• nl
  • en
  • de

Dit zijn de belangrijkste weetjes over het verhandelbaarheidsrapport

Klanten en retailers stellen steeds hogere eisen aan de producten van hun leveranciers. Zowel op het gebied van voedselveiligheid en kwaliteit als conformiteit van de vermeldingen op de verpakking. Zij willen zeker weten dat het etiket de juiste informatie bevat en dat het product voldoet aan de actuele wetgeving en eisen van de retailer. Om aan te tonen dat een product voldoet aan alle eisen, hebben klanten uit binnen- en buitenland de mogelijkheid om te vragen naar een verhandelbaarheidsrapport, ook wel Verkehrsfähigkeitsbescheinigung genoemd.

Inhoud van het rapport

De volgende onderdelen kunt u bijvoorbeeld opnemen in het verhandelbaarheidsrapport:

 • Microbiologische analyse; parameters zoals Aëroob kiemgetal en Enterobacteriaceae worden geanalyseerd en beoordeeld.
 • Chemische analyse; parameters zoals PCB’s en Aflatoxine worden geanalyseerd en beoordeeld.
 • Sensorische eigenschappen; uiterlijk, kleur, geur, smaak en consistentie worden beoordeeld in een sensorisch onderzoek.
 • Voedingswaarde; de resultaten van een voedingswaardeanalyse worden vergeleken met de voedingswaarden op het etiket.
 • DNA-analyse; er wordt beoordeeld of het product vreemd DNA bevat wat niet overeenkomt met wat op het etiket vermeld staat. Er wordt bijvoorbeeld bepaald of een vleesproduct daadwerkelijk rundvlees of varkensvlees bevat.
 • Allergenen; onderzocht wordt of een specifiek allergeen in het product voorkomt, bijvoorbeeld omdat er een claim ‘glutenvrij’ wordt gemaakt.
 • Etiketcontrole; er wordt beoordeeld of het etiket voldoet aan de geldende wetgeving en eventuele richtlijnen van een retailer.

De resultaten van alle onderdelen worden in één rapport samengevoegd. Vervolgens wordt er een conclusie getrokken. De resultaten hebben betrekking op het product wat de klant heeft aangeleverd en zeggen niets over andere, soortgelijke, producten. Ook de foto’s van het aangeleverde product moet u toevoegen, zodat duidelijk is om welk specifiek product het gaat.

Samen met de klant bespreekt Normec Label & Specifications de te onderzoeken parameters. Wij kennen de wetgeving en de verschillende klanteisen, zodat het rapport aan de wettelijke eisen en de klanteisen voldoet.

Bewijs

Het rapport wat is opgesteld, kunt u overhandigen aan de klant. Hiermee wordt aangetoond dat het betreffende product aan alle eisen voldoet en geschikt is om op de markt te brengen. Het is een toegangsbewijs voor het product tot de markt.

Uitvoering

Het verhandelbaarheidsrapport dient door een onafhankelijke organisatie te zijn opgesteld. Normec Label & Specifications kan voor u het gewenste rapport opstellen en aanleveren. Nadat uw wensen zijn doorgesproken, zorgen wij ervoor dat de producten worden opgehaald. De analyses worden in ons microbiologisch laboratorium uitgevoerd, hier voeren we analyses uit onder accreditatie volgens NEN-EN-ISO/IEC 17025 (voor een overzicht, zie scope L509 op de website van de RvA). De sensorische onderzoeken worden door Normec Sensory uitgevoerd. Onze etiketteringsspecialisten voeren een etiketcheck uit. De analyses, de sensorische onderzoeken en de etiketcheck verwerken wij in één rapport. Mocht u een rapportage in het Engels of Duits willen, is dat ook mogelijk.

kwaliteitscontrole vloeistof boxarrow-up

Datum

21-03-2019

Categorie

Blog | Label & Specifications | Sensory

Delen

© 2019 Normec Foodcare Privacy
nlende
Offerte aanvragen
Care for Food Group gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is de Care for Food Group met IvoMar Marktonderzoek overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten
IvoMar Marktonderzoek gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is IvoMar Marktonderzoek met de Care for Food Group overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten