header oranje fruit en groenten

De belangrijkste weetjes over het verhandelbaarheidsrapport

| Gemiddelde leestijd: 3 min
Dit bericht is 709 keer bekeken

Klanten en retailers stellen steeds hogere eisen aan de producten van hun leveranciers. Zowel op het gebied van voedselveiligheid en kwaliteit als conformiteit van de vermeldingen op de verpakking. Zij willen zeker weten dat het etiket de juiste informatie bevat en dat het product voldoet aan de actuele wetgeving en eisen van de retailer. Om aan te tonen dat een product voldoet aan alle eisen, hebben klanten uit binnen- en buitenland de mogelijkheid om te vragen naar een verhandelbaarheidsrapport, ook wel Verkehrsfähigkeitsbescheinigung genoemd.

Inhoud van het rapport

De volgende onderdelen kan je bijvoorbeeld opnemen in het verhandelbaarheidsrapport:

  • Microbiologische analyse; parameters zoals Aëroob kiemgetal en Enterobacteriaceae worden geanalyseerd en beoordeeld.
  • Chemische analyse; parameters zoals PCB’s en Aflatoxine worden geanalyseerd en beoordeeld.
  • Sensorische eigenschappen; uiterlijk, kleur, geur, smaak en consistentie worden beoordeeld in een sensorisch onderzoek.
  • Voedingswaarde; de resultaten van een voedingswaardeanalyse worden vergeleken met de voedingswaarden op het etiket.
  • DNA-analyse; er wordt beoordeeld of het product vreemd DNA bevat wat niet overeenkomt met wat op het etiket vermeld staat. Er wordt bijvoorbeeld bepaald of een vleesproduct daadwerkelijk rundvlees of varkensvlees bevat.
  • Allergenen; onderzocht wordt of een specifiek allergeen in het product voorkomt, bijvoorbeeld omdat er een claim ‘glutenvrij’ wordt gemaakt.
  • Etiketcontrole; er wordt beoordeeld of het etiket voldoet aan de geldende wetgeving en eventuele richtlijnen van een retailer.

De resultaten van alle onderdelen worden in één rapport samengevoegd. Vervolgens wordt er een conclusie getrokken. De resultaten hebben betrekking op het product wat de klant heeft aangeleverd en zeggen niets over andere, soortgelijke, producten. Ook de foto’s van het aangeleverde product moet je toevoegen, zodat duidelijk is om welk specifiek product het gaat. Samen met de klant bespreken wij de te onderzoeken parameters. Wij kennen de wetgeving en de verschillende klanteisen, zodat het rapport aan de wettelijke eisen en de klanteisen voldoet.

Bewijs

Het rapport wat is opgesteld, kan je overhandigen aan de klant. Hiermee wordt aangetoond dat het betreffende product aan alle eisen voldoet en geschikt is om op de markt te brengen. Het is een toegangsbewijs voor het product tot de markt.

Uitvoering

Het verhandelbaarheidsrapport dient door een onafhankelijke organisatie te zijn opgesteld. Wij kunnen voor je het gewenste rapport opstellen en aanleveren. Nadat jouw wensen zijn doorgesproken, zorgen wij ervoor dat de producten worden opgehaald. De analyses worden in ons microbiologisch laboratorium uitgevoerd, hier voeren we analyses uit onder accreditatie volgens NEN-EN-ISO/IEC 17025 (voor een overzicht, zie scope L509 op de website van de RvA). De sensorische onderzoeken worden door Normec Sensory uitgevoerd. Onze etiketteringsspecialisten voeren een etiketcheck uit. De analyses, de sensorische onderzoeken en de etiketcheck verwerken wij in één rapport. Mocht je een rapportage in het Engels of Duits willen, is dat ook mogelijk.

Hulp nodig?

Wil je meer informatie over het verhandelbaarheidsrapport? Neem contact met ons op. Onze specialisten ondersteunen je graag.

Sanne-de-Backer.jpg
Auteur: Sanne de Backer Labelling specialist
peter-juiste-formaat-website

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

branche-bakkerijen-banket-en-zoetwaren

Onaangekondigde audits: bereid je goed voor

In de foodsector krijg je hoe dan ook steeds vaker te maken met onaangekondigde inspecties en audits. Bijvoorbeeld vanuit de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), klanten of vanuit certifice...
07 Mei 2018
dvnutrion

Snel online van start met de overstapservice

Als je gekozen hebt voor een digitale oplossing van Normec Foodcare Online worden altijd één of meerdere implementatiedagen met je ingepland. Tijdens een implementatiedag wordt de software voor je i...
12 Juli 2021
IFS PIA

Hoe betrek ik afdelingen bij het kwaliteitssysteem?

Veel voedingsmiddelenbedrijven hebben te maken met een kwaliteitssysteem. Vaak wordt dit opgesteld en beheert door de kwaliteitsafdeling en doen de andere afdelingen niet veel met het kwaliteitssystee...
12 Februari 2020

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

peter-juiste-formaat-website

Hulp nodig met jouw product in de foodsector?

Neem contact op met onze Commercieel Manager Peter Zirkzee

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

peter-juiste-formaat-website

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief