header oranje fruit en groenten

Een goede kwaliteit van avocado’s is topsport

18-12-2020 | Gemiddelde leestijd: 2 min
Dit bericht is 1152 keer bekeken

De consumptie van avocado’s blijft stijgen. Niet alleen in Europa, maar over de hele wereld. Toch is de avocado een van de meest uitdagende AGF-producten als het om kwaliteit gaat.

Misschien heb je het zelf wel eens meegemaakt: je hebt eetrijpe avocado’s gekocht en komt er in de keuken achter dat je avocado’s volledig onrijp of juist overrijp zijn. Waarom is het zo moeilijk de kwaliteit van avocado’s voor consumenten goed te krijgen?

Voldoende rijpheid

Ten eerste rijpt elke avocado individueel aan de boom. Bij het oogsten moeten alleen de vruchten met voldoende rijpheid geoogst worden. Dat vraagt veel kennis en ervaring van de telers. Dit zorgt er ook voor dat er veel variatie is in rijpheid van avocado’s die net geoogst zijn.

Daarnaast behoren avocado’s tot de bijzondere groep vruchten die doorrijpen na oogst. Dit worden ook wel “climacterische” vruchten genoemd. Vruchten die ook tot deze bijzondere groep horen zijn bijvoorbeeld kiwi’s, pruimen en peren. Avocado’s worden onrijp geoogst en bij aankomst in Europa onder gecontroleerde omstandigheden in rijpcellen gerijpt.

Deze afstemming gaat alleen goed als er ook controle is op wat de consument uiteindelijk koopt in de supermarkt. De consument wil immers een product van goede kwaliteit. Wij monitoren doorlopend de kwaliteit van avocado’s en andere AGF-producten.

In ons laboratorium meten we onder andere textuur (hardheid), rijpheid, droge stof, uiterlijk en houdbaarheid. Dit is het laatste stukje van de avocadopuzzel. Met deze inzichten kunnen de avocado-programma’s in de aanvoerketen gefinetuned worden. Goede afspraken en doorlopende communicatie tussen supermarkt, rijperij en avocadotelers zijn essentieel voor een goede eetkwaliteit voor de consument.

Ook de beste kwaliteit?

Een goede kwaliteit van avocado’s is topsport. Wij helpen graag de wedstrijd te winnen. Neem contact met ons op.

logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
karin2

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

kwaliteitsmanagement software

Kwaliteitsmanagement software: waarom het jou helpt

Op je kwaliteitsafdeling heb je te maken met diverse eisen uit wet- en regelgeving en certificeringsnormen, zoals BRC, IFS en FSSC 22000. Met voortdurende veranderingen in deze eisen wordt het takenpa...
28 December 2020
specificatiebeheer

Lettergrootte op een etiket

Verpakkingen van voorverpakte levensmiddelen zijn er in verschillende soorten en maten. Elk voorverpakt levensmiddel dient voorzien te zijn van een etiket met de verplichte voedselinformatie. Hoe groo...
10 April 2019
branche-agf-sappen-zuidvruchten-noten

Recall: wat is het en hoe ga je er professioneel mee om?

Levensmiddelenproducenten zijn verantwoordelijk voor de levensmiddelen die ze op de markt brengen. Breng je een levensmiddel op de markt die niet veilig is (bijvoorbeeld een product met ee...
23 September 2019

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

karin2

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
karin2

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Menu