header oranje fruit en groenten

FSSC 22000 versie 4.1: verplicht voedselfraudeplan

22-02-2018 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 181 keer bekeken

Januari 2018 is versie 4.1 van de FSSC 22000 norm ingegaan. Nieuw aan deze versie ten opzichte van de vorige versie is onder andere normelement 2.1.4.4. Met dit normelement heeft de FSSC 22000 als laatste GFSI norm nu ook opgenomen dat er een plan moet zijn hoe er moet worden omgegaan met voedselfraude en hoe dit binnen het bedrijf wordt beheerd.

Voedselfraude risicoanalyse

In de FSSC 22000 norm (normelement 2.1.4.4) wordt gevraagd om een analyse uit te voeren om zo de mogelijke risico’s te benoemen en controle maatregelen hiervoor te implementeren. Omdat voedselfraude gaat om het gedeelte van het proces waarbij opzettelijk producten gemanipuleerd worden vanuit economisch belang is het bij deze analyse belangrijk om mogelijke risico’s zowel in het proces als vanuit de grondstoffen te beoordelen. Voorbeelden van mogelijke risico’s zijn de lengte van de gehele keten voordat het product je bereikt of dat het aanbod van een bepaalde grondstof streek- en/of seizoensgebonden is.

Beheersmaatregelen implementeren

Onderdeel van het voedselfraudeplan is ook het implementeren van beheersmaatregelen. Na het uitvoeren van de analyse is het belangrijk om te beoordelen welke maatregelen er genomen kunnen worden om eventuele voedselfraude tijdig te voorkomen of te reduceren en ervoor te zorgen dat het bedrijf niet onderdeel wordt van het op de markt brengen van frauduleuze producten en/of diensten.

Een voorbeeld is een ketenbeheersprogramma waarbij het product bijvoorbeeld een keurmerk draagt. Er dient dan bijvoorbeeld beoordeeld te worden hoe zeker wordt gesteld dat een grondstof werkelijk het keurmerk kan en mag bevatten. Daarnaast kan bijvoorbeeld ook beoordeeld worden waar er geclaimd wordt dat er een bepaalde toevoeging aan het product wordt gegeven en hoe zeker wordt gesteld dat de toevoeging echt in het product zit. De beheersmaatregelen dienen uiteindelijk opgenomen te worden in het kwaliteitsmanagement- systeem en geïmplementeerd te worden zodat men naast voedselkwaliteit ook op voedselfraude kan controleren. Enkele voorbeelden van te implementeren beheersmaatregelen:

  • Het uitvoeren van DNA testen om te controleren of het ingekochte vlees daadwerkelijk rundvlees is
  • Het uitvoeren van een massabalans om zo te beoordelen of de juiste hoeveelheden van de grondstof gebruikt is

FSSC gecertificeerd, wat nu?

Om te voldoen aan het nieuwe normelement van versie 4.1 moet er een voedselfraudeplan opgesteld worden gebaseerd op een volledige risicoanalyse. Deze analyse dient uitgevoerd te worden voor iedere grondstof of ieder product.

Hulp nodig?

Mocht je de kennis hier niet voor in huis hebben, dan kan je dit uitbesteden.De projectmanagers van Normec Foodcare ondersteunen je graag bij het opzetten en uitvoeren van bijvoorbeeld een VACCP-inventarisatie of voedselfraudeplan. Neem contact met ons op.

angelique-van-oostveen-1.jpg
Auteur: Angelique van Oostveen Senior adviseur QA
angelique-van-oostveen-1.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Senior adviseur QA Angelique van Oostveen.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

houten boxen

Hoe weet je of houten verpakkingen aan de eisen voldoen?

Houten verpakkingen hebben veel voordelen: ze zijn sterk, duurzaam en te gebruiken voor vele toepassingen. Wereldwijd zijn afspraken gemaakt waar houtverpakkingen aan moeten voldoen. De NVWA heeft bek...
04 November 2020
foodlab test

Je hebt een Listeria studie afgerond. En nu?

Als voedselproducerend bedrijf ben je (wettelijk) verantwoordelijk om veilige producten op de markt te brengen.  Voedselveiligheidssystemen zijn geïmplementeerd om risico’s en gevaren te eliminere...
09 Oktober 2020
cherry tomaten

De beste in tomaten

Er is geen AGF-categorie waar de laatste jaren zoveel aandacht aan rassenkeuze en smaak wordt besteed als de tomatencategorie. Vooral cherrytomaatjes zijn populair onder de consumenten. Hoe creëer je...
09 Oktober 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu