FSSC 22000 versie 4.1: verplicht voedselfraudeplan

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 622 keer bekeken

Januari 2018 is versie 4.1 van de FSSC 22000 norm ingegaan. Nieuw aan deze versie ten opzichte van de vorige versie is onder andere normelement 2.1.4.4. Met dit normelement heeft de FSSC 22000 als laatste GFSI norm nu ook opgenomen dat er een plan moet zijn hoe er moet worden omgegaan met voedselfraude en hoe dit binnen het bedrijf wordt beheerd.

Voedselfraude risicoanalyse

In de FSSC 22000 norm (normelement 2.1.4.4) wordt gevraagd om een analyse uit te voeren om zo de mogelijke risico’s te benoemen en controle maatregelen hiervoor te implementeren. Omdat voedselfraude gaat om het gedeelte van het proces waarbij opzettelijk producten gemanipuleerd worden vanuit economisch belang is het bij deze analyse belangrijk om mogelijke risico’s zowel in het proces als vanuit de grondstoffen te beoordelen. Voorbeelden van mogelijke risico’s zijn de lengte van de gehele keten voordat het product je bereikt of dat het aanbod van een bepaalde grondstof streek- en/of seizoensgebonden is.

Beheersmaatregelen implementeren

Onderdeel van het voedselfraudeplan is ook het implementeren van beheersmaatregelen. Na het uitvoeren van de analyse is het belangrijk om te beoordelen welke maatregelen er genomen kunnen worden om eventuele voedselfraude tijdig te voorkomen of te reduceren en ervoor te zorgen dat het bedrijf niet onderdeel wordt van het op de markt brengen van frauduleuze producten en/of diensten.

Een voorbeeld is een ketenbeheersprogramma waarbij het product bijvoorbeeld een keurmerk draagt. Er dient dan bijvoorbeeld beoordeeld te worden hoe zeker wordt gesteld dat een grondstof werkelijk het keurmerk kan en mag bevatten. Daarnaast kan bijvoorbeeld ook beoordeeld worden waar er geclaimd wordt dat er een bepaalde toevoeging aan het product wordt gegeven en hoe zeker wordt gesteld dat de toevoeging echt in het product zit. De beheersmaatregelen dienen uiteindelijk opgenomen te worden in het kwaliteitsmanagement- systeem en geïmplementeerd te worden zodat men naast voedselkwaliteit ook op voedselfraude kan controleren. Enkele voorbeelden van te implementeren beheersmaatregelen:

  • Het uitvoeren van DNA testen om te controleren of het ingekochte vlees daadwerkelijk rundvlees is
  • Het uitvoeren van een massabalans om zo te beoordelen of de juiste hoeveelheden van de grondstof gebruikt is

FSSC gecertificeerd, wat nu?

Om te voldoen aan het nieuwe normelement van versie 4.1 moet er een voedselfraudeplan opgesteld worden gebaseerd op een volledige risicoanalyse. Deze analyse dient uitgevoerd te worden voor iedere grondstof of ieder product.

Hulp nodig?

Mocht je de kennis hier niet voor in huis hebben, dan kan je dit uitbesteden.De projectmanagers van Normec Foodcare ondersteunen je graag bij het opzetten en uitvoeren van bijvoorbeeld een VACCP-inventarisatie of voedselfraudeplan. Neem contact met ons op.

angelique-van-oostveen-1.jpg
Auteur: Angelique van Oostveen Senior adviseur QA
angelique-van-oostveen-1.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Senior adviseur QA Angelique van Oostveen.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

besmettingsbronnen

5 onverwachte besmettingsbronnen binnen je productielocatie

Het is belangrijk om binnen je bedrijf de hygiëne op orde te hebben. Daarom doe je er waarschijnlijk alles aan om de hygiëne te borgen: je hebt goede schoonmaakprocedures, personeel is goed getraind...
28 Juni 2022
Spezifikationsmanagement

5 veelgemaakte fouten op een etiket

De behoefte aan juiste en duidelijke etiketten is de laatste jaren flink gegroeid. De consument wordt namelijk steeds kritischer en wil goed geïnformeerd worden om weloverwogen keuzes te maken. Echte...
10 Maart 2021
dienst-risicomanagement

Voedselfraudebeheersing in de praktijk

Het is voor bedrijven een hele uitdaging om de beste aanpak te bedenken voor voedselfraudebeheersing. Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voor...
28 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief