Een kwaliteitssysteem is een geheel van organisatorische activiteiten dat is opgezet om de kwaliteit van producten of diensten te borgen. Bij organisatorische activiteiten moet je denken aan verantwoordelijkheden, procedures en werkinstructies. Zo maak je met een kwaliteitssysteem kritische punten in je bedrijfsprocessen inzichtelijk. Ook beschrijf je hoe je bedrijf deze moet beheren om de gewenste kwaliteit te leveren aan klanten. Met een digitaal kwaliteitssysteem gaat dit, logischerwijs, allemaal digitaal.
Aan de hand van de kritische punten kan een bedrijf passende maatregelen treffen, waar dat nodig is natuurlijk. Als je bijvoorbeeld te maken hebt met veel klachten, helpt een digitaal kwaliteitssysteem je meer inzicht te krijgen waar de ‘pijnpunten’ binnen je bedrijfsprocessen liggen. Maar ook welke maatregelen je moet treffen om risico’s te beperken. Wat leidt tot minder klachten, minder verloop in klanten en misschien zelfs tot uitbreiding van het aantal klanten. Een kwaliteitssysteem is dus belangrijk (en noodzakelijk) om te hebben binnen jouw organisatie.
Nog slimmer is het om het kwaliteitssysteem te certificeren. Op deze manier toon je aan dat je aan de eisen van een door jouw bedrijf gekozen certificeringsstandaard voldoet. Dit geeft vertrouwen en bewijs richting jouw klanten, dat jij de kwaliteitsborging goed op orde hebt. Hierdoor nemen zij eerder producten of diensten van je af. En dat is precies wat je wil toch? De meeste afnemers eisen zelfs dat je over een gecertificeerd kwaliteitssysteem beschikt om producten of diensten te mogen leveren.
Allereerst moet je als bedrijf besluiten voor welke standaard je een certificaat wilt behalen. De meest toegepaste voedselveiligheidsstandaarden zijn de GFSI (Global Food Safety Initiative) erkende standaarden: BRC, IFS en FSSC 22000. De keuze is vaak mede afhankelijk van welke certificering door je klanten vereist wordt. Daarnaast moet je als bedrijf beoordelen of je aan alle eisen uit de standaard kunt en wilt voldoen.
Als je een keuze hebt gemaakt voor een standaard, ga je aan de slag met het opzetten of aanpassen van je kwaliteitssysteem en de implementatie van de aanpassingen binnen je bedrijf. In de standaard staat beschreven aan welke eisen je moet voldoen. Wij kunnen je helpen met het aanpassen en implementeren van het kwaliteitssysteem en de begeleiding van de certificering.
Het digitaliseren van je kwaliteitssysteem helpt je om op een efficiënte wijze je kwaliteitsbeheerssysteem te borgen. Het opzetten en onderhouden van een kwaliteitssysteem en alle daarbij behorende activiteiten is een tijdrovende klus. Door het digitaliseren van je kwaliteitszaken maak je gebruik van automatiseringsmogelijkheden om sneller en efficiënter te werken. Je bespaart hiermee tijd die je goed kunt gebruiken voor continue verbetering van je producten en processen.
In de BRC, IFS en FSSC standaarden staan verschillende eisen die je heel goed kunt digitaliseren. Daarmee valt voordeel te behalen. En voldoe je meteen aan de gekozen standaard. Een aantal voorbeelden:
In de praktijk zien we dat bedrijven bij het implementeren van een kwaliteitssysteem veel tijd kwijt zijn aan het uitvoeren van randzaken. Denk hierbij aan de vele administratieve werkzaamheden die komen kijken bij het uitwerken van inspectieresultaten tot een rapportage en trendanalyses. Ook het versiebeheer van een handboek is hier een voorbeeld van. Als een document wordt aangepast, moet je een register van wijzigingen invullen, moet je de inhoudsopgave aanpassen en moet je documenten in de productie vervangen. Een foutje is dan zo gemaakt. En kan bij een audit direct leiden tot een tekortkoming. Of denk eens aan het opstellen van eindproductspecificaties uit de verzameling van grondstofgegevens, het berekenen van voedingswaarden, het toepassen van KWID (kwantitatieve ingrediënten declaratie) en het samenstellen van een allergenenmatrix. Handelingen die je allemaal kan geautomatiseerd, zodat je niet alleen tijd bespaart, maar ook de foutgevoeligheid verlaagt. Een logische stap om direct te starten met het digitaliseren van je kwaliteitssysteem toch?
Alle genoemde digitaliseringsmogelijkheden realiseer je eenvoudig met de qa online software van Normec Foodcare Online. Onze software is ontwikkeld voor en door kwaliteitsmanagers met meer dan 20 jaar ervaring in diverse branches. Een optimale werking is dus gegarandeerd. Daarnaast zijn er nog meer voordelen:
Ben je benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Laat jouw gegevens achter en wij komen gratis en vrijblijvend bij je langs om onze alles-in-één applicatie te demonstreren.
Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp.
Microbiologie is de wetenschap die zich bezig houdt met het leven van micro-organismen. Deze zijn alleen met een microscoop waar te nemen. In de levensmiddelenmicrobiologie spelen met name bacterië...
Chemische gevaren zijn stoffen die een gevaar kunnen vormen voor de volksgezondheid. De oorsprong van deze gevaren is variabel. De stoffen kunnen van nature aanwezig zijn in het product (bijvoorbeeld ...
Verpakkingen zijn alle producten, waaronder inbegrepen wegwerpartikelen, vervaardigd van materiaal van welke aard ook, die kunnen worden gebruikt voor het insluiten, beschermen, verladen, afleveren en...
Het is een feit dat je moet voldoen aan de eisen van de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA). Daar hoort ook ee...
Bespaar tot 60% van je tijd door digitaal te inspecteren
Inzicht krijgen in de huidige organisatie en/of het kwaliteitssysteem? Door een nulmeting uit te voeren helpen wij jou d...
Verlaag de foutgevoeligheid van het handboekbeheer.
Je wilt de kwaliteit waarborgen binnen je bedrijf in de foodsector? Er bestaan veel verschillende voedselveiligheidssyst...
Train medewerkers online op ieder moment en op elke gewenste locatie
Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief
Door bundeling van alle expertises helpt Normec Foodcare met allerhande vraagstukken en oplossingen op het gebied van procesbeheersing, kwaliteit en voedselveiligheid, laboratoriumonderzoek, smaaktesten, QA-automatisering, flexibele inzet van kwaliteitsmanagers en keurmeesters, opleidingen en trainingen, risicomanagement en etiketcontrole.
Wil u meer weten? Neem contact met ons op.
Ben jij enthousiast over deze e-learning module? Bekijk dan de andere e-learning modules en trainingen in ons aanbod. Natuurlijk kan je ons ook altijd bellen voor een adviesgesprek, we horen graag van je!