header oranje fruit en groenten

#HeelFoodTrustbakt fraude taartjes

25-07-2019 | Gemiddelde leestijd: 4 min
Dit bericht is 233 keer bekeken

In de vorige blog gingen we dieper in op wat voedselfraude is en wat je er als bedrijf aan kan doen. Deze keer gaan we in op de eindeloze mogelijkheden in de wereld van voedselfraude. Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voorkomen van voedselfraude. Dat houdt in dat veel bedrijven die voedingsmiddelen produceren zich moeten verdiepen in de risico’s op voedselfraude en de mogelijke beheersing hierbij. Producenten, afnemers en consumenten staan er vaak niet bij stil wat er allemaal gemanipuleerd kan worden. Een paar voorbeelden: het kleuren van groentes om ze er vers uit te laten zien, claimen dat er dure of specifieke grondstoffen zijn gebruikt bij de productie terwijl er aroma toegepast wordt of het claimen van een specifieke origine welke het product helemaal niet heeft (bijvoorbeeld biologisch, scharrel of UTZ). Allemaal waarde vermeerderende eigenschappen voor uiteindelijk gebakken lucht.De teamleden van FoodTrust zijn in de huid van de fraudeur gekropen om onze collega’s te laten verbazen wat er bij een “simpele” taart al kan gebeuren. We bakten twee taarten en sjoemelden met wat ingrediënten.

Is mijn gebakje zelfs niet meer veilig?

Bijna alle taarten hebben een basis van bloem, eieren, suiker, boter en/of melk. Daarnaast kan je extra toevoegingen toepassen waarmee je smaak aan de taart geeft. Denk hierbij aan slagroom, chocolade of kruiden. Hieronder worden diverse voorbeelden gegeven. Stelregel is wel dat als het gaat om fraude, de mogelijkheden eindeloos zijn.

Bloem

Voor de patisserie en banket industrie wordt vaak een fijnere bloem gebruikt dan de bloem die voor het bakken van brood gebruikt wordt. Ondanks dat de eigenschappen van patent bloem ook meer passen bij het product, kan er uiteraard ook gebruik worden gemaakt van toevoegingen om het goedkopere tarwebloem op niveau te krijgen van patentbloem.

Chocolade

Ieder product wat vaak al lijkt op chocolade kan als chocolade verkocht worden. Hierin is echter veel mogelijk in de vorm van hoeveelheid cacao en het gebruik van cacaoboter. Imitatie chocolade ook wel cacao fantasie genoemd (producten die minder dan 35% cacao bevatten) kan ook toegepast worden in plaats van echte chocolade. Om nog over de mogelijkheden bij de duurzame soorten chocolade te zwijgen.

Eieren

Bij eieren wordt natuurlijk al snel een koppeling gemaakt naar de gesteldheid van het dier. Is het vrije-uitloop, scharrel of biologisch? Daarin zijn al eindeloze mogelijkheden in het opwaarderen van een minderwaardige stroom (foutieve etikettering).

Kruiden

In het voorbeeld van onze kruidkoek is Ceylon kaneel gebruikt. Deze soort is minimaal een keer de prijs dan de goedkopere cassia kaneel. Goedkopere soorten kruiden gebruiken behoort tot de fraudemogelijkheden.

Fraude taartjes

Ingrediënten kruidkoekIngrediënten kruidkoekIngrediënten chocoladetaartIngrediënten chocoladetaartWat was er uiteindelijk gefraudeerd aan onze zelfgemaakte taarten? Wij hebben deze keer een veel duurdere taart gemaakt dan collega’s eigenlijk dachten. Het gebruik van rode biet in een chocolade taart is immers een stuk duurder dan het gebruik van bloem. Ook het gebruik van een duurdere soort kaneel, extra kruiden en specerijen maakt een kruidkoek een stuk duurder dan eentje waar dit niet in zit.

Voedselfraude analyses

Wij kunnen je helpen bij het ontdekken van voedselfraudezaken. Dit doen wij onder andere door het uitvoeren van analyses. Denk hierbij aan het laten bepalen van eiwitgehaltes in bloem of het doorlichten van een keten van duurzame grondstoffen. Samen met jou gaan wij in gesprek om te beoordelen wat er bekend is over de grondstof of het product. Samen met de informatie van historische incidenten per productgroep en opkomende zorgelijke aspecten wordt bepaald wat het risico is. De analyse wordt afgesloten met een conclusie en indien nodig met nieuwe beheersmaatregelen.

Hulp nodig?

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen of heb je vragen? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag!

thim-zevenbergen.jpg
Auteur: Thim Zevenberg Senior adviseur QA
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

header digitaal inspecteren

Inspecteer jij al digitaal?

Inspecties uitvoeren moet. Inspecties zijn namelijk onderdeel van het verificatieprogramma van het kwaliteitssysteem dat jij met jouw bedrijf hebt gekozen. Je voert inspecties uit om te controleren of...
25 Januari 2020
Carenet

Normec Foodcare Online support: de best passende oplossing voor iedere klant

Klanttevredenheid staat bij Normec Foodcare Online hoog in het vaandel. Daarom staat onze afdeling support iedere werkdag voor alle klanten klaar om vraagstukken telefonisch, per mail of via de chat t...
23 Juni 2020

BRC Food

De BRCGS voor Food Safety is een GFSI (Global Food Safety Initiative) erkende standaard en is 1998 ontwikkeld door Engelse retailers. BRC Food zorgt voor het beheer van de productveiligheid, integrite...
26 Februari 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu