header oranje fruit en groenten

Zo voorkom je fouten in allergenenmanagement 

| Gemiddelde leestijd: 4 min
Dit bericht is 253 keer bekeken

Helaas komen fouten in allergenenmanagement in de praktijk vaak voor. De risico’s voor de allergische consument en je bedrijf zijn groot. Eisen in onder andere GFSI erkende standaarden zijn de afgelopen jaren dan ook aanzienlijk aangescherpt. Wat zijn de meest voorkomende tekortkomingen tijdens audits? En hoe voorkom je fouten in allergenenmanagement? 

Meest voorkomende fouten in allergenenmanagement 

Tijdens audits, zoals BRCGS, IFS, FSSC 22000, NVWA en klant specifieke audits zien we diverse fouten op gebied van allergenenmanagement voorbijkomen. Dit zijn de meest voorkomende fouten: 

 • Grondstofspecificaties zijn gewijzigd, maar de allergenenoverzichten zijn niet bijgewerkt 
 • Het allergenenoverzicht is niet inzichtelijk voor medewerkers op de werkvloer 
 • Schoonmaakvalidaties zijn (nog) niet uitgevoerd 
 • Allergenenstatus van halffabricaten en rework is niet duidelijk 
 • Personeel, waaronder uitzendkrachten en externen, is niet aantoonbaar opgeleid  
 • Geen allergenenplattegrond en bijbehorende risicoanalyse per proces aanwezig 
 • Gevaren tijdens opslag en transport zijn niet inzichtelijk 

Wat zijn de allergeneneisen van retailers, BRCGS en IFS? 

Zowel retailbedrijven als GFSI erkende standaarden eisen tegenwoordig dat kruisbesmetting van allergenen in kaart is gebracht. Ook wordt vereist dat kwantitatief is onderbouwd of vrijwillige vermelding van kruisbesmetting met allergenen noodzakelijk is. 

In de nieuwste versies van BRCGS Global Standard Food Safety (versie 9) en de IFS Food Standard (draft versie 8) zijn de eisen voor een goed gedocumenteerde risicobeoordeling ten aanzien van allergenen aangescherpt.  

Inmiddels is het een vereiste dat voor alle grondstoffen in kaart is gebracht wat de allergenen zijn en of er mogelijk sprake is van kruisbesmetting. Daarnaast wordt een risicobeoordeling vereist voor kruisbesmettingen en moeten procedures zijn opgezet om kruisbesmetting te voorkomen. Pas als een gefundeerde risicobeoordeling aantoont dat kruisbesmetting niet geheel kan worden voorkomen en vervolgens blijkt dat referentiewaarden voor allergenen zijn overschreden kan een vrijwillige waarschuwing op het etiket worden geplaatst waarin de kans op kruisbesmetting met allergenen wordt aangeduid. 

Quality control food

Hoe voorkom je fouten in allergenenmanagement? 

Door allergenenmanagement goed te integreren in het kwaliteitsmanagementsysteem worden tekortkomingen voorkomen. Belangrijk is dat iedereen het belang en de verantwoordelijkheden kent op gebied van allergenenbeheersing. Dus zowel inkoper als verkoper, transportmedewerker als specificatiebeheerder, commercieel manager als productiemedewerker, schoonmaker als technische dienst medewerker en bovenal de directie. 

Volg de juiste stappen 

Goed allergenenmanagement bereik je door het volgen van de juiste stappen, zoals: 

 • Breng in kaart op welke plaatsen in je bedrijf allergenen aanwezig zijn. Zowel in grondstoffen, halffabricaten en eindproducten als verspreiding door de fabriek.  
 • Stel een beleid vast over welke allergenen je wel of niet op locatie wilt hebben en hoe je dat beheerst.  
 • Bereken het kruisbesmettingsniveau. 
 • Train medewerkers voldoende, bijvoorbeeld via een E-learning Allergenenbeheersing in productie of een praktijkgerichte training op je locatie

Vaak kun je het allergenenmanagementsysteem prima integreren in het bestaande kwaliteitssysteem. Door zelf een praktijkgerichte training te volgen in allergenenmanagement krijg je inzicht in hoe je dat aan moet pakken.  

Training met praktische tips en tools 

In de training Allergenenbeheersing met VITAL® krijg je op een praktische manier inzicht in de implementatie van een allergenenmanagementsysteem. Je krijgt zowel inzicht in de achtergronden als praktische handreikingen om de informatie omtrent allergenen in kaart te brengen, zowel kwalitatief als kwantitatief. Na afloop van de training weet je welke gegevens noodzakelijk zijn om een VITAL®-berekening te kunnen uitvoeren en kun je deze zelfstandig uitvoeren. Waarom het belangrijk is dat je weet hoe je een VITAL®-berekening kunt uitvoeren, lees je in onderstaande toelichting.

De Europese Commissie gaf in september 2022 in een nieuwe versie uit van de mededeling voor beheersing van voedselveiligheid met daarin een toelichting op het voorkomen van kruisbesmetting met allergenen. Hierin staat onder andere dat het vermelden van (mogelijke) kruisbesmettingen met allergenen op een etiket gebaseerd moet zijn op bevindingen van een passende risicobeoordeling. Het is hiervoor essentieel dat je weet hoe je een VITAL®-berekening moet uitvoeren.

Hulp nodig? 

Ga gestructureerd te werk als je allergenenmanagement gaat implementeren binnen je kwaliteitssysteem. Roep bij twijfel de hulp in van onze allergenenspecialisten. Zij zijn je sparringpartner voor het allergenenmanagementsysteem en helpen je onder andere bij: 

Vraag ondersteuning aan voor allergenenmanagement

Meer inzicht in allergenenmanagement?

Lees de whitepaper Allergenenmanagement – Een wereld te winnen

Download de whitepaper
Krista-Baar.jpg
Auteur: Krista Baar Senior Labelling specialist
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

IFS PIA

Hoe betrek ik afdelingen bij het kwaliteitssysteem?

Veel voedingsmiddelenbedrijven hebben te maken met een kwaliteitssysteem. Vaak wordt dit opgesteld en beheert door de kwaliteitsafdeling en doen de andere afdelingen niet veel met het kwaliteitssystee...
12 Februari 2020
suiker

Wat zijn toegevoegde suikers?

Steeds meer consumenten geven de voorkeur aan producten met minder suiker. Daarnaast willen ze meer inzicht in de samenstelling. Ook wij krijgen steeds vaker vragen over toegevoegde suikers van onze k...
12 Mei 2020
laptop

Keuzestress: de juiste certificeringsstandaard

Stel: als kwaliteitsmanager heb je een voorstel gedaan richting het management om jouw bedrijf te laten certificeren voor een certificeringsstandaard. Je zal gegarandeerd de vragen krijgen: welke stan...
20 Februari 2018

Gerelateerde diensten

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief