header oranje fruit en groenten

#HeelFoodTrustbakt fraude taartjes

| Gemiddelde leestijd: 4 min
Dit bericht is 587 keer bekeken

In de vorige blog gingen we dieper in op wat voedselfraude is en wat je er als bedrijf aan kan doen. Deze keer gaan we in op de eindeloze mogelijkheden in de wereld van voedselfraude. Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voorkomen van voedselfraude. Dat houdt in dat veel bedrijven die voedingsmiddelen produceren zich moeten verdiepen in de risico’s op voedselfraude en de mogelijke beheersing hierbij. Producenten, afnemers en consumenten staan er vaak niet bij stil wat er allemaal gemanipuleerd kan worden. Een paar voorbeelden: het kleuren van groentes om ze er vers uit te laten zien, claimen dat er dure of specifieke grondstoffen zijn gebruikt bij de productie terwijl er aroma toegepast wordt of het claimen van een specifieke origine welke het product helemaal niet heeft (bijvoorbeeld biologisch, scharrel of UTZ). Allemaal waarde vermeerderende eigenschappen voor uiteindelijk gebakken lucht.De teamleden van FoodTrust zijn in de huid van de fraudeur gekropen om onze collega’s te laten verbazen wat er bij een “simpele” taart al kan gebeuren. We bakten twee taarten en sjoemelden met wat ingrediënten.

Is mijn gebakje zelfs niet meer veilig?

Bijna alle taarten hebben een basis van bloem, eieren, suiker, boter en/of melk. Daarnaast kan je extra toevoegingen toepassen waarmee je smaak aan de taart geeft. Denk hierbij aan slagroom, chocolade of kruiden. Hieronder worden diverse voorbeelden gegeven. Stelregel is wel dat als het gaat om fraude, de mogelijkheden eindeloos zijn.

Bloem

Voor de patisserie en banket industrie wordt vaak een fijnere bloem gebruikt dan de bloem die voor het bakken van brood gebruikt wordt. Ondanks dat de eigenschappen van patent bloem ook meer passen bij het product, kan er uiteraard ook gebruik worden gemaakt van toevoegingen om het goedkopere tarwebloem op niveau te krijgen van patentbloem.

Chocolade

Ieder product wat vaak al lijkt op chocolade kan als chocolade verkocht worden. Hierin is echter veel mogelijk in de vorm van hoeveelheid cacao en het gebruik van cacaoboter. Imitatie chocolade ook wel cacao fantasie genoemd (producten die minder dan 35% cacao bevatten) kan ook toegepast worden in plaats van echte chocolade. Om nog over de mogelijkheden bij de duurzame soorten chocolade te zwijgen.

Eieren

Bij eieren wordt natuurlijk al snel een koppeling gemaakt naar de gesteldheid van het dier. Is het vrije-uitloop, scharrel of biologisch? Daarin zijn al eindeloze mogelijkheden in het opwaarderen van een minderwaardige stroom (foutieve etikettering).

Kruiden

In het voorbeeld van onze kruidkoek is Ceylon kaneel gebruikt. Deze soort is minimaal een keer de prijs dan de goedkopere cassia kaneel. Goedkopere soorten kruiden gebruiken behoort tot de fraudemogelijkheden.

Fraude taartjes

Ingrediënten kruidkoekIngrediënten kruidkoekIngrediënten chocoladetaartIngrediënten chocoladetaartWat was er uiteindelijk gefraudeerd aan onze zelfgemaakte taarten? Wij hebben deze keer een veel duurdere taart gemaakt dan collega’s eigenlijk dachten. Het gebruik van rode biet in een chocolade taart is immers een stuk duurder dan het gebruik van bloem. Ook het gebruik van een duurdere soort kaneel, extra kruiden en specerijen maakt een kruidkoek een stuk duurder dan eentje waar dit niet in zit.

Voedselfraude analyses

Wij kunnen je helpen bij het ontdekken van voedselfraudezaken. Dit doen wij onder andere door het uitvoeren van analyses. Denk hierbij aan het laten bepalen van eiwitgehaltes in bloem of het doorlichten van een keten van duurzame grondstoffen. Samen met jou gaan wij in gesprek om te beoordelen wat er bekend is over de grondstof of het product. Samen met de informatie van historische incidenten per productgroep en opkomende zorgelijke aspecten wordt bepaald wat het risico is. De analyse wordt afgesloten met een conclusie en indien nodig met nieuwe beheersmaatregelen.

Hulp nodig?

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen of heb je vragen? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag!

thim-zevenbergen.jpg
Auteur: Thim Zevenberg Senior adviseur QA
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

dvnutrion

Snel online van start met de overstapservice

Als je gekozen hebt voor een digitale oplossing van Normec Foodcare Online worden altijd één of meerdere implementatiedagen met je ingepland. Tijdens een implementatiedag wordt de software voor je i...
12 Juli 2021
branche-bakkerijen-banket-en-zoetwaren

Onaangekondigde audits: bereid je goed voor

In de foodsector krijg je hoe dan ook steeds vaker te maken met onaangekondigde inspecties en audits. Bijvoorbeeld vanuit de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), klanten of vanuit certifice...
07 Mei 2018
IFS PIA

Hoe betrek ik afdelingen bij het kwaliteitssysteem?

Veel voedingsmiddelenbedrijven hebben te maken met een kwaliteitssysteem. Vaak wordt dit opgesteld en beheert door de kwaliteitsafdeling en doen de andere afdelingen niet veel met het kwaliteitssystee...
12 Februari 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief