Goed voorbereid de audit in: 5 tips

17-02-2020 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 743 keer bekeken

Als kwaliteitsmanager heb je de kwaliteitszaken graag het hele jaar door op orde. Toch gebeurt het in de praktijk wel eens dat vlak vóór de audit nog snel wat puntjes op de i gezet worden. We geven graag wat tips hoe je het hele jaar door zorgt voor een up-to-date kwaliteitssysteem. Zo ben je altijd voorbereid op een (onaangekondigde) audit.

Tip 1: een centrale actielijst

Neem vóór de audit de verbeterpunten uit het vorige auditrapport nog eens goed door. Ben je met alle punten aan de slag gegaan? Of heb je noodzakelijke actiepunten over het hoofd gezien? Door een goede afhandeling van de verbeterpunten en opmerkingen, voorkom je minors en majors tijdens de aankomende audit. Door verbeterpunten en acties direct op te nemen in een centrale actielijst voorkom je dat deze ‘vergeten’ worden. Een digitale actielijst tool helpt je hier bij.

Tip 2: verificatie van rapportages en acties

Je hebt vast weleens meegemaakt dat je tijdens de audit de opmerking kreeg dat rapportages of acties niet geverifieerd waren. Door een duidelijk overzicht te creëren van verslagen en bijbehorende acties, voorkom je dat je verificatiestappen over het hoofd ziet. Het digitaliseren van verslagen geeft je meer overzicht en zo houd je beter grip op het verificatieproces.

Tip 3: inspecties door verschillende medewerkers

Laat inspecties en interne audits gedurende het hele jaar door verschillende medewerkers uitvoeren. Zo worden de processen vanuit verschillende perspectieven bekeken en houd je elkaar scherp. Met een digitale inspectietool laat je op eenvoudige en efficiënte wijze objectieve inspecties uitvoeren door iedereen binnen je organisatie. Dit draagt bij aan continue verbetering en het voorkomt bovendien tekortkomingen tijdens externe audits of inspecties.

Tip 4: automatisch versiebeheer voor documenten

Het gebruik van verouderde documenten is een veel voorkomend verbeterpunt tijdens een audit. Als je een online kwaliteitssysteem met automatische versiebeheer gebruikt, kan dit in de praktijk niet meer fout gaan. Iedere medewerker beschikt zo namelijk altijd over de juiste documentversie.

Tip 5: kennis van medewerkers altijd up-to-date

Tijdens de audit worden vragen gesteld aan medewerkers van diverse afdelingen. Als je ervoor zorgt dat de kennis van medewerkers altijd up-to-date is, zijn zij ook tijdens de audit goed op de hoogte van de instructies en procedures. Er zijn meerdere manieren om dit te realiseren. Zo biedt E-learning een laagdrempelige oplossing om medewerkers tussentijds regelmatig te trainen. Het is zelfs mogelijk om medewerkers via E-learning direct te trainen naar aanleiding van een aangepast of nieuw handboekdocument. Hiermee is de kennis van medewerkers écht altijd up-to-date.

Altijd goed voorbereid de audit in?

Wil je altijd goed voorbereid zijn op een (onaangekondigde) audit of nog meer tips ontvangen? We laten je graag alle oplossingen zien. Plan direct een gratis adviesgesprek! Of neem contact met ons.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
Rick-Veldkamp.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

specificatiebeheer

Infographic check je etiket

Je hebt een nieuw product ontwikkeld en vraagt je af of het etiket wel compleet is. Voldoet het aan de wetgeving? Mis ik niets? Wat er precies op het etiket moet staan, is vastgelegd in Verordening (E...
13 Maart 2020
Challenge test

Is het nodig om een challenge test uit te voeren?

Een challenge test wordt veel ingezet door bedrijven voor de beheersing van Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen. Het product wordt opzettelijk besmet, waarna er wordt gekeken tot ho...
28 Maart 2022
wetboek-hamer

FSSC 22000 versie 4.1: uitleg documenten over voedselfraude en food defense

FSSC heeft twee guidance documenten uitgebracht met betrekking tot food fraud en food defense. Download de documenten op de website van FSSC 22000. Het food fraud guidance document gaat over de achter...
23 Mei 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Rick-Veldkamp.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp

Rick-Veldkamp.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief