• nl
  • en
  • de

FSSC 22000 versie 4.1: uitleg documenten over voedselfraude en food defense

FSSC heeft twee guidance documenten uitgebracht met betrekking tot food fraud en food defense. Deze zijn hier te downloaden op de website van FSSC 22000. Het food fraud guidance document gaat over de achtergrond van voedselfraude in combinatie met de FSSC 22000 standaarden. Het food defense document gaat meer over de implementatie van food defense in een organisatie.

Food fraud guidance document

In de food fraud guidance document wordt ingegaan op de achtergrond en de definities van voedselfraude in combinatie met de gestelde eisen in de FSSC 22000 standaard. Om te voldoen aan de eisen wordt de volgende werkwijze voorgesteld:

 • Een voedselfraude team samenstellen.
 • Een voedselfraude assessment/kwetsbaarheidsanalyse uitvoeren.
 • Bepalen welke maatregelen nodig zijn om risico’s op dit gebied te verlagen.
 • De kwetsbaarheidsbeoordeling, maatregelen, verificatie en incidentbeheerprocedures in een voedselfraude beperkingsplan opnemen ondersteund door het voedselveiligheidsbeheersysteem.
 • Effectieve opleiding- en communicatiestrategieën opzetten en het plan voor voedselfraudebeperking uitvoeren.

Voedselfraudeteam 
Verder komen in het document voorbeelden van fraude types aan bod en mogelijkheden die gebruikt kunnen worden bij het uitvoeren van de kwetsbaarheidsanalyse. Er wordt een voorstel gegeven voor het opzetten van een voedselfraudeteam. Afdelingen zoals inkoop, productie, productontwikkeling, juridische zaken, beveiliging en kwaliteit kunnen hier onderdeel van zijn. Ook wordt gesteld dat een voedselfraude team waarschijnlijk anders is qua samenstelling dan een kwaliteitsteam of food defense-team en dat externe deskundigheid mogelijk vereist is. In het guidance document is opgenomen dat training voor een voedselfraudeteam verplicht is. Michigan State University wordt als voorbeeld genoemd. Zij geven gratis webgebaseerde cursussen (MOOC Food Fraud-auditgids – MOOC = open online cursus).

Audits
Over audits wordt aangegeven dat auditoren alleen controleren hoe goed het bedrijf zichzelf heeft beschermd en of alle door FSSC 22000 vereiste elementen aanwezig zijn. Deze aanpak komt overeen met de verificatie van een HACCP-plan tijdens de voedselveiligheidsaudit.

Food defense guidance docdument

Het food defense guidance document is op dezelfde wijze opgesteld. Ook hierin zijn voorstellen opgenomen over de implementatie van food defense. Om te voldoen aan de eisen wordt de volgende werkwijze voorgesteld:

 • Een food defense team samenstellen. Denk hierbij ook aan afdelingen en stakeholders buiten de organisatie zoals IT, serverondersteuning en andere bedrijven in de keten.
 • Een dreigingsevaluatie uitvoeren, potentiële bedreigingen en kwetsbaarheden identificeren en evalueren.
 • Bepalen welke maatregelen nodig zijn om risico’s op dit gebied te verlagen.
 • De dreigingsevaluatie, maatregelen, verificatie en incidentbeheerprocedures opnemen in het food defense plan dat wordt ondersteund door het voedselveiligheidsbeheersysteem.
 • Ontwikkel effectieve opleiding- en communicatiestrategieën en voer het food defense plan uit.

Food defense plan
Het food defense guidance document verwijst naar verschillende tools die gebruikt kunnen worden en online beschikbaar zijn. In essentie probeert een food defense plan de volgende belangrijke vragen te beantwoorden:

 • Wie wil het bedrijf mogelijk aanvallen?
 • Hoe kunnen ze het doen?
 • Wat is de potentiële impact op de volksgezondheid?
 • Hoe kan het bedrijf voorkomen dat dit gebeurt?

Het food defense plan moet worden ondersteund door het Food Safety Management System van de organisatie voor alle producten. Dit houdt in dat het plan elementen zoals beperkende maatregelen, verificatieactiviteiten, correcties en corrigerende maatregelen, opleiding, verantwoordelijkheden, archivering en continue verbetering moet bevatten. Bovendien moet het FSMS een food defense element hebben in bijvoorbeeld beleid, interne audits, managementreview, enzovoort.

Voor het Food defense team wordt ook gesteld dat passende training verplicht is.

Auditoren zullen tijdens de audit de beoordeling van de dreiging en de identificatie en implementatie van risico beperkende maatregelen beoordelen en of hiermee de FSSC 2200 eisen voldoende zijn uitgevoerd.

Indien je ondersteuning nodig hebt bij het uitvoeren van voedselfraude studies en/of food defense analyses, kan FoodTrust je hierbij helpen.

wetboek hamer boxarrow-up

Datum

23-05-2018

Categorie

Blog

Delen

© 2019 Normec Foodcare Privacy
nlende
Offerte aanvragen
Care for Food Group gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is de Care for Food Group met IvoMar Marktonderzoek overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten
IvoMar Marktonderzoek gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is IvoMar Marktonderzoek met de Care for Food Group overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten