Feit of fabel: digitaal uitvoeren van inspecties

06-03-2017 | Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 362 keer bekeken

De stelling voor vandaag:

Het digitaal uitvoeren van inspecties draagt bij aan een striktere naleving van de BRC inspectie eis.

Toelichting op de BRC inspectie eis

De BRC norm stelt in norm eis 3.4.4 dat aanvullend op het interne auditprogramma inspecties dienen te worden uitgevoerd om zeker te stellen dat de productieomgeving en inrichting in goede staat verkeren en geschikt zijn voor de productie van voedingsmiddelen. De frequentie van deze inspecties dient te worden gebaseerd op risico, maar mag niet lager zijn dan één keer per maand voor ruimten met open product.

Striktere naleving door digitale inspecties

In de praktijk zien wij dat de volgende eigenschappen van het digitaal uitvoeren van inspecties bijdragen aan een striktere naleving van deze BRC eis:

  1. Met digitale inspecties kun je een jaarplanning of meerjarenplanning maken, waarbij de inspecteur automatisch een email krijgt indien hij of zij een inspectie dient uit te voeren. Je kunt dus meerdere inspecteurs de taak toekennen om een inspectie uit te voeren, waardoor je de verantwoordelijkheid bij meerdere personen en afdelingen neer kunt leggen. Daarnaast is door een vaste planning met herinneringsmails de kans kleiner dat de uitvoering van inspecties zomaar wordt vergeten. Als kwaliteitsmanager heb je altijd een totaaloverzicht in je dashboard en kun je collega’s ook tijdig attenderen op eventuele verlopen inspectieronden.
  2. Aangezien de rapportage met foto’s en statistieken direct klaar zijn na afronding van een inspectie, ben je minder tijd kwijt met het uitvoeren van bijvoorbeeld een maandelijkse hygiëne inspectie. Het nodigt voor jou en je collega’s eerder uit een inspectie te gaan lopen, omdat je minder tijd hoeft te reserveren voor de uitvoering en nazorg.
  3. Het is gebleken dat medewerkers het leuker vinden om een inspectie uit te voeren met een iPad dan op papier. Ook omdat zij direct foto’s kunnen toevoegen aan inspectiepunten. Dit motiveert medewerkers om de inspectie uit te voeren.

Conclusie: feit of fabel?

De weergegeven stelling is een feit.

Wist je dat …

De volledige BRC norm tevens als auditlijst in je Inspectie module kan worden geplaatst, zodat je hiermee ook de controle op naleving van alle BRC eisen kan uitvoeren? Laat het ons gerust weten als je hier interesse in hebt, zodat we deze gratis in je klantendatabase kunnen plaatsen.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
Rick-Veldkamp.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

uitfasering

Verplichte vermeldingen etiket

Een etiket van een levensmiddel bevat allerlei informatie. Sommige informatie is vrijwillig toegevoegd, zoals bijvoorbeeld claims. Sommige informatie is wettelijk verplicht om te vermelden. Wat er pre...
25 Februari 2020
Challenge test

Is het nodig om een challenge test uit te voeren?

Een challenge test wordt veel ingezet door bedrijven voor de beheersing van Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen. Het product wordt opzettelijk besmet, waarna er wordt gekeken tot ho...
28 Maart 2022
wetboek-hamer

FSSC 22000 versie 4.1: uitleg documenten over voedselfraude en food defense

FSSC heeft twee guidance documenten uitgebracht met betrekking tot food fraud en food defense. Download de documenten op de website van FSSC 22000. Het food fraud guidance document gaat over de achter...
23 Mei 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Rick-Veldkamp.jpg

Hulp nodig met het digitaliseren van het kwaliteitssysteem?

Stuur jouw gegevens naar onze Accountmanager Martijn van de Wiel

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Rick-Veldkamp.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief