header oranje fruit en groenten

Goed voorbereid de audit in: 5 tips

17-02-2020 | Gemiddelde leestijd: 3 min
259 personen hebben dit bericht gelezen

Als kwaliteitsmanager heb je de kwaliteitszaken graag het hele jaar door op orde. Toch gebeurt het in de praktijk wel eens dat vlak vóór de audit nog snel wat puntjes op de i gezet worden. We geven graag wat tips hoe je het hele jaar door zorgt voor een up-to-date kwaliteitssysteem. Zo ben je altijd voorbereid op een (onaangekondigde) audit.

Tip 1: een centrale actielijst

Neem vóór de audit de verbeterpunten uit het vorige auditrapport nog eens goed door. Ben je met alle punten aan de slag gegaan? Of heb je noodzakelijke actiepunten over het hoofd gezien? Door een goede afhandeling van de verbeterpunten en opmerkingen, voorkom je minors en majors tijdens de aankomende audit. Door verbeterpunten en acties direct op te nemen in een centrale actielijst voorkom je dat deze ‘vergeten’ worden. Een digitale actielijst tool helpt je hier bij.

Tip 2: verificatie van rapportages en acties

Je hebt vast weleens meegemaakt dat je tijdens de audit de opmerking kreeg dat rapportages of acties niet geverifieerd waren. Door een duidelijk overzicht te creëren van verslagen en bijbehorende acties, voorkom je dat je verificatiestappen over het hoofd ziet. Het digitaliseren van verslagen geeft je meer overzicht en zo houd je beter grip op het verificatieproces.

Tip 3: inspecties door verschillende medewerkers

Laat inspecties en interne audits gedurende het hele jaar door verschillende medewerkers uitvoeren. Zo worden de processen vanuit verschillende perspectieven bekeken en houd je elkaar scherp. Met een digitale inspectietool laat je op eenvoudige en efficiënte wijze objectieve inspecties uitvoeren door iedereen binnen je organisatie. Dit draagt bij aan continue verbetering en het voorkomt bovendien tekortkomingen tijdens externe audits of inspecties.

Tip 4: automatisch versiebeheer voor documenten

Het gebruik van verouderde documenten is een veel voorkomend verbeterpunt tijdens een audit. Als je een online kwaliteitssysteem met automatische versiebeheer gebruikt, kan dit in de praktijk niet meer fout gaan. Iedere medewerker beschikt zo namelijk altijd over de juiste documentversie.

Tip 5: kennis van medewerkers altijd up-to-date

Tijdens de audit worden vragen gesteld aan medewerkers van diverse afdelingen. Als je ervoor zorgt dat de kennis van medewerkers altijd up-to-date is, zijn zij ook tijdens de audit goed op de hoogte van de instructies en procedures. Er zijn meerdere manieren om dit te realiseren. Zo biedt E-learning een laagdrempelige oplossing om medewerkers tussentijds regelmatig te trainen. Het is zelfs mogelijk om medewerkers via E-learning direct te trainen naar aanleiding van een aangepast of nieuw handboekdocument. Hiermee is de kennis van medewerkers écht altijd up-to-date.

Altijd goed voorbereid de audit in?

Wil je altijd goed voorbereid zijn op een (onaangekondigde) audit of nog meer tips ontvangen? We laten je graag alle oplossingen zien. Plan direct een gratis adviesgesprek! Of neem contact met ons.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing CareNet Online
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

e learning op laptop

Voordelen van trainen E-learning

Door jouw medewerkers te trainen via E-learning ondervinden zowel jouw organisatie als de medewerkers verschillende voordelen. Maar wat zijn nu precies de voordelen? Wij hebben ze voor je op een rijtj...
07 Maart 2017
zelfcontrolesysteem

Getraind aan het werk, utoptie of realiteit?

Bij veel bedrijven binnen de food sector wordt de inzet van uitzendkrachten toegepast. Uitzendkrachten moeten vaak ad hoc inzetbaar zijn. Ook is er meestal sprake van een groot verloop, waarbij uitzen...
26 Oktober 2017
dienst-risicomanagement

Goede koppelingen geven grip

Digitalisering en het koppelen van systemen zijn volgens CareNet Online QA Software dé ontwikkelingen van dit moment. Met kwaliteits- en voedselveiligheidsvraagstukken zijn veel data gemoeid. Het wor...
15 December 2017

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu