header oranje fruit en groenten

Flexibele, snelle en passende opleiding met E-learning

| Gemiddelde leestijd: 4 min
Dit bericht is 497 keer bekeken

Met E-learning kan een leersituatie worden gerealiseerd aan de hand van een computer met een internetverbinding. Deze vorm van opleiden is binnen alle branches toepasbaar. Zowel diverse kwaliteitsstandaarden (zoals BRCGS, FSSC 22000 en IFS) als hygiënecodes vereisen dat medewerkers voldoende opgeleid zijn ten aanzien van de uit te voeren werkzaamheden. De BRCGS standaard vereist zelfs dat benodigde competenties van medewerkers worden vastgesteld en regelmatig opnieuw worden beoordeeld. Bovendien dienen medewerkers de opleiding in hun eigen taal te kunnen volgen.

Wanneer maak je als organisatie de keuze om met E-learning te gaan werken? Dit is uiteraard afhankelijk van de voordelen die het gebruik van E-learning voor je bedrijf oplevert. We hebben de vijf belangrijkste voordelen van E-learning voor je in kaart gebracht.

#1 Reguliere werkzaamheden kunnen door blijven gaan

De diverse medewerkers op de werkvloer kunnen op verschillende tijdstippen een E-learning volgen. Hierdoor hoeven de werkzaamheden niet stilgelegd te worden en kunnen alle activiteiten, zoals de productie- en bereidingswerkzaamheden, gewoon doorgaan. Hiermee creëer je als organisatie meer flexibiliteit en voorkom je onnodige kosten voor het stilleggen van werkzaamheden.

#2 Snel trainen van medewerkers voorafgaande aan de werkzaamheden

Medewerkers kunnen snel en gemakkelijk getraind worden en zelfs al voordat zij met nieuwe werkzaamheden van start gaan. Zo kunnen huidige en nieuwe medewerkers die een nieuwe functie gaan bekleden of extra taken krijgen door het volgen van een E-learning tijdig op de hoogte zijn van de nieuwe werkzaamheden. Als bedrijf kun je zelfs als vereiste stellen dat medewerkers pas aan de slag mogen binnen je organisatie zodra zij het certificaat voor een bepaalde E-learning behaald hebben.

Ook als er veel verloop is binnen je organisatie, bijvoorbeeld omdat je werkt met uitzendkrachten, biedt E-learning een uitkomst. De verantwoordelijkheid voor het volgen van de E-learning door de uitzendkrachten kun je bij het uitzendbureau neerleggen. Zij kunnen nieuwe cursisten uitnodigen en als HR manager heb je altijd inzichtelijk welke medewerkers wel en niet geslaagd zijn en dus van start kunnen én mogen gaan. Met deze vorm van opleiding voor uitzendkrachten ben je relatief goedkoper uit als je dit vergelijkt met andere opleidingsmethodes.

#3 Inzetbaarheid van mensen direct inzichtelijk

Met een digitaal en real-time bijgewerkt overzicht van behaalde competenties heb je direct inzichtelijk welke medewerkers inzetbaar zijn voor specifieke functies. Zo kun je bij een tijdelijk verminderde bezetting op bepaalde afdelingen direct zien welke collega’s de werkzaamheden over kunnen nemen. Door ook klassikaal gevolgde trainingen op te nemen in het digitale overzicht, heb je als HR afdeling direct een totaaloverzicht.

#4 Altijd en overal cursussen volgen

Voor het volgen van de E-learning hoeven cursisten niet meer op gezette tijden op een specifieke plek aanwezig te zijn. Bedrijven kiezen er soms zelfs voor dat medewerkers de E-learning vanuit thuis kunnen volgen. Door slimme mogelijkheden, zoals het random weergeven van antwoordopties en vragen, het instellen van een minimale tijdsduur per slide en een maximale tijdsduur per cursus kan worden voorkomen dat medewerkers gaan ‘spieken’ of antwoorden op gaan zoeken.

#5 Meer differentiëren

Waar voorheen opleidingen en cursussen vooral generiek waren, wordt tegenwoordig steeds meer gedifferentieerd. Ieder individu leert op een andere manier en heeft een andere opleidingsbehoefte. Met E-learning kun je per medewerker bepalen welke opleidingen benodigd zijn en de medewerker alleen deze opleidingen laten volgen. Ook het niveau kan per individu afgestemd worden. Zo kun je voor medewerkers met een lager opleidingsniveau een E-learning ontwikkelen met veel foto’s, filmpjes en meer globale lesstof. Voor medewerkers met een hoger opleidingsniveau kan voor meer diepgang worden gezorgd, zodat dit beter aansluit bij de opleidingsbehoefte. Een E-learning kan bovendien in iedere gewenste taal worden gerealiseerd, waarmee een eventuele taalbarrière voor medewerkers wordt weggenomen en voldaan wordt aan bijvoorbeeld de BRCGS eis dat medewerkers een opleiding in de eigen taal moeten kunnen volgen.

Aan de slag met E-learning?

Met de online E-learning module heb je de mogelijkheid om zelf een onbeperkt aantal E-learning trainingen te ontwikkelen. Heb je hier zelf geen tijd voor? Geen probleem. Kies uit één van onze complete E-learning trainingen in iedere gewenste taal, zoals ‘Voedselveiligheid en hygiëne’, ‘Allergenen in productie’, ‘Food defense’ of ‘Voedselfraude en productintegriteit’. Ook kunnen we een complete E-learning op maat voor je ontwikkelen.

Samengevat biedt het werken met E-learning voor het opleiden van je medewerkers diverse voordelen. Welke voordelen zijn voor jouw bedrijf het meest van belang? We helpen je graag op weg met een vrijblijvende demo. Neem gerust contact met ons op.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
Rick-Veldkamp.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

dvnutrion

Snel online van start met de overstapservice

Als je gekozen hebt voor een digitale oplossing van Normec Foodcare Online worden altijd één of meerdere implementatiedagen met je ingepland. Tijdens een implementatiedag wordt de software voor je i...
12 Juli 2021
branche-bakkerijen-banket-en-zoetwaren

Onaangekondigde audits: bereid je goed voor

In de foodsector krijg je hoe dan ook steeds vaker te maken met onaangekondigde inspecties en audits. Bijvoorbeeld vanuit de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), klanten of vanuit certifice...
07 Mei 2018
IFS PIA

Hoe betrek ik afdelingen bij het kwaliteitssysteem?

Veel voedingsmiddelenbedrijven hebben te maken met een kwaliteitssysteem. Vaak wordt dit opgesteld en beheert door de kwaliteitsafdeling en doen de andere afdelingen niet veel met het kwaliteitssystee...
12 Februari 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Rick-Veldkamp.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Rick-Veldkamp.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief