header oranje fruit en groenten

FSSC 22000 versie 4.1: uitleg documenten over voedselfraude en food defense

23-05-2018 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 451 keer bekeken

FSSC heeft twee guidance documenten uitgebracht met betrekking tot food fraud en food defense. Download de documenten op de website van FSSC 22000. Het food fraud guidance document gaat over de achtergrond van voedselfraude in combinatie met de FSSC 22000 standaarden. Het food defense document gaat meer over de implementatie van food defense in een organisatie.

Food fraud guidance document

In de food fraud guidance document wordt ingegaan op de achtergrond en de definities van voedselfraude in combinatie met de gestelde eisen in de FSSC 22000 standaard. Om te voldoen aan de eisen wordt de volgende werkwijze voorgesteld:

 • Een voedselfraude team samenstellen.
 • Een voedselfraude assessment/kwetsbaarheidsanalyse uitvoeren.
 • Bepalen welke maatregelen nodig zijn om risico’s op dit gebied te verlagen.
 • De kwetsbaarheidsbeoordeling, maatregelen, verificatie en incidentbeheerprocedures in een voedselfraude beperkingsplan opnemen ondersteund door het voedselveiligheidsbeheersysteem.
 • Effectieve opleiding- en communicatiestrategieën opzetten en het plan voor voedselfraudebeperking uitvoeren.

Voedselfraudeteam Verder komen in het document voorbeelden van fraude types aan bod en mogelijkheden die gebruikt kunnen worden bij het uitvoeren van de kwetsbaarheidsanalyse. Er wordt een voorstel gegeven voor het opzetten van een voedselfraudeteam. Afdelingen zoals inkoop, productie, productontwikkeling, juridische zaken, beveiliging en kwaliteit kunnen hier onderdeel van zijn. Ook wordt gesteld dat een voedselfraude team waarschijnlijk anders is qua samenstelling dan een kwaliteitsteam of food defense-team en dat externe deskundigheid mogelijk vereist is. In het guidance document is opgenomen dat training voor een voedselfraudeteam verplicht is. Michigan State University wordt als voorbeeld genoemd. Zij geven gratis webgebaseerde cursussen (MOOC Food Fraud-auditgids – MOOC = open online cursus).AuditsOver audits wordt aangegeven dat auditoren alleen controleren hoe goed het bedrijf zichzelf heeft beschermd en of alle door FSSC 22000 vereiste elementen aanwezig zijn. Deze aanpak komt overeen met de verificatie van een HACCP-plan tijdens de voedselveiligheidsaudit.

Food defense guidance document

Het food defense guidance document is op dezelfde wijze opgesteld. Ook hierin zijn voorstellen opgenomen over de implementatie van food defense. Om te voldoen aan de eisen wordt de volgende werkwijze voorgesteld:

 • Een food defense team samenstellen. Denk hierbij ook aan afdelingen en stakeholders buiten de organisatie zoals IT, serverondersteuning en andere bedrijven in de keten.
 • Een dreigingsevaluatie uitvoeren, potentiële bedreigingen en kwetsbaarheden identificeren en evalueren.
 • Bepalen welke maatregelen nodig zijn om risico’s op dit gebied te verlagen.
 • De dreigingsevaluatie, maatregelen, verificatie en incidentbeheerprocedures opnemen in het food defense plan dat wordt ondersteund door het voedselveiligheidsbeheersysteem.
 • Ontwikkel effectieve opleiding- en communicatiestrategieën en voer het food defense plan uit.

Food defense planHet food defense guidance document verwijst naar verschillende tools die gebruikt kunnen worden en online beschikbaar zijn. In essentie probeert een food defense plan de volgende belangrijke vragen te beantwoorden:

 • Wie wil het bedrijf mogelijk aanvallen?
 • Hoe kunnen ze het doen?
 • Wat is de potentiële impact op de volksgezondheid?
 • Hoe kan het bedrijf voorkomen dat dit gebeurt?

Het food defense plan moet worden ondersteund door het Food Safety Management System van de organisatie voor alle producten. Dit houdt in dat het plan elementen zoals beperkende maatregelen, verificatieactiviteiten, correcties en corrigerende maatregelen, opleiding, verantwoordelijkheden, archivering en continue verbetering moet bevatten. Bovendien moet het FSMS een food defense element hebben in bijvoorbeeld beleid, interne audits, managementreview, enzovoort.Voor het Food defense team wordt ook gesteld dat passende training verplicht is.Auditoren zullen tijdens de audit de beoordeling van de dreiging en de identificatie en implementatie van risico beperkende maatregelen beoordelen en of hiermee de FSSC 2200 eisen voldoende zijn uitgevoerd.

Ondersteuning nodig bij het uitvoeren van voedselfraude studies en/of food defense analyses? Onze specialisten helpen je graag. Neem contact met ons op.

angelique-van-oostveen-1.jpg
Auteur: Angelique van Oostveen Senior adviseur QA
Roel-Botden.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

header digitale registraties

Snel en makkelijk voedselveilig werken met een goedgekeurde hygiënecode

Door te werken met een goedgekeurde hygiënecode, kun je als levensmiddelenbedrijf snel en zonder grote investeringen in een bedrijfseigen voedselveiligheidsplan aan de wettelijke eisen voldoen. Hoe k...
11 Februari 2021
kwaliteitsmanagement software

Kwaliteitsmanagement software: waarom het jou helpt

Op je kwaliteitsafdeling heb je te maken met diverse eisen uit wet- en regelgeving en certificeringsnormen, zoals BRC, IFS en FSSC 22000. Met voortdurende veranderingen in deze eisen wordt het takenpa...
28 December 2020
etiket alcohol

Alcoholische dranken: wat moet er op het etiket?

In verordening (EU) nr. 1169/2011 is vastgelegd welke voedselinformatie verplicht vermeld moet worden op etiketten van levensmiddelen. Alcoholische dranken moeten hier ook aan voldoen. Echter zijn nie...
11 Augustus 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Roel-Botden.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Roel Botden

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Roel-Botden.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu