• nl
    • en
    • de

Getraind aan het werk, utoptie of realiteit?

Bij veel bedrijven binnen de food sector wordt de inzet van uitzendkrachten toegepast. Uitzendkrachten moeten vaak ad hoc inzetbaar zijn. Ook is er meestal sprake van een groot verloop, waarbij uitzendkrachten na enkele dagen weer stoppen met werkzaamheden. In de praktijk komt het hierdoor mogelijk wel eens voor dat uitzendkrachten aan de slag gaan, terwijl zij nog geen training hebben gehad over voedselveilig werken binnen de organisatie. Deze training ontvangen ze dan bijvoorbeeld in de loop van de inwerkperiode. Hierdoor kunnen de kwaliteit en voedselveiligheid van je producten, onbedoeld, in gevaar komen. In een ideale situatie zorg je ervoor dat alle medewerkers (vast of tijdelijk) getraind zijn, voordat zij je productie- en opslagruimten betreden. Is dit een utopie of realiteit?

Gezamenlijke organisatie van trainingen

Met training via E-learning kan dit zeker realiteit worden. Je zorgt voor flexibiliteit, overzicht en eenvoudig beheer. Het uitzendbureau kan namelijk (beperkte) rechten verkrijgen voor de E-learning module, waarbij zij in staat is om uitzendkrachten uit te nodigen voor het volgen van één of meerdere E-learning trainingen. Na het ontvangen van een eenvoudige instructie over de werkwijze, kan het uitzendbureau hier direct mee aan de slag. Uitzendkrachten mogen vervolgens het bedrijf pas betreden, als zij geslaagd zijn voor de betreffende E-learning training(en). Vaste medewerkers worden door de eigen HR-afdeling (Human Resources) uitgenodigd voor de E-learning trainingen. Via de competentiematrix heeft de HR-afdeling direct inzicht in de inzetbaarheid van medewerkers op diverse afdelingen. Zo wordt een gezamenlijke organisatie van trainingen georganiseerd, waarbij de HR-afdeling veel werk uit handen kan geven, maar toch het overzicht behoudt.

Een voorbeeld uit de praktijk

Een bedrijf in de vleessector met acht locaties heeft inmiddels meer dan 10.000 cursisten E-learning trainingen laten volgen. De trainingen worden gevolgd in de Nederlandse, Poolse of Engelse taal en de inhoud van de trainingen is afgestemd op de specifieke situatie van de locatie waar de medewerker aan de slag gaat. Er is een onderscheid gemaakt tussen vaste medewerkers per locatie en uitzendkrachten per uitzendbureau. Vaste medewerkers worden door de HR manager van de betreffende locatie uitgenodigd voor het volgen van de E-learning training. Uitzendkrachten worden door het betreffende uitzendbureau uitgenodigd voor het volgen van de E-learning training.

Uitzendkrachten en vaste medewerkers mogen pas bij het bedrijf komen werken als zij geslaagd zijn voor de trainingen. De bezetting op de afdelingen wisselt dagelijks per locatie, ook werken uitzendkrachten in sommige gevallen slechts één dag of enkele dagen op een locatie. De HR- en kwaliteitsafdelingen op de verschillende locaties behouden het overzicht eenvoudig via de cursistengroepen, competentiematrix en visuele planning in de E-learning module. Zo weten zij direct wie op welke afdeling en locatie inzetbaar is.

zelfcontrolesysteem boxarrow-up

Datum

26-10-2017

Categorie

Blog | CareNet Online

Delen

© 2019 Normec Foodcare Privacy
nlende
Offerte aanvragen
Care for Food Group gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is de Care for Food Group met IvoMar Marktonderzoek overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten
IvoMar Marktonderzoek gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is IvoMar Marktonderzoek met de Care for Food Group overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten