Een goede kwaliteit van avocado’s is topsport

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 1768 keer bekeken

De consumptie van avocado’s blijft stijgen. Niet alleen in Europa, maar over de hele wereld. Toch is de avocado een van de meest uitdagende AGF-producten als het om kwaliteit gaat.

Misschien heb je het zelf wel eens meegemaakt: je hebt eetrijpe avocado’s gekocht en komt er in de keuken achter dat je avocado’s volledig onrijp of juist overrijp zijn. Waarom is het zo moeilijk de kwaliteit van avocado’s voor consumenten goed te krijgen?

Voldoende rijpheid

Ten eerste rijpt elke avocado individueel aan de boom. Bij het oogsten moeten alleen de vruchten met voldoende rijpheid geoogst worden. Dat vraagt veel kennis en ervaring van de telers. Dit zorgt er ook voor dat er veel variatie is in rijpheid van avocado’s die net geoogst zijn.

Daarnaast behoren avocado’s tot de bijzondere groep vruchten die doorrijpen na oogst. Dit worden ook wel “climacterische” vruchten genoemd. Vruchten die ook tot deze bijzondere groep horen zijn bijvoorbeeld kiwi’s, pruimen en peren. Avocado’s worden onrijp geoogst en bij aankomst in Europa onder gecontroleerde omstandigheden in rijpcellen gerijpt.

Deze afstemming gaat alleen goed als er ook controle is op wat de consument uiteindelijk koopt in de supermarkt. De consument wil immers een product van goede kwaliteit. Wij monitoren doorlopend de kwaliteit van avocado’s en andere AGF-producten.

In ons laboratorium meten we onder andere textuur (hardheid), rijpheid, droge stof, uiterlijk en houdbaarheid die in de supermarkt gekocht zijn. Die inzicht in de kwaliteit is het laatste stukje van de avocadopuzzel. Met deze inzichten kunnen de avocado-programma’s in de aanvoerketen gefinetuned worden. Goede afspraken en doorlopende communicatie tussen supermarkt, rijperij en avocadotelers zijn essentieel voor een goede eetkwaliteit voor de consument.

Jouw partner in de wereld van AGF

Kwaliteit en beschikbaarheid van groente en fruit fluctueren doorlopend. Naast dagelijkse werkzaamheden zoals het keuren van AGF zijn er nieuwe uitdagingen. Denk aan het reduceren van verpakkingsmaterialen, de toenemende focus op smaak, de AGF-kennis van nieuw personeel, het verbeteren van specificaties, het optimaliseren van seizoen overgangen en de introductie van nieuwe teelttechnieken.

In deze complexe groente- en fruitwereld is Normec Foodcare jouw partner. Wij geven je grip op de kwaliteit van AGF. Dit doen wij door:

  • Monitoren van kwaliteit in de supermarkt
  • Productvergelijkingen
  • Houdbaarheidstesten
  • Smaakonderzoek
  • Winkelinspecties
  • Productspecificaties
  • Detachering keurmeesters & kwaliteitsmanagers
  • Opleidingen kwaliteit AGF

Ons team van AGF-experts en keurmeesters is er voor jou. Met vele jaren aan kennis en ervaring weten wij als geen ander hoe je als teler, importeur of supermarktketen het verschil kunt maken in AGF.

Hulp nodig?

Wij helpen je graag met complexe kwaliteitsvraagstukken. Samen met jou maken we het verschil in het dagelijks leven van de consument. Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen of neem contact met ons op. Onze AGF-experts helpen je graag.

logo-nf-vierkant
Auteur: Normec Foodcare Kennispartner in voedselveiligheid, productkwaliteit en smaak
karin2

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

besmettingsbronnen

5 onverwachte besmettingsbronnen binnen je productielocatie

Het is belangrijk om binnen je bedrijf de hygiëne op orde te hebben. Daarom doe je er waarschijnlijk alles aan om de hygiëne te borgen: je hebt goede schoonmaakprocedures, personeel is goed getraind...
28 Juni 2022
Spezifikationsmanagement

5 veelgemaakte fouten op een etiket

De behoefte aan juiste en duidelijke etiketten is de laatste jaren flink gegroeid. De consument wordt namelijk steeds kritischer en wil goed geïnformeerd worden om weloverwogen keuzes te maken. Echte...
10 Maart 2021
dienst-risicomanagement

Voedselfraudebeheersing in de praktijk

Het is voor bedrijven een hele uitdaging om de beste aanpak te bedenken voor voedselfraudebeheersing. Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voor...
28 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

karin2

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Director Quality & Business Development Karin Gorree

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

karin2

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief