Een goed allergenenmanagement maakt voedsel veiliger

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 877 keer bekeken

Voedselallergie is een groeiend gezondheidsprobleem. Een allergenenmanagementsysteem is nodig om risico’s van allergenen te beheersen. Hoe zorg je ervoor dat zo’n systeem op orde is en hoe ga je te werk?

Bij allergenenmanagement is het belangrijk dat iedereen in het bedrijf zijn verantwoordelijkheid kent. Een goed werkend allergenenmanagementsysteem overlapt namelijk de gehele organisatie. Het HACCP-team speelt hierin de belangrijkste rol. Deze mensen vormen het hart van het kwaliteitssysteem. De leden van het HACCP-team zetten gezamenlijk de gevarenanalyse op en bepalen hoe het kwaliteitssysteem wordt vormgegeven. Om de allergische consument te beschermen, is er de Europese etiketteringsplicht voor allergenen bij voorverpakte levensmiddelen.

14 meest voorkomende allergieën

In Verordening (EU) nr. 1169/2011 zijn in Bijlage II 14 stoffen of voedingsmiddelen vermeld die allergieën of intoleranties veroorzaken. Deze stoffen moeten extra duidelijk worden weergegeven in de lijst met ingrediënten. Dit kan bijvoorbeeld door ze in een vet lettertype af te drukken. Om er voor te zorgen dat het etiket klopt, ga je na met welke (hulp)grondstoffen je te maken hebt. Vergeet hierin niet de smeermiddelen, lossingsmiddelen, et cetera. Misschien wordt er gewerkt met halffabricaten? Als de halffabricaten onder verantwoordelijkheid van het bedrijf worden geproduceerd, moet hiervoor ook het allergenenmanagementsysteem geborgd zijn. Ook primaire verpakkingsmateriaal kan mogelijk allergenen bevatten. Zorg dat alle bevattende allergenen bekend zijn. Vergeet daarnaast niet de mogelijk aanwezige allergenen door kruiscontaminatie op te vragen.

Visueel maken van allergenen in productie

Als de analyse gemaakt is, krijg je een allergenenlijst per productielijn. Neem de aanwezige allergenen over op een plattegrond van de productie. Ga na of er nog andere besmettingspunten zijn. Dit kan bijvoorbeeld door transport (tube, heftruck) of door mogelijke verstuivingen door storten van grondstoffen en opslag. Maar ook door losse machines die bij de productwissel bij een andere lijn worden geplaatst. Ga vervolgens met het HACCP-team na of er allergenenpunten weggenomen kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld door makkelijk uitvoerbare (kostenvrije) herinrichting van de productie.

Creëer bewustwording

Het is belangrijk dat medewerkers en nieuw/tijdelijk personeel bewust zijn van het allergenenbeleid. Leg uit waarom bepaalde keuzes gemaakt zijn en wat dit betekent voor de dagelijkse werkzaamheden. Vertel ook wat de gevolgen zijn voor de allergische consument als het misgaat. Vergroot het bewustzijn door te communiceren over allergenen via nieuwsbrieven, memoborden en tv. Maak het daarnaast in de praktijk zoveel mogelijk visueel zodat er geen fouten gemaakt worden tijdens opslag, bereiding en productwissel.

Training

Heb jij behoefte aan meer informatie over het allergenenmanagement op de werkvloer? Onze collega’s van Normec Training & Education helpen je graag. Zij geven trainingen over o.a. Allergenenbeheersing met VITAL. Neem voor meer informatie contact op.

jessica-van-ree.jpg
Auteur: jessica Labelling specialist
zaki-juiste-formaat-website.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

besmettingsbronnen

5 onverwachte besmettingsbronnen binnen je productielocatie

Het is belangrijk om binnen je bedrijf de hygiëne op orde te hebben. Daarom doe je er waarschijnlijk alles aan om de hygiëne te borgen: je hebt goede schoonmaakprocedures, personeel is goed getraind...
28 Juni 2022
Spezifikationsmanagement

5 veelgemaakte fouten op een etiket

De behoefte aan juiste en duidelijke etiketten is de laatste jaren flink gegroeid. De consument wordt namelijk steeds kritischer en wil goed geïnformeerd worden om weloverwogen keuzes te maken. Echte...
10 Maart 2021
dienst-risicomanagement

Voedselfraudebeheersing in de praktijk

Het is voor bedrijven een hele uitdaging om de beste aanpak te bedenken voor voedselfraudebeheersing. Sinds 2018 bevatten alle GFSI-standaarden voor kwaliteitssystemen eisen omtrent beheersing en voor...
28 April 2022

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Zaki Al Salihi

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

zaki-juiste-formaat-website.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief