kaneel. Goedkopere soorten kruiden gebruiken behoort tot de fraudemogelijkheden.

Fraude taartjes

Ingrediënten kruidkoek

Ingrediënten kruidkoek

Ingrediënten chocoladetaart

Ingrediënten chocoladetaart

Wat was er uiteindelijk gefraudeerd aan onze zelfgemaakte taarten? Wij hebben deze keer een veel duurdere taart gemaakt dan collega’s eigenlijk dachten. Het gebruik van rode biet in een chocolade taart is immers een stuk duurder dan het gebruik van bloem. Ook het gebruik van een duurdere soort kaneel, extra kruiden en specerijen maakt een kruidkoek een stuk duurder dan eentje waar dit niet in zit.

Voedselfraude analyses

Wij kunnen je helpen bij het ontdekken van voedselfraudezaken. Dit doen wij onder andere door het uitvoeren van analyses. Denk hierbij aan het laten bepalen van eiwitgehaltes in bloem of het doorlichten van een keten van duurzame grondstoffen. Samen met jou gaan wij in gesprek om te beoordelen wat er bekend is over de grondstof of het product. Samen met de informatie van historische incidenten per productgroep en opkomende zorgelijke aspecten wordt bepaald wat het risico is. De analyse wordt afgesloten met een conclusie en indien nodig met nieuwe beheersmaatregelen.

Hulp nodig?

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen of heb je vragen? Mail naar info@foodtrust.nl of bel naar 073 3034180. Wij helpen je graag!

taart en ingredienten boxarrow-up

Datum

25-07-2019

Categorie

Blog | Foodtrust

Delen

© 2020 Normec Foodcare Privacy
nlende
Offerte aanvragen
Care for Food Group gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is de Care for Food Group met IvoMar Marktonderzoek overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten
IvoMar Marktonderzoek gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is IvoMar Marktonderzoek met de Care for Food Group overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten