header oranje fruit en groenten

Developer diaries: updates, upgrades en bugfixes

| Gemiddelde leestijd: 5 min
Dit bericht is 483 keer bekeken

Roy de Putter is productmanager bij Normec Foodcare Online waar hij zich dagelijks bezighoudt met de ontwikkeling en doorontwikkeling van onze software, zodat deze zo optimaal mogelijk aansluit bij de klantwensen. In zijn developer diary schrijft hij over vraagstukken en onderwerpen die spelen op de afdeling ontwikkeling. In deze blog neemt hij je mee in de wereld van updates.

Updates: in deze tijd ontkom je er niet aan. Alle apparaten die gebruik maken van software krijgen te maken met periodieke updates. Denk hierbij aan besturingssystemen op smartphones en computers en updates van apps en programma’s. Vaak worden updates automatisch uitgevoerd en ondervinden gebruikers hier weinig hinder van. Toch herkent iedereen wel de situatie dat je snel iets wilt opzoeken op de computer, maar er tijdens het opstarten achter komt dat een update geïnstalleerd moet worden en je minuten langer bezig bent dan gedacht. Het lijkt daarom op dat moment vaak verstandiger om de update uit te stellen, soms zelf voor een langere tijd. In deze post wordt uitgelegd waarom het uitstellen juist geen goed idee is.

Wat zijn updates?

Kort gezegd is een update een aanpassing van de softwarecode. De reden waarom deze aanpassing wordt gedaan, bepaalt of de update een ‘upgrade’ wordt genoemd of een ‘bugfix’.Er wordt gesproken van een upgrade als nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd aan de software of wanneer bestaande functionaliteiten substantieel worden uitgebreid en/of verbeterd. Wanneer in onze software upgrades beschikbaar komen dan worden deze altijd via de supportmail kenbaar gemaakt. Een bugfix is een aanpassing van een code die niet langer optimaal functioneert (een bug). Het doel is hierbij om de code weer te laten werken zoals het bedoeld is. Het ontstaan van bugs kent verschillende oorzaken. Zo kan het zijn dat gebruikers de software op een creatieve manier toepassen die niet voorzien is. Een andere reden kan zijn dat door een upgrade van de software bepaalde logica binnen de software niet meer sluitend is en in specifieke gevallen problemen geeft. Een groot deel van de bugfixes vallen onder regulier onderhoud van onze software en hebben niet merkbaar voor problemen gezorgd.

Waarom updaten?

Om over de nieuwste functionaliteiten in besturingssystemen of software te beschikken, is het belangrijk om je apparaat tijdig te voorzien van updates. Hiermee voorkom je dat je tegen problemen aan loopt bij het gebruik van je apparaat. Onze software wordt regelmatig geüpdatet met nieuwe functionaliteiten en bugfixes. Dit gebeurt altijd automatisch. Zo garanderen we dat al onze klanten altijd met de juiste versie van onze software werken. De optimalisatie van onze software wordt altijd uitgevoerd aan de hand van de laatste versies van bijvoorbeeld browsers en besturingssystemen. Dit betekent dat als je browser of besturingssysteem verouderd is je – ondanks de automatische update van onze software – alsnog problemen kunt ervaren met het gebruik van de software. Een goed voorbeeld hiervan is de verouderde browser Internet Explorer waarover we in een eerdere blog schreven. Microsoft onderschrijft zelf dat moderne applicaties niet optimaal kunnen werken in deze verouderde browser, omdat Internet Explorer niet verder doorontwikkeld wordt.

iOS en app updates

Bij grote iOS en iPadOS updates kan het soms voorkomen dat wij adviseren die update nog niet te laten doorvoeren op je apparaat. Een voorbeeld daarvan was de update naar iOS 13. We zagen al snel dat Apple in korte tijd meerdere bugfixes doorvoerde waardoor het besturingssysteem voor problemen zou kunnen zorgen. We adviseerden onze klanten te wachten met updaten tot een eerste stabiele versie beschikbaar gesteld zou worden. Via onze supportmail lieten we het weten zodra de iOS update doorgevoerd kon worden. Waar wij onze software altijd voorzien van automatische updates, adviseren we om de Inspectietool app op de iPad of iPhone juist niet automatisch te laten updaten. Je wilt immers niet dat je net een inspectie hebt uitgevoerd en dat deze door een automatische app update uit je app verdwenen is. Zorg er dus voor dat updates voor de Inspectietool app niet automatisch worden uitgevoerd en controleer regelmatig of er nieuwe updates beschikbaar zijn. Natuurlijk stellen we je via de supportmail op de hoogte van updates waarin nieuwe functionaliteiten of grote aanpassingen zijn gerealiseerd.

Verouderde apparaten

Als je werkt met een verouderd apparaat, kan het zijn dat het besturingssysteem niet meer geüpdatet kan worden naar de nieuwste versie. Een voorbeeld hiervan is de iPad. Verouderde iPads kunnen niet meer voorzien worden van iPadOS versie 13. Apple kan bij verouderde apparatuur niet meer garanderen dat de nieuwste versie van het besturingssysteem hierop werkt. Een verouderde iOS versie kan uiteindelijk ook leiden tot problemen met het gebruik van nieuwere app versies. In dat geval kun je twee dingen doen: accepteren dat je niet over de nieuwste functionaliteiten beschikt óf een nieuw apparaat aanschaffen. Hierbij is de laatste optie uiteraard de meest werkzame en veilige optie.

Tips voor veilig en probleemloos gebruik van apparaten

  • Zorg dat software up-to-date is en stel updates niet té lang uit.
  • Start apparaten periodiek opnieuw op, zodat automatische updates die klaar staan ook daadwerkelijk uitgevoerd worden.
  • Er is vaak meer software om te updaten dan gedacht. Controleer bijvoorbeeld de versie van je besturingssysteem (Windows, iOS, Android) en je browser (Chrome, Firefox, Safari). Maar ook de software van je hardware (zijn de laatste drivers van de videokaart geïnstalleerd?).
  • Zorg voor een goede virusbescherming en firewall. Open geen verdachte bijlages in e-mails en controleer altijd met wie je communiceert, voordat je iemand wachtwoordgegevens overhandigt.
  • Kies sterke wachtwoorden en pas deze regelmatig aan.

Meer informatie?

Lees hier meer over onze software, bekijk onze oplossingen of plan direct je gratis demo!

Marlous-van-Drunen.jpg
Auteur: Marlous van Drunen Marketing & Communicatie
Rick-Veldkamp.jpg

Meer over dit onderwerp?

Neem contact op met onze Business Unit Directeur Normec Foodcare Online Rick Veldkamp.

Neem contact op

Gerelateerde kennisbank artikelen

Top 3 meest gelezen

suiker

Wat zijn toegevoegde suikers?

Steeds meer consumenten geven de voorkeur aan producten met minder suiker. Daarnaast willen ze meer inzicht in de samenstelling. Ook wij krijgen steeds vaker vragen over toegevoegde suikers van onze k...
12 Mei 2020
laptop

Keuzestress: de juiste certificeringsstandaard

Stel: als kwaliteitsmanager heb je een voorstel gedaan richting het management om jouw bedrijf te laten certificeren voor een certificeringsstandaard. Je zal gegarandeerd de vragen krijgen: welke stan...
20 Februari 2018
regelgeving voedselveiligheid

Is de KWID ook verplicht voor aroma’s en dergelijke?

Regelmatig krijgen onze etiketteringsspecialisten terugkerende vragen over etiketteren. Daarom hebben wij de top 5 van de veelgestelde vragen op een rij gezet. De komende maanden zullen wij de verschi...
13 Juli 2018

Gerelateerde diensten

Gerelateerde branches

Rick-Veldkamp.jpg

Hulp nodig met het digitaliseren van het kwaliteitssysteem?

Stuur jouw gegevens naar onze Accountmanager Martijn van de Wiel

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Rick-Veldkamp.jpg

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief