header oranje fruit en groenten

Externe audits: hoe voorkom je tekortkomingen?

23-05-2017 | Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 218 keer bekeken

Tijdens BRC-, IFS-, FSSC 22000-audits en NVWA inspecties gebeurt het regelmatig: er worden tekortkomingen geconstateerd ten aanzien van registraties. Dit kunnen diverse soorten tekortkomingen zijn, bijvoorbeeld het niet of onvoldoende invullen van registraties. Door middel van automatisering kun je dergelijke tekortkomingen zien te voorkomen.

We hebben in onderstaand overzicht een aantal mogelijke scenario’s voor je in kaart gebracht en weergegeven hoe je dergelijke tekortkomingen kunt voorkomen door middel van digitalisering van je registraties.

.. Mogelijke tekortkoming .. Hoe te voorkomen met digitalisering ..
Registratieformulieren zijn niet (of niet op tijd) ingevuld. Via het online dashboard heb je direct inzicht in verlopen registraties.
Registratieformulieren zijn niet volledig ingevuld. Formulieren worden pas gekenmerkt als ‘Te verifiëren’ indien alle onderdelen van het formulier zijn ingevuld.
In geval van afwijkingen is geen actie uitgevoerd. Tijdens het invullen van de lijst zie je automatisch welke punten afwijkend zijn. Afwijkingen kunnen direct omgezet worden in acties, welke verschijnen in de centrale actielijst beschikbaar is.
In geval van afwijkingen zijn niet de juiste acties uitgevoerd. Per registratiepunt kan worden ingesteld welke corrigerende acties genomen dienen te worden indien dit punt afwijkend is. Aangezien deze acties vooraf gedefinieerd zijn, voorkom je dat ‘foutieve’ acties worden uitgevoerd.
Een oude versie van een registratielijst is in gebruik. Indien registratielijsten zijn aangepast, kan automatisch de meest courante versie worden ingepland. Zo kunnen medewerkers alleen de juiste versie van het formulier gebruiken.
Er worden registratieformulieren gebruikt die niet in het kwaliteitssysteem zijn opgenomen. Door alle medewerkers binnen het bedrijf met digitale registraties te laten werken, heb je nooit meer te maken met onbeheerde registraties en lijstjes.
Registratieformulieren zijn kwijtgeraakt. Alle ingevoerde registraties worden bewaard en kunnen middels snelle zoek- en filteropties eenvoudig worden teruggezocht.
Registraties zijn niet geverifieerd (goedgekeurd). Als kwaliteitsmanager of afdelingshoofd heb je direct inzicht in afgeronde (te verifiëren) registraties. Zo heb je snel inzichtelijk welke registraties nog goedgekeurd dienen te worden. Eénmaal goedgekeurde registraties worden automatisch weergegeven onder de lijst ‘geverifieerd’.
Trends in afwijkende registratieresultaten zijn niet vastgesteld om de nodige corrigerende en preventieve maatregelen te treffen. Met de realtime statistieken heb je trends in afwijkingen en acties direct inzichtelijk en kun je daarop passende maatregelen treffen.

Continue verbetering

Door het automatiseren van je registraties kun je dus voorkomen dat tijdens een audit of inspectie tekortkomingen worden geconstateerd ten aanzien van eventueel gemaakte registratiefouten. Bovendien zorg je hiermee voor een vloeiend verloop van je registratieproces, zodat controles van CCP’s en beheersmaatregelen op de juiste wijze plaatsvinden. Je kunt snel trends in afwijkingen en acties vaststellen en daardoor ook tijdig de nodige corrigerende en preventieve maatregelen treffen. Hiermee kun je de kwaliteit van je producten borgen, maar daarnaast ook een continue verbetering realiseren om zo aan je klantwensen te kunnen blijven voldoen.

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing Normec Foodcare Online
Sjoerd-Remmers-1.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Teamleider Training & Education Sjoerd Remmers.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

food safety cultuur

Zo maak je van kwaliteit een gedeelde verantwoordelijkheid

We zien het vaak in de praktijk: kwaliteitszorg wordt volledig gedragen door de kwaliteitsafdeling en leeft maar weinig binnen de verschillende afdelingen van het bedrijf. Hoe maak je van kwaliteit ee...
29 Juli 2020
vlaggen

Land van oorsprong en plaats van herkomst: wat betekenen de nieuwe regels?

Vanaf april 2020 gelden er nieuwe regels over de vermelding van het land van oorsprong en de plaats van herkomst op het etiket van voedingsmiddelen. Als de indruk wordt gewekt dat het product uit een ...
23 Maart 2020
dienst-etiketteren

KWID: wanneer en hoe?

Een productnaam of afbeelding op een verpakking zegt vaak iets over één of meer ingrediënten die het product bevat. Van sommige ingrediënten moet je het percentage vermelden om de consument go...
23 Maart 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Sjoerd-Remmers-1.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Teamleider Training & Education Sjoerd Remmers

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Sjoerd-Remmers-1.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu