header oranje fruit en groenten

FSSC 22000 versie 4.1: uitleg documenten over voedselfraude en food defense

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 1067 keer bekeken

FSSC heeft twee guidance documenten uitgebracht met betrekking tot food fraud en food defense. Download de documenten op de website van FSSC 22000. Het food fraud guidance document gaat over de achtergrond van voedselfraude in combinatie met de FSSC 22000 standaarden. Het food defense document gaat meer over de implementatie van food defense in een organisatie.

Food fraud guidance document

In de food fraud guidance document wordt ingegaan op de achtergrond en de definities van voedselfraude in combinatie met de gestelde eisen in de FSSC 22000 standaard. Om te voldoen aan de eisen wordt de volgende werkwijze voorgesteld:

 • Een voedselfraude team samenstellen.
 • Een voedselfraude assessment/kwetsbaarheidsanalyse uitvoeren.
 • Bepalen welke maatregelen nodig zijn om risico’s op dit gebied te verlagen.
 • De kwetsbaarheidsbeoordeling, maatregelen, verificatie en incidentbeheerprocedures in een voedselfraude beperkingsplan opnemen ondersteund door het voedselveiligheidsbeheersysteem.
 • Effectieve opleiding- en communicatiestrategieën opzetten en het plan voor voedselfraudebeperking uitvoeren.

Voedselfraudeteam Verder komen in het document voorbeelden van fraude types aan bod en mogelijkheden die gebruikt kunnen worden bij het uitvoeren van de kwetsbaarheidsanalyse. Er wordt een voorstel gegeven voor het opzetten van een voedselfraudeteam. Afdelingen zoals inkoop, productie, productontwikkeling, juridische zaken, beveiliging en kwaliteit kunnen hier onderdeel van zijn. Ook wordt gesteld dat een voedselfraude team waarschijnlijk anders is qua samenstelling dan een kwaliteitsteam of food defense-team en dat externe deskundigheid mogelijk vereist is. In het guidance document is opgenomen dat training voor een voedselfraudeteam verplicht is. Michigan State University wordt als voorbeeld genoemd. Zij geven gratis webgebaseerde cursussen (MOOC Food Fraud-auditgids – MOOC = open online cursus).AuditsOver audits wordt aangegeven dat auditoren alleen controleren hoe goed het bedrijf zichzelf heeft beschermd en of alle door FSSC 22000 vereiste elementen aanwezig zijn. Deze aanpak komt overeen met de verificatie van een HACCP-plan tijdens de voedselveiligheidsaudit.

Food defense guidance document

Het food defense guidance document is op dezelfde wijze opgesteld. Ook hierin zijn voorstellen opgenomen over de implementatie van food defense. Om te voldoen aan de eisen wordt de volgende werkwijze voorgesteld:

 • Een food defense team samenstellen. Denk hierbij ook aan afdelingen en stakeholders buiten de organisatie zoals IT, serverondersteuning en andere bedrijven in de keten.
 • Een dreigingsevaluatie uitvoeren, potentiële bedreigingen en kwetsbaarheden identificeren en evalueren.
 • Bepalen welke maatregelen nodig zijn om risico’s op dit gebied te verlagen.
 • De dreigingsevaluatie, maatregelen, verificatie en incidentbeheerprocedures opnemen in het food defense plan dat wordt ondersteund door het voedselveiligheidsbeheersysteem.
 • Ontwikkel effectieve opleiding- en communicatiestrategieën en voer het food defense plan uit.

Food defense planHet food defense guidance document verwijst naar verschillende tools die gebruikt kunnen worden en online beschikbaar zijn. In essentie probeert een food defense plan de volgende belangrijke vragen te beantwoorden:

 • Wie wil het bedrijf mogelijk aanvallen?
 • Hoe kunnen ze het doen?
 • Wat is de potentiële impact op de volksgezondheid?
 • Hoe kan het bedrijf voorkomen dat dit gebeurt?

Het food defense plan moet worden ondersteund door het Food Safety Management System van de organisatie voor alle producten. Dit houdt in dat het plan elementen zoals beperkende maatregelen, verificatieactiviteiten, correcties en corrigerende maatregelen, opleiding, verantwoordelijkheden, archivering en continue verbetering moet bevatten. Bovendien moet het FSMS een food defense element hebben in bijvoorbeeld beleid, interne audits, managementreview, enzovoort.Voor het Food defense team wordt ook gesteld dat passende training verplicht is.Auditoren zullen tijdens de audit de beoordeling van de dreiging en de identificatie en implementatie van risico beperkende maatregelen beoordelen en of hiermee de FSSC 22000 eisen voldoende zijn uitgevoerd.

Ondersteuning nodig bij het uitvoeren van voedselfraude studies en/of food defense analyses? Onze specialisten helpen je graag. Neem contact met ons op.

angelique-van-oostveen-1.jpg
Auteur: Angelique van Oostveen Senior adviseur QA
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

dvnutrion

Snel online van start met de overstapservice

Als je gekozen hebt voor een digitale oplossing van Normec Foodcare Online worden altijd één of meerdere implementatiedagen met je ingepland. Tijdens een implementatiedag wordt de software voor je i...
12 Juli 2021
branche-bakkerijen-banket-en-zoetwaren

Onaangekondigde audits: bereid je goed voor

In de foodsector krijg je hoe dan ook steeds vaker te maken met onaangekondigde inspecties en audits. Bijvoorbeeld vanuit de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), klanten of vanuit certifice...
07 Mei 2018
IFS PIA

Hoe betrek ik afdelingen bij het kwaliteitssysteem?

Veel voedingsmiddelenbedrijven hebben te maken met een kwaliteitssysteem. Vaak wordt dit opgesteld en beheert door de kwaliteitsafdeling en doen de andere afdelingen niet veel met het kwaliteitssystee...
12 Februari 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief