Goed en veilig voedsel van boer tot bord

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 480 keer bekeken

Het kopen van een voedingsmiddel in de supermarkt lijkt zo vanzelfsprekend. Maar voordat het eten op je bord ligt, heeft de aardappel, sperzieboon of gehaktbal een hele reis achter de rug. En die reis begint bij de producent van ons voedsel: de boer. Als boer moet je diverse onderzoeken uitvoeren om te zorgen voor goed en veilig eten. En ook in de rest van de keten moet je de voedselveiligheid bewaken.

Bodemonderzoek

Om zeker te weten dat je als boer veilige producten kunt leveren aan de klant, moet je diverse onderzoeken uitvoeren. Allereerst moet de grond waarop je producten teelt of waar je dieren op grazen van goede kwaliteit zijn. Dit meet je door het uitvoeren van bodemonderzoek. Denk hierbij aan bodembemestingsanalyses of nematodenanalyses. Nematoden zijn heel belangrijk voor een gezonde en vruchtbare bodem, maar enkele soorten nematoden kunnen ook schadelijk zijn voor het te telen gewas. Het laboratorium in Deurne is gespecialiseerd in deze analyses en heeft veel kennis en ervaring in huis om de juiste analyses uit te voeren en het juiste advies te geven. Maar ook de mest die op het land wordt gebracht moet onderzocht worden door middel van mestanalyse. Zo weet je of de bodem op maat voedingsstoffen krijgt waarmee bijvoorbeeld gras, rode kool, wortels en prei optimaal groeien.

Veilig voedsel voor dieren

Het drinkwater en voedsel voor de dieren moet uiteraard ook veilig zijn. Hierop moet je dus ook analyses laten uitvoeren. Denk aan microbiologische en chemische analyses. Omdat wateronderzoek vaak enkele keren per jaar uitgevoerd moet worden, bieden we deze service aan in de vorm van een abonnement. Het lab zorgt voor het inplannen en uitvoeren van de monsternames, zodat de analyses altijd op tijd uitgevoerd worden en je volledig ontzorgd bent. Dit doen we al voor diverse ketenconcepten, zoals voor Keten Duurzame Varkenshouderij. Hiermee zijn de deelnemers aan deze concepten zeker van tijdige monsternames en de juiste analyses.

groenten zwart wit

Analyse van AGF producten

Als je aardappelen, groenten of fruit teelt, heb je te maken met specifieke wetgeving, zoals voor residuen van bestrijdingsmiddelen, chemische analyse en microbiologisch onderzoek. Door de juiste onderzoeken uit te voeren, meet je keer op keer de veiligheid van deze producten en ontvangen je klanten veilig voedsel. In onze blog over pesticiden lees je meer over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, -bestrijdingsmiddelen en wetgeving.

Tip: Volg onze Workshop Residuen van bestrijdingsmiddelen of

 de verdiepende Masterclass Residuen van bestrijdingsmiddelen

Een veilige keten

Als de producten voldoende onderzocht en veilig zijn, gaan deze naar de volgende schakel in de keten. Welke schakel dit ook is, in iedere schakel van de keten moet de voedselveiligheid bewaakt worden. Zo ook tijdens transport, opslag, verwerking, verpakking en etikettering. Ook verderop in de keten moeten aanvullende onderzoeken en analyses worden uitgevoerd. Pas als de veiligheid van de voedingsmiddelen in iedere schakel van de keten gegarandeerd is, zijn deze geschikt voor verkoop.

Goed en veilig voedsel

Wil je analyses laten uitvoeren of ben je benieuwd aan welke voedselveiligheids- en kwaliteitsaspecten je moet denken voor jouw bedrijf? We helpen iedere schakel in de keten bij het realiseren van goed en veilig eten. Vanaf een goede grond bij de boer tot en met een goed verpakt en geëtiketteerd product en een veilig en lekker product op het bord van de consument. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem contact op met onze specialisten.

logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
michel-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Product Manager Levensmiddelen Michel Witmer.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

besmettingsbronnen

5 onverwachte besmettingsbronnen binnen je productielocatie

Het is belangrijk om binnen je bedrijf de hygiëne op orde te hebben. Daarom doe je er waarschijnlijk alles aan om de hygiëne te borgen: je hebt goede schoonmaakprocedures, personeel is goed getraind...
28 Juni 2022
Spezifikationsmanagement

5 veelgemaakte fouten op een etiket

De behoefte aan juiste en duidelijke etiketten is de laatste jaren flink gegroeid. De consument wordt namelijk steeds kritischer en wil goed geïnformeerd worden om weloverwogen keuzes te maken. Echte...
10 Maart 2021
dienst-risicomanagement

Voedselfraudebeheersing in de praktijk

Het is voor bedrijven een hele uitdaging om de beste aanpak te bedenken voor voedselfraudebeheersing. Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voor...
28 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

michel-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Product Manager Levensmiddelen Michel Witmer

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

michel-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief